Καλεσμα στην κινητοποιηση της 11ης Μαρτη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους απηύθυνε η Αυτόνομη Παρέμβαση Ν. Ροδόπης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ορφέας. Τα μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης στο νομό Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων και Τάσος Μουμτζίδης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τα μέτρα που πέρασε και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να μην περάσουν.

Σταμάτης Σακελλίων:«Υπάρχει και άλλος δρόμος»

«Η κυβέρνηση μας είπε ότι αυτός θα έπρεπε να ήταν ο δρόμος που θα έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετικά θα χρεοκοπούσαμε. Εμείς λέμε ακριβώς το αντίθετο, υπάρχει και άλλος δρόμος και θα σας πω με νούμερα για τον άλλον δρόμο. 300 δις εκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια, 250 εκατομμύρια ευρώ είναι η ρευστότητα του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου, 80δις εκατομμύρια ευρώ είναι η φοροδιαφυγή. Αυτά που ζητά λοιπόν η κυβέρνηση είναι ένα έλλειμμα της τάξεως των 30 δις ευρώ. Το ερώτημα είναι γιατί δεν πάει ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου να τα πάρει από εκείνους που τα έχουν. Δεν μας έχουν πει μέχρι στιγμής τίποτα για τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, δεν μας έχουν πει τίποτα για την μείωση των αμυντικών δαπανών. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω ότι για πρώτη φορά ένας Τούρκος Πρωθυπουργός προτείνει επίσημα και δημόσια μείωση των αμυντικών δαπανών και η Ελληνική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί».

 

Ο κ. Σακελίων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ λεφτά υπάρχουν αυτή τα αναζητεί σε λάθος μεριά «σε εκείνους που δεν έχουν, τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δεν μας λένε το απλό, πώς θα αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη ύφεση, που θα σημάνει απώλειες και συνεργασίες και είναι προφανές ότι το 1,7δις ευρώ που θα πάρει από τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα θα αφαιρεθεί από την αγορά, από την κατανάλωση. Άρα λοιπόν δεν μας έχει πει τίποτα για την ύφεση.

 

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε εδώ και έξι μήνες να παρουσιάσει το φορολογικό της νομοσχέδιο, «το οποίο υποτίθεται ότι ήταν έτοιμο όπως και η ίδια έλεγε ότι ήταν έτοιμη να κυβερνήσει να κυβερνήσει. Το πρώτο πράγμα που κάνει ένα κόμμα που περιμένει να βγει στην κυβέρνηση είναι ένα έτοιμο φορολογικό νομοσχέδιο, και επειδή παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό ένα παιχνίδι του καλού μπάτσου και του κακού μπάτσου, δηλαδή ο κακός Παπακωνσταντίνου και ο καλός Παπουτσής είναι μια ιστορία για γέλια που την κάνει πάντα το ΠΑΣΟΚ. Εμείς αυτό το λέμε ότι θέατρο και ο πολίτης πρέπει να το σταματήσει.

 

Όσον αφορά στην μείωση των δαπανών κατά διακόσια εκατομμύρια στην Παιδεία ο κ. Σακελλίων τόνισε ότι η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε το νέο σχολείο, «δεν μας είπε όμως μια πολύ μικρή λεπτομέρεια, με τι χρήματα θα κάνει αυτό το νέο σχολείο, αφού μειώνονται κατά 200 εκατομμύριο ευρώ οι δαπάνες για τη παιδεία, το ίδιο και στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση επίσης δεν μας λέει τίποτα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σας είπα αυτά τα νούμερα για να πω ότι πέρα από την τρομοκρατία των αριθμών που επικαλείται η κυβέρνηση υπάρχει και μια άλλη αλήθεια εκεί που η κυβέρνηση δεν τολμά να απλώσει το χέρι της, γι’ αυτό λοιπόν οι πολίτες πρέπει να σταθούν απέναντι σε αυτή την πολιτική, που μου προσομοιάζει έντονα με την περίφημη σχολή του Σικάγου και ό,τι εφαρμόστηκε στη Χιλή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας».

 

Ο κ. Σακελλίων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί «πολιτική εξόχως φιλελεύθερη, εξόχως ταξική, τρομοκρατεί τους πολίτες και το χειρότερο δεν ακούει ότι υπάρχουν και άλλες πολιτικές, γιατί πολύ απλά φοβάται μην την μαλώσουν οι υποστηρικτές της, και πλέον η ευθύνη περνά στην ίδια την κοινωνία, στους πολίτες γιατί τα μέτρα αυτά πέρα από άδικα είναι και αναποτελεσματικά. Η αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να πάει και 30%, αλλά δεν έχει κανένα νόημα σε μία νεκρή αγορά, 6,5 δις εκατομμύρια ευρώ είναι ο ανείσπρακτος ΦΠΑ του 2009, και η κυβέρνηση περιμένει ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα μπουν λεφτά στα ταμεία όταν η ίδια έλεγε προεκλογικά ότι οι έμμεσοι φόροι δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας».

 

Ο κ. Σακελλίων κάλεσε τους εργαζόμενους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 11 του μηνός, «γιατί πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια πολύ ισχυρή απάντηση στα μέτρα αυτής της πολιτικής που εφάρμοσε. Είμαστε στην αρχή γιατί είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και άλλο πακέτο μέτρων».

Τάσος Μουμτζίδης:«Το θέμα για μας είναι ταξικό»

Ο κ. Μουμτζίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα «πλήττουν κυρίως μισθωτούς, συνταξιούχους, φορτώνουν την κρίση στους μισθωτούς. Για μας το θέμα δεν είναι εθνικό όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι ταξικό, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ρίχνει την ευθύνη στο δημόσιο για ό,τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, τις δικές τους ευθύνες που κυβέρνησαν την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες δεν θα τις αναλογιστούν; Η αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πλήττουν κυρίως τα ασθενή στρώματα, πλήττουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα εξ αντανακλάσεως, ήδη γίνεται μια συζήτηση του 14 μισθού, και στον ιδιωτικό τομέα, και είναι γνωστό ότι οι εργοδότες έχουν αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Τα μέτρα αυτά διαλύουν κατακτήσεις δεκαετιών, μας γυρνάνε στο δέκατο ένατο αιώνα. Ήδη συζητείται πολύ έντονα η απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς αποζημίωση και η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Για μας οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά, η μάχη αυτή γίνεται κυρίως για τις επόμενες γενιές γιατί οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, για την ασφάλιση, γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά και τους καλούμε όλους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο».

Νανά Καρατζοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.