Καλεσμα απο ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε καθολικη συμμετοχη στην απεργια της 15ης Δεκεμβριου

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ενάντια στις πολιτικές εξελίξεις, που θίγουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν στις 10 το πρωί πανεργατικό συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει από το εργατικό κέντρο Κομοτηνής. Οι εκπρόσωποί τους παραχώρησαν εχθές συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη συμμετοχής όλων των εργαζόμενων τόσο στην απεργία, όσο και στο συλλαλητήριο, και να επιστήσουν την προσοχή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις ειδικές συμβάσεις εργασίας.

Παναγιώτης Τσουκαλάς, «Οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα όλους τους δημόσιους υπάλληλους»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης, κ. Τσουκαλάς, τόνισε ότι «το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού από τη μια και από την άλλη με την επιδρομή, που γίνεται στις αποδοχές των εργαζομένων. Γι΄ αυτό προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου και καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτή». «Η συνεχιζόμενη πολιτική», συνέχισε, «αυτής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης κλείνει πλέον το θέμα της μείωσης των αποδοχών μας με την κατάθεση του ενιαίου μισθολογίου, που θα ισχύει για το 2011, και θα περιέχει και μια άλλη μείωση, γύρω στο 30-40%. Όλες αυτές οι πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα όλους τους δημόσιους υπάλληλους, έχουν αποπροσανατολίσει τους προγραμματισμούς των νοικοκυριών και δεν πρέπει να περάσουν. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα σωματεία να κινητοποιηθούν και να ενημερώσουν τον κόσμο. Είναι χρέος τους και είναι η τελευταία, πλέον, δουλειά, που πρέπει να κάνουν».

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, «Θέλουν να αποδομήσουν τη δημόσια διοίκηση και να δώσουν το οριστικό χτύπημα»

Ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης, κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, δήλωσε ότι «τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου, της αγοράς και των τραπεζών βάλθηκαν το τελευταίο διάστημα με πολύ μεγάλο σθένος να στοχοποιήσουν τους εργαζόμενους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στον μεν ιδιωτικό τομέα λένε ότι δυσκολεύουν την ανταγωνιστικότητα, στο δε δημόσιο τομέα ότι αυξάνουν το χρέος». Καταφέρθηκε στη συνέχεια κατά των πολιτικών ενίσχυσης των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν πάρει δυο πακτωλούς δισεκατομμυρίων και δε δίνουν ούτε ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Αν αύριο», συνέχισε, «είχαμε μια δημόσια διοίκηση τύπου Γερμανίας, δε θα είχαμε φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγη, λαθρεμπόριο καυσίμων, καρτέλ μέσων ενημέρωσης, καρτέλ εμπορίου, καρτέλ προμηθειών, και όλα αυτά τα δισεκατομμύρια, που τα τρώνε κάποιοι συγκεκριμένοι εδώ και κάποια χρόνια. Για αυτό θέλουν να έχουν μια νόθα δημόσια διοίκηση, μια δημόσια διοίκηση «διαίρει και βασίλευε», μια διοίκηση χωρίς να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Θέλουν να την αποδομήσουν και να δώσουν το οριστικό χτύπημα. Αλλά εμείς λέμε όχι, θα αντισταθούμε και θα είμαστε εδώ μέχρι τελικής πτώσεως».

Γιώργος Ιωαννίδης, «Να φανεί την Τετάρτη η ουσιαστική αντίδραση και όχι μόνο η συμμετοχή στην απεργία»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ν. Ροδόπης, κ. Γιώργος Ιωαννίδης αναρωτήθηκε αρχικά, «αν νομιμοποιούνται οι κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα κάθε φορά εναντίον του λαού, από τη στιγμή, που το ίδιο το σύνταγμα ορίζει ότι η εργασία είναι δικαίωμα όλων των πολιτών». «Νομιμοποιούνται», συνέχισε, «οι κυβερνήσεις, να παίρνουν αποφάσεις εις βάρος του ελληνικού λαού, ενώ τις έχει ψηφίσει, για να βελτιώσουν το κοινωνικό, το οικονομικό, το πολιτιστικό, μορφωτικό τους επίπεδο; Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να ισοπεδώσει το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, να δημιουργήσει μια τέτοια ανασφάλεια στον ελληνικό λαό, ώστε να μην ξέρει πώς να αντιδράσει και πώς να επιβιώσει; Δεν υπάρχει περιθώριο να ανεχτούμε άλλο επιλογές, που είναι εις βάρος της ίδιας μας της ζωής, γιατί ό,τι προγραμματίζεται από τον εργαζόμενο, αυτή τη στιγμή έχει ανατραπεί. Επιπλέον, όλες αυτές οι πολιτικές δεν οδηγούν πουθενά, δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο, δεν υπάρχει εισροή εσόδων. Επομένως, πάλι στις πλάτες των εργαζομένων θα εφαρμοστούν οι πολιτικές; Πάλι στις πλάτες των συνταξιούχων; Η κυβέρνηση δεν έχει αλλά περιθώρια, παρά μόνο να κινηθεί προς την αύξηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών και να προσπαθήσει, αν μπορεί, να εισπράξει εκείνα, που εκλάπησαν τα προηγούμενα χρόνια». «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους», κατέληξε, «αλλά και γενικά την ελληνική κοινωνία να συμμετάσχουν την Τετάρτη σε ένα πανλαϊκό συλλαλητήριο, για να φανεί η ουσιαστική αντίδραση και όχι μόνο η συμμετοχή στην απεργία».

Παντελής Μαγαλιός, Δριμεία κριτική στις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, κ. Παντελής Μαγαλιός, ξεκίνησε ανακοινώνοντας ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία, που αφορούν τα επίπεδα της ανεργίας στο νομό Ροδόπης, η οποία έχει υπερβεί το 33%. Ανέλυσε δε αναλυτικά την υφισταμένη κατάσταση στα εργοστάσια της περιοχής μας και εκδήλωσε τον προβληματισμό του. Καυτηρίασε επίσης τις αλλαγές, που αφορούν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Όπως τόνισε, «με τις οικονομικές πολιτικές, που μηχανεύτηκαν οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του μνημονίου, μας μετέτρεψαν εμάς τους εργαζόμενους σε στόχο της πιο βάρβαρης, απάνθρωπης και άδικης επίθεσης, με τη μείωση μισθών, αλλά και με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων». «Με τις συνεχείς, επίσης, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, οδηγούν τους ανθρώπους της εργασίας στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση». Στη συνέχεια ανέλυσε τις επιχειρησιακές συμβάσεις, που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «ο νόμος αυτός αλλάζει προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις, με σαφή εντολή να γίνουν μειώσεις αποδοχών και κατάργηση αποζημιώσεων». «Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», συνέχισε, «θα αλλάξουν όλους τους όρους εργασίας και αμοιβής, με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα και όχι για να αποτραπούν τα λουκέτα και οι ομαδικές απολύσεις, όπως μας έλεγαν η κ. Κατσέλη και ο κ. Λοβέρδος». Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τόσο τους τοπικούς, όσο και σε όλη την Ελλάδα, να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι οι εκλογές είναι σε κοντινό χρονικό διάστημα. Κάλεσε, επίσης, και τους εργοδότες να μην εφαρμόσουν αυτές τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, γιατί θα μετακυλήσει η μείωση των μισθών, δε θα υπάρχει αγοραστική δύναμη στην αγορά και επομένως δε θα μπορούν και αυτοί να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Εν κατακλείδι έκανε έκκληση και στα πρωτοβάθμια σωματεία να μην υπογράψουν καμία ειδική σύμβαση εργασίας.

Σταμάτης Σακελλίων,  «Η κυβέρνηση δε θέλει πολιτικά να προχωρήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας»

Ο κ. Σταμάτης Σακελλίων από μέρους της «Αυτόνομης Παρέμβασης» κάλεσε με τη σειρά του τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία και στα συλλαλητήρια της 15ης Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική, η οποία «είναι εφάμιλλη της οικονομικής πολιτικής, που εφάρμοσε το Δ.Ν.Τ και η χούντα του Πινοσέτ». Όπως τόνισε, «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση με τον πιο σκληρό τρόπο, αφού ήρθε να ξεθεμελιώσει εργασιακά δικαιώματα, που κρατούν περίπου 80 χρόνια, να αλλάξει όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και να ετοιμάζει νέους προϋπολογισμούς λιτότητας. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο περιθώριο. Μια κυβέρνηση, που αρνείται επίμονα να εισπράξει τη φοροδιαφυγή, που ανέρχεται σε 36 δισεκατομμύρια το χρόνο, και ετοιμάζει νέες περικοπές εισοδημάτων. Πολιτικά δε θέλει να προχωρήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, που μαζί ανέρχονται στα 70 δις ευρώ, στο 1/3 του ΑΕΠ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές, πρέπει τώρα να βγούνε στους δρόμους». Δεν παρέλειψε, τέλος, να ασκήσει δριμεία κριτική και κατά του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως εκφράσθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ από τις κυρίαρχες παρατάξεις, είτε της ΔΑΚΕ είτε της ΠΑΣΚΕ, ενώ υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους, ώστε να καταστούν διεκδικητικά και αγωνιστικά».

Ευριπίδης Κούκος, «Η ΕΑΣ μας οφείλει χρήματα για 24 μήνες τα οποία πιστεύουμε ότι θα χαθούν»

Ο κ. Ευριπίδης Κούκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, τόνισε ότι «μέσα στο πλαίσιο των κοσμογονικών αλλαγών, που γίνονται στα εργασιακά θέματα, μια τοπική επιχείρηση, που έχει μακροχρόνια προβλήματα, είναι η ΕΑΣ νομού Ροδόπης». «Προχθές», συνέχισε, «στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ έπεσαν οι μάσκες, αφού βγήκε ο πρόεδρος και κατήγγειλε ότι οι οργανώσεις είναι σε κατάρρευση. Πολλά είπε ο κ. Καραμίχας, αλλά δεν είπε ότι η κατάρρευση αυτών των επιχειρήσεων αφήνει πίσω τους συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις οφείλουν μεγάλα ποσά στους εργαζόμενους, όπως η ΕΑΣ Ροδόπης, που οφείλει χρήματα για 24 μήνες, τα οποία πιστεύουμε ότι θα χαθούν. Μίλησε για παιδεία και έκρινε ότι δεν υπάρχει παιδεία στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλήθεια, αυτή, που μπήκαν με παιδεία μέσα σε αυτό το σύστημα, πόσο άντεξαν, μέχρι να φύγουν; Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι, που θα χάσουμε τα λεφτά, που δουλέψαμε. Κι αυτό το συμπέρασμα το εξάγουμε, γιατί την ημέρα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων εμφανίσθηκε ο αντιπρόεδρος, ο κ. Κούκος, στο δικαστήριο λέγοντας ότι στις 30 Νοεμβρίου θα μας πληρώσει, σαρκάζοντας δε το ποσό, που μας χρωστάει. Είναι ντροπή να χάσουμε αυτά τα λεφτά. Και μιλούν στο σημερινό νομοσχέδιο για τη δυναμικότητα του σωματείου. Ποια είναι η δυναμικότητα του σωματείου της ΕΑΣ Ροδόπης. Χάσαμε τα λεφτά εξ’ αιτίας του κ. Καφαλή και του κ. Σκοπιανού. Είναι ντροπή τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.