K. Σκρεκας: Εχουν μειωθει οι τιμες, μεχρι σημερα, σε 213 προιοντα

Στόχος να ξεπεράσουν τα 500

Έλεγχο σε πολυεθνικές επιχειρήσεις για τα περιθώρια κέρδους τους πραγματοποιεί αυτό το διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ διεξάγεται και μελέτη για να διαπιστωθεί σε ποια από τα προϊόντα, που πωλούνται στην ελληνική αγορά, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο ράφι σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ υπογράμμισε πως, μέχρι τώρα, για 213 κωδικούς προϊόντων οι προμηθευτές τους έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι προχωρούν άμεσα σε μείωση τιμής, τουλάχιστον 5% για ένα εξάμηνο.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση έχει ένα τετράπτυχο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων: πρώτον με τη στήριξη του εισοδήματος, δεύτερον με τον έλεγχο της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας, τρίτον με την τόνωση του ανταγωνισμού και τέταρτον με την ενδυνάμωση του καταναλωτή. Η αιχμή των μέτρων που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης, συμπλήρωσε ο ίδιος, έχει να κάνει με την εξάλειψη του φαινομένου του πληθωρισμού και της απληστίας.

«Διενεργούμε ελέγχους, έχουμε θέσει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Όποια εταιρεία, όποιος προμηθευτής ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους το οποίο προσδιορίζεται από το νόμο, τότε επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ανακοινώνονται ποιοι είναι οι παραβάτες. Αυτό το έχουμε κάνει ήδη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας για τις διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τα απορρυπαντικά, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο δεν εμφανίστηκε τώρα, είναι διαχρονικό αλλά λαμβάνονται μέτρα για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. «Αυτή τη στιγμή ελέγχονται και οι πολυεθνικές εταιρείες που εισάγουν απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ελέγχονται για το περιθώριο κέρδους και εφόσον διαπιστωθεί ότι βγάζουν παραπάνω χρήματα από το 2023 σε σχέση με το 2021 θα επιβληθούν πολύ ισχυρά πρόστιμα και δεν θα διστάσουμε να το ανακοινώσουμε» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

«Θα προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές»

Επιπλέον, το υπουργείο διεξάγει μελέτη για το ποια προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά κι έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή σε σχέση με τις άλλες χώρες στην ΕΕ. Και όπως είπε, εφόσον οι εξηγήσεις που θα λάβουν δεν είναι δικαιολογημένες τότε θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα. «Εφόσον δούμε ότι δεν προσαρμόζονται στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού, θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ισχυρά μέτρα και βεβαίως περιμένουμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να λάβει και εκείνη μέτρα πέρα από τις διαπιστώσεις», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης περιμένουν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα όπου χρειάζεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.