Καλεσμα στην απεργια της 1ης Μαη

Με σύνθημα «Η εργατική τάξη δεν θα πληρώσει την κρίση τους» το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής καλεί τους εργαζόμενους για συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη.

Σε σχετικό δελτίο τύπου τονίζονται τα εξής:

«Εργαζόμενες – εργαζόμενοι,

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Η διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αποτυχημένη, αντιαναπτυξιακή και βαθιά αντιλαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, έχει οδηγήσει τη χώρα ένα βήμα πριν την πτώχευση και τους εργαζομένους σε απόγνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένοντας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την πάση θυσία τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ζητά επιτακτικά νέα λιτότητα, νέα φορομπηχτικά μέτρα, κατάργηση όσων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Η κυβέρνηση, αφού οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο, υπακούοντας πιστά στα κελεύσματα της Ε.Ε. καθημερινά ανακοινώνει δυσβάσταχτα μέτρα μετακυλώντας το κόστος της κρίσης στις πλάτες του λαού και της εργατικής τάξης.

Οι εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο με επικεφαλής τους Τραπεζίτες, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ξεζούμισαν τη χώρα και τους εργαζομένους, τώρα ζητούν να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα και να επωμιστούμε τις συνέπειες της κρίσης.

Καθημερινά βιώνουμε το δικό μας Γολγοθά. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι απολύσεις (μαζικές και ατομικές), οι διαθεσιμότητες, η εκβιαστική μετατροπή των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση των εργάσιμων ημερών και άγριο πετσόκομμα των μισθών, η ανεξέλεγκτη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, η εκτεταμένη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις.

Η ανεργία παίρνει και αυτή εφιαλτικές διαστάσεις. Το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα πετσοκόβονται. Οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους μπορούν και πρέπει να αντισταθούν. Μπορούν και πρέπει να οργανωθούν, να συσπειρωθούν και να σχεδιάσουν νέους αγώνες. Μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα νέο ελπιδοφόρο, μαχητικό, ταξικό, μαζικό αγωνιστικό κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα που θα επιβάλλει αλλαγή πορείας.

Ένα κίνημα που θα αντιπαλέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ένα κίνημα που θα ακυρώσει την κυβερνητική πολιτική, η οποία ισοπεδώνει κάθε εργατικό δικαίωμα. Ένα κίνημα που θα αγωνίζεται με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Ένα κίνημα που θα επιβάλλει μία άλλη, κοινωνικά δίκαιη οικονομική πολιτική.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009

ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Η φετινή πρωτομαγιά πρέπει και μπορεί να αποτελέσει μία νέα αφετηρία ταξικών αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Όλοι μαζί ενωμένοι, μακριά από διασπαστικές- διαχωριστικές λογικές, συγκροτούμε με το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος ένα ταξικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό μέτωπο.

Απαιτούμε και διεκδικούμε

• Να μπει φρένο στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Απαγόρευση των απολύσεων στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις. Προστασία της εργασίας και της απασχόλησης.

• Όχι στις διαθεσιμότητες, τη μείωση ωραρίων και τις περικοπές μισθών. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

• Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ίσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους.

• Ουσιαστική ενίσχυση και ενεργοποίηση των Επιθεωρήσεων εργασίας (ΣΕΠΕ) για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης απασχόλησης των επισφαλών μορφών και τη εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Αυστηροποίηση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Αυστηρή εφαρμογή των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.

• Αύξηση επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και ουσιαστική διεύρυνση του χρόνου χορήγησης του. Εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών, με αυτή των υπαλλήλων.

• Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας. Επενδύσεις σε ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους κοινωνικούς τομείς.

• Ενίσχυση των προγραμμάτων εργατικής κατοικίας και κοινωνικού τουρισμού για τόνωση της οικονομία και της απασχόλησης.

• Πάγωμα και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

• Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και ουσιαστική αύξηση μισθών για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης. Ενίσχυση της εργασίας με ουσιαστικά μέτρα από το κράτος και τους εργοδότες.

• Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

• Επαναφορά στο δημόσιο έλεγχο όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων και σταμάτημα των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων.

Εργαζόμενες – εργαζόμενοι,

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, με τους οποίους κατακτήσαμε πολλά. Συνεχίζουμε και διευρύνουμε αυτούς τους αγώνες, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Η κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού δεν θα γίνει δική μας κρίση!

Προχωρούμε όλοι μαζί!

Ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, το πετσόκομμα των μισθών μας, να υπερασπιστούμε και να ενισχύσουμε τα εργατικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.

Όλοι και όλες στην απεργία της 1ης Μάη και την απεργιακή συγκέντρωση στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κομοτηνής στις 10:00 το πρωί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.