«Καιει» τους επαγγελματιες το νεο ασφαλιστικο και φορολογικο καθεστως

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του ΕΒΕ Ροδόπης στην εκδήλωση για τις αλλαγές που επήλθαν το 2017

Το πιο καυτό θέμα για τους επαγγελματίες αυτή την εποχή, το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς που ισχύει από το 2017, παρουσίασαν την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης ο κ. Γεώργιος Ρωμανιάς, γνωστός εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης και ο κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, Οικονομολόγος και καταξιωμένος ορκωτός ελεγκτής.
 
Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες νομοθεσίες, μια ανάγκη που έχουν συνειδητοποιήσει οι επαγγελματίες της περιοχής που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο του Επιμελητηρίου για να ακούσουν τους ομιλητές αλλά και να θέσουν τις ερωτήσεις τους.
 
 

Νίκος Αγγελίδης
 
«Δημιουργείται το χείριστο οικονομικό περιβάλλον, καθιστώντας αδύνατο να βγει η χώρα από την κρίση»

 
Η προσπάθεια για την πληροφόρηση των μελών των επιμελητηρίων όλης της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ωστόσο η αργοπορία στη διευκρίνιση των λεπτομερειών τους ανάγκασε να φτάσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, με το 80-90% της πληροφόρησης αποσαφηνισμένο, ώστε να μπορέσουν να έχουν αυτούς του δύο εξαίρετους ομιλητές για να δώσουν πληροφόρηση για το ήδη ψηφισμένο Νομοσχέδιο. «Το θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου χρίζει διευκρινήσεων που είναι αναγκαίες, μιας και ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση ως προς το τι συμβαίνει» σημείωσε, για αυτό και έδωσαν πολύ χρόνο στο κομμάτι των ερωτήσεων και των απαντήσεων.
 
Ο κ. Αγγελίδης, καταθέτοντας την άποψη του Επιμελητηρίου για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, τόνισε πως το φορολογικό είναι αντιαναπτυξιακό και ληστρικό, αποτελώντας το χειρότερο σημείο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αυτή την ώρα δεν διαθέτει η χώρα για επενδύσεις. «Σε αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Αγγελίδης «έρχεται να προστεθεί το ασφαλιστικό, το οποίο είναι ένα δεύτερο φορολογικό, που προσπαθεί να διασώσει τις χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος». «Έτσι» κατέληξε ο ίδιος «δημιουργείται το χείριστο οικονομικό περιβάλλον καθιστώντας αδύνατο να βγει η χώρα από την κρίση, μιας και το μοναδικό κύτταρο της κοινωνίας που μπορεί να παράξει πλούτο και να τον διανείμει στην κοινωνία είναι η επιχείρηση που βρίσκεται σε δίωξη».
 
 

Γεώργιος Ρωμανιάς
 
«Υπάρχει μια γονατογραφία νόμων, οι οποίοι ακόμα δεν έχουνε καταλήξει»

 
Το νέος καθεστώς ασφάλισης που ισχύει από φέτος ανέλυσε ο κ. Ρωμανιάς, σημειώνοντας πως η κατάργηση όλων των ταμείων, όπως τα ξέραμε, και η δημιουργία του ΕΦΚΑ έγιναν βιαστικά, δημιουργώντας έναν οδοστρωτήρα που δεν σέβεται κανένα θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μαζικοποιεί όλους τους ασφαλισμένους, επιβαρύνοντάς τους με πολύ μεγάλες εισφορές. Τόνισε δε πως το ασφαλιστικό αυτό δεν είναι ένας νόμος, αλλά από τον Ιούλιο του 2015 έχουν ψηφιστεί 9 ασφαλιστικοί νόμοι, με τον τελευταίο, το νόμο Κατρούγκαλου, να έχει υποστεί 4 αλλαγές με 4 μεταγενέστερους συνταξιοδοτικούς νόμους. «Επομένως υπάρχει μια γονατογραφία νόμων, οι οποίοι ακόμα δεν έχουνε καταλήξει» σημείωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως το σύστημα αυτό καλύπτει μόλις δύο χρόνια, το 2016 και το 2017, με το τι θα γίνει στη συνέχεια να παραμένει άγνωστο.
 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, πως ο κόσμος καλείται να καταβάλλει πολλαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι σήμερα, για να πάρουν πολύ μικρότερες συντάξεις. Για αυτό και παρουσίασε στους επαγγελματίες πώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν ανακύψει, στα οποία όμως έχουν δοθεί προσωρινές λύσεις, που αναμένεται να ανατραπούν με νεότερες εγκυκλίους.
 
 

Γεώργιος Λαζαρίδης
 
«Έχουμε μια υπερφορολόγηση που βάζει τη χώρα σε ένα αντιαναπτυξιακό πεδίο»

 
Τις αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία των νομικών και φυσικών προσώπων ανέλυσε από την πλευρά του ο κ. Λαζαρίδης, που τόνισε πως η φορολογία το 2017 παραμένει υψηλή όπως το 2015, ενώ υπάρχει προκαταβολή 100%, που ισχύει πλέον και για τους επιτηδευματίες και για τους αγρότες. «Έχουμε μια υπερφορολόγηση που βάζει τη χώρα σε ένα αντιαναπτυξιακό πεδίο» ανέφερε.
 
Ο κ. Λαζαρίδης έκανε αναφορά και στον νόμο 4446/16, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων για τα προηγούμενα χρόνια, με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποφύγει την πληρωμή δυσβάσταχτων προσαυξήσεων. Τέλος μίλησε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399, που σε αντίθεση με τους παλαιότερους πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων δεν δίνει επιπλέον αναπτυξιακά κίνητρα στη Θράκη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.