Καλες ειδησεις για την ΕΝΚΛΩ

Κατατέθηκε πρόταση από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων για την επαναλειτουργία της

Στο δρόμο για την επαναλειτουργία θεωρεί ότι βρίσκεται η ΕΝΚΛΩ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος από την Κομοτηνή ανακοίνωσε ότι μόλις την Τρίτη κατατέθηκε πρόταση από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.
 
«Έληξε οριστικά το θέμα της ΕΝΚΛΩ» σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Κομοτηνή, επισημαίνοντας πως την Τρίτη κατατέθηκε στο πτωχευτικό δικαστήριο αίτηση από επενδυτικό όμιλο ελληνικών συμφερόντων, την Aiglon SLP, με έδρα το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως θεωρεί θέμα χρόνου πλέον να μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια του παλιού ομίλου ΕΝΚΛΩ σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται.
 
Θεωρεί δε πως είναι σημαντικό ότι η εταιρεία όχι μόνο επαναλειτουργεί, αλλά επαναλειτουργεί με τον τρόπο που επιθυμούν οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, που είχαν αναπτύξει ένα μαζικό κίνημα για να επαναλειτουργήσει σε όλο το εύρος της, μιας και μαζί με το επενδυτικό σχέδιο κατατέθηκε και ένα MOU (Memorandum of Understanding) με τους εργαζόμενους, «που σημαίνει τεράστια νίκη και των εργαζομένων και εμών των ιδίων, γιατί προλάβαμε μια σειρά από περίεργες διαδικασίες, τεμαχισμού της ΕΝΚΛΩ».
 
«Αυτό σηματοδοτεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Καβάλας, ότι το Υπουργείο Εργασίας είναι πραγματικά εργασίας και όχι τροχονόμος όπως ήταν παλιότερα». 

Αναζητείται μοντέλο επαναλειτουργίας για τη ΣΕΛΜΑΝ 

Ο κ. Νεφελούδης είχε και συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΣΕΛΜΑΝ, για την οποία παρόλο από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2016, βγαίνει σε πλειστηριασμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δεν έχει ακόμα αγοραστεί από κάποιον επενδυτή, παρόλο που την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι.
 
«Είναι ένας όγκος θεμάτων που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν, θα μιλήσουμε με τους εργαζόμενους ώστε είτε να επιτευχθεί το μέγιστο, να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, είτε τουλάχιστον να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι» σημείωσε, τονίζοντας πως θα πάνε μαζί σε αυτή την υπόθεση. 

12%: Περάστε μετά το τέλος του προγράμματος 

Παράλληλα σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, το θέμα της καταβολής του 12% της επιδότησης εργασίας, σημειώνοντας πως έχουν μια σειρά από ιδέες, ίσως αντικαταστάσεις.
 
Όπως σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπάρχουν μια σειρά από αυτονόητες παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα σε διάφορους τομείς, που είναι επεξεργασμένες και συγκεντρωμένες, που προχωρούν σιγά σιγά.
 
Όμως όλα αυτά, σημείωσε, θα μπουν μπροστά πολύ περισσότερο μετά το πέρας της επιτροπείας και του μνημονίου, υπενθυμίζοντας πως μετά από 7 χρόνια για πρώτη φορά επαναφέρονται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την κυριαρχία των κλαδικών συμβάσεων.
 
Μετά το πέρας του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, «μπαίνουμε σε διαδικασία υλοποίησης, και ας μην ακουστεί αυτό υπερβολικό, ακόμα και του προγράμματος που ανακοινώθηκε στον Σεπτέμβριο του 2014 στη ΔΕΘ, και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το συζητάμε σήμερα» έκλεισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.