Καλα τα νεα για το Ελληνικο βαμβακι

Όπως προέκυψαν από το 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Νίκος Κουρκούτας, γενικός γραμματέας ΔΟΒ

«Η δουλειά που γίνεται ομαδικά, από όσους εμπλέκονται στο βαμβάκι αποδίδει πλέον καρπούς• για να εξακολουθήσει να πηγαίνει καλά πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού»

Με σύνθημα την συμπόρευση και την συμμετοχή όλων στη νέα εποχή για το ελληνικό βαμβάκι που διαφαίνεται ελπιδοφόρα κυρίως για τους ίδιους τους παραγωγούς, σύνθημα το οποίο αποτυπώθηκε και στο κάλεσμα του Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σπήλιου Λιβανού «να δουλέψουμε ενωμένοι, προκειμένου το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι που διοργάνωσαν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύνθημα που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΔΟΒ κ.Νίκο Κουρκούτα αποτέλεσε και βασικό στόχο της διοργάνωσης, ο οποίος επετεύχθη καθώς όπως τόνισε « σημειολογικά και ουσιαστικά ήταν όλοι εκεί, όλοι όσοι εμπλέκονται στον χώρο του βαμβακιού».

Ο κ. Κουρκούτας μίλησε το πρωί της Τρίτης, 21 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κάνοντας τον απολογισμό της διοργάνωσης από την οποία άλλωστε προέκυψε και ο βηματισμός των επόμενων χρόνων, σε συνέχεια της προόδου που έχει καταγραφεί και διαπιστώνεται και από τους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής αγοράς του βαμβακιού.

Πιστοποίηση χωρίς επιβάρυνση για τον παραγωγό

Μιλώντας για τα όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια της διοργάνωσης ο κ.Κουρκούτας ξεκίνησε από την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της ΔΟΒ που αφορά στην εξασφάλιση 40 εκατ.  ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την πιστοποίηση του ελληνικού βαμβακιού, που γίνεται ήδη, χωρίς την επιβάρυνση των αγροτών. Μάλιστα ο ίδιος στάθηκε και στην δέσμευση του Υπουργού ότι και στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2023, θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ούτως ώστε η πιστοποίηση να συνεχιστεί χωρίς επιβάρυνση για τον παραγωγό.

Τα πρώτα θετικά σημάδια για το ελληνικό βαμβάκι παρουσιάστηκαν και από τους ανθρώπους της αγοράς με τον κ.Κουρκούτα να μεταφέρει επακριβώς τα όσα κατατέθηκαν και αφορούν στην αύξηση των πελατών που συνεπάγεται και με καλύτερες τιμές. «Δεν είναι δε μόνο ποσοτικό» ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας πως «επώνυμες εταιρείες σπεύδουν πλέον και αναζητούν το ελληνικό βαμβάκι» δίνοντας το παράδειγμα της Lacoste.

Καλύτερο ποιοτικά το ελληνικό βαμβάκι

Επίσης παρουσιάστηκαν από τον Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος τα αποτελέσματα έργων που υλοποιήθηκαν και αφορούν στις ποιότητες του ελληνικού βαμβακιού, που σύμφωνα με τον κ.Κουρκούτα έδειξε ότι «το ελληνικό βαμβάκι είναι πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι η δουλειά που γίνεται ομαδικά, με πρωτοβουλία της ΔΟΒ και συνεργάτες όλους όσους εμπλέκονται αποδίδει πλέον καρπούς».

Σε δύο χρόνια η δυνατότητα ελέγχου ψευδών δηλώσεων

Θετικές εξελίξεις ανακοινώθηκαν όμως και από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον γενικό γραμματέα τη ΔΟΒ να κάνει μνεία στη δυνατότητα που θα υπάρξει σε δύο χρόνια από τώρα ελέγχου των χωραφιών που δηλώνονται ως καλλιέργεια βαμβακιού ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ψευδών στην ουσία δηλώσεων από ασυνείδητους που «έρχονται και στερούν χρήματα από τους πραγματικά ευσυνείδητους παραγωγούς λαμβάνοντας την ειδική ενίσχυση βάμβακος».

Ο δρόμος προς το EUCotton

Ο κ.Αντώνης Σιάρκος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος ανέλυσε την πορεία του Ευρωπαϊκού Σήματος για το βαμβάκι η έγκριση του οποίου αναμένεται σε πέντε μεγάλες χώρες της Ευρώπης. «Το Ευρωπαϊκή Σήμα (EuCotton) πρέπει να γίνει γνωστό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, να καταλάβουν και οι καταναλωτές ότι είναι πιο ποιοτικό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό, είναι γενετικά μη τροποποιημένο, δεν “χρησιμοποιεί” παιδική εργασία και άλλους καταναγκασμούς, χρησιμοποιούνται στην καλλιέργειά του φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι τα πιο ελεγμένα παγκόσμια και όλα αυτά κεφαλαιοποιούνται μέσα από το σήμα της EU Cotton» ανέφερε ο κ. Κουρκούτας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπεραισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού βαμβακιού τα επόμενα χρόνια από τους ανθρώπους της αγοράς για να επισημάνει ωστόσο πως «αυτή είναι μια προσπάθεια κατά την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα. Για να εξακολουθήσει το ελληνικό βαμβάκι να πηγαίνει καλά πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού όλοι και να κατανοήσουμε πιο είναι το κοινό συμφέρον όλων, για να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η κλιματική αλλαγή «σύμμαχος», σε κάποιες περιπτώσεις, του βαμβακιού

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού της καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα, τα οποία παρουσίασε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας, Δημήτρης Μπιλάλης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το βαμβάκι θα καλλιεργείται και πιο βόρεια, με τον κ. Κουρκούτα να επισημαίνει πως από όσα ακούστηκαν «προκύπτει και το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κλιματική αλλαγή θα ευνοήσει το βαμβάκι».

«Είναι βέβαιο ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και ιδίως τα επόμενα χρόνια καθώς  η Ε.Ε. έχει βάλει στο επίκεντρο των στόχων της το περιβάλλον. Θέλουν να ξέρουν ότι αυτός που παίρνει τις επιδοτήσεις είναι και αυτός που προστατεύει το περιβάλλον ή καλλιεργεί με έναν τρόπο που δεν το βλάπτει» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά δίνοντας το παράδειγμα και των καταναλωτών οι οποίοι όπως τόνισε «δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ποιότητα του ρούχου που θα φορέσουν, αλλά και για το γεγονός ότι αυτός που το παρήγαγε, με τον τρόπο που το παρήγαγε προστάτευσε ή όχι το περιβάλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.