Καλεσμα στην απεργια της 28 Νοεμβριου

Ο Ιδιωτικός τομέας απεργεί και ζητά πίσω όσα έχασε τα χρόνια της κρίσης

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην απεργία του ιδιωτικού τομέα στις 28 Νοεμβρίου, πραγματοποίησαν τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α Ν. Ροδόπης, ώστε να ανασχεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και να επανέλθουν μισθοί και συντάξεις σε κανονικά επίπεδα.
 
Κεντρικό σύνθημα της απεργίας, τόνισε η κ. Αμαλία Κασαπαντωνίου, Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, είναι το σύνθημα «Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων» καλώντας τους συναδέρφους της να μην δεχτούν καμία αναμονή και καμία ανοχή.
 
Με τη συμμετοχή τους μπορούν να απαντήσουν, τόνισε, στα ψέματα και τις αυταπάτες που επιδίδεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ πρέπει να γίνει κατανοητό πως κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αντεργατικές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αν δεν κατανοήσουν πως πρέπει να οργανωθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς, μέσα από τα σωματεία τους και κριτήριο τις δικές τους ανάγκες.
 
 Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση προσπαθεί, σημείωσε, μέσα από διάφορα επικοινωνιακά τρικ, να κάνει τη νύχτα μέρα, και ενώ διαλαλεί πως θα αυξήσει τους μισθούς, αυτή και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν την πρόταση 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
 
Στην ουσία εφαρμόζουν το νόμο Βρούτση για τον κατώτερο μισθό, που πλέον μετονομάζεται σε νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση. Είναι ο νόμος, που είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και τώρα τον εφαρμόζει, καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η κυβέρνηση, με τον εκάστοτε υπουργό, να καθορίζει τον κατώτερο μισθό με κριτήρια, την «παραγωγικότητα», την «ανταγωνιστικότητα», την «απασχόληση» και την «ανεργία», δηλαδή όλο το αντιδραστικό πλαίσιο, που σύμφωνα με την κ. Κασαπαντωνίου τσάκισε και τσακίζει μισθούς και ζωές.
 

Αύξηση κατώτατου μισθού

 
«Πανηγυρίζει δε η κυβέρνηση για την επεκτασιμότητα των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων εργασίας» συνέχισε η κ. Κασαπαντωνίου «που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, όταν η συντριπτική πλειοψηφία (9 στους 10 των κλάδων) βρίσκεται χωρίς συλλογική σύμβαση εδώ και χρόνια, και έχουν κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις.
 
Για αυτό ζητούν την αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, και με τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν σε όλα αυτά.
 
Άφησε τέλος αιχμές στο ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ το προηγούμενο διάστημα, που πήρε απόφαση για πραγματοποίηση απεργίας στις 28 Νοεμβρίου, θεωρεί όμως πως βάζει εμπόδια στην Πανελλαδική οργάνωση, μη συμμετέχοντάς σε απεργία στις 14 Νοεμβρίου και σπάζοντας το ενιαίο εργατικό μέτωπο.
 
Το πλαίσιο αιτημάτων τους περιλαμβάνει την κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, αλλά και κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, και καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
 

Απαραίτητη η οργάνωση

 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ροδόπης κ. Τάσος Γκλαβάνης σημείωσε πως στηρίζουν τα αιτήματα αγώνων των νέων εργατών και των αυτοαπασχολούμενων μιας και είναι τα δικά τους παιδιά, που αναγκάζονται να δουλεύουν για πενιχρούς μισθούς ή να φεύγουν στο εξωτερικό.
 
Όμως έχουν και δικά τους αιτήματα, μιας και οι συντάξεις τους έχουν κουτσουρευτεί τόσο πολύ που ουσιαστικά δεν ζουν, απλά επιβιώνουν.
 
Για αυτό και ζητούν να έρθουν οι συντάξεις στα επίπεδα προ κρίσης, να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Για να έχουν επιτυχία αυτοί οι αγώνες, τόνισε, ο μόνος τρόπος είναι να μαζικοποιήσουν τα σωματεία και να παίρνουν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
 
Όσο για τις αποφάσεις για την επαναφορά των συντάξεων, τόνισε πως πρέπει να πιέσουν ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση, και αν υποχρεώσουν την όποια κυβέρνηση ώστε να καταβάλλει αυτά τα οφειλόμενα, και αυτό θα γίνει μόνο με οργάνωση στα σωματεία και μαζικό κίνημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.