#JobDay Αφετηρια και στην Κομοτηνη

Βασικές δεξιότητες στην αναζήτηση εργασίας μέσω της πρωτοβουλίας «Ξάδερφος Skywalker» γνώρισαν όσοι συμμετείχαν στην δράση του Skywalker.gr

Να καλύψει τα κενά που υπάρχουν σε εργαζόμενους (ή επίδοξους εργαζόμενους) της Κομοτηνής αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας, φιλοδοξεί το Skywalker.gr, το οποίο διοργάνωσε #JobDay Αφετηρία το Σάββατο 7 Μαΐου, στην Κομοτηνή, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Η δράση, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στις 13 πρωτεύουσες των Περιφερειών της χώρας γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ξάδερφος Skywalker», που έχει σαν σκοπό την στήριξη ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας που έχουν πολύ χαμηλές δεξιότητες αναζήτησης εργασίας.

Έτσι όσοι ήθελαν να εκπαιδευτούν στο πώς να συντάξουν ένα βιογραφικό σημείωμα, πώς να παρουσιάζονται σε μια συνέντευξη, ποιες τεχνικές αναζήτησης εργασίας να χρησιμοποιούν, ποια είναι τα περιβάλλοντα και οι διαδικασίες δικτύωσης στην τοπική κοινωνία, προσήλθαν στο  #JobDay Αφετηρία.

Εκεί η κ. Αναστασία Γιαμαλή, Προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, μέλος των ομάδων Best Xanthi, Democritus Industrial Robotics, SDG Duth Hub προσέφερε υποστήριξη για το βιογραφικό, η κ. Ζήνα Σιδερίδου, Life & Business Coach προσέφερε υποστήριξη για την Συνέντευξη, ενώ ο κ. Θεράπων Φάκας, εκπρόσωπος της Δ.Α.ΣΤΑ. ΔΠΘ συζήτησε με τους ενδιαφερόμενους για την Στόχευση Αναζήτησης Εργασίας, με την όλη προσπάθεια να βοηθά ο εθελοντής, και πρόεδρος της φοιτητικής ομάδας Best Xanthi κ. Ανδρέας Μανιατόπουλος

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν workshop όσο αφορά το «Βιογραφικό, συνέντευξη και η μεταξύ τους σύνδεση για την επιτυχία» και τα «Φυσικά κοινωνικά δίκτυα αναζήτησης εργασίας».

Υποστηρίζοντας εργαζόμενους με χαμηλές δεξιότητες στην αναζήτηση εργασίας

Αντικείμενό τους σε αυτή τη δραστηριότητα, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του Skywalker.gr, είναι να υποστηρίξουν αυτούς που μπορεί να έχουν χαμηλές δεξιότητες ή χαμηλή πληροφόρηση, ενημέρωση, γνώσεις, ή απλά βρίσκονται σε ένα χώρο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον τυπικό τρόπο αναζήτησης εργασίας, μέσω αγγελίας.

Για αυτό και το Skywalker.gr δημιούργησε την πρωτοβουλία «Ξάδερφος Skywalker», κάτω από την ομπρέλα του οποίου γίνονται διάφορες ενέργειες, όπως το #JobDay Αφετηρία του Σαββάτου, που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα.

Τα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας έχουν μια ιστορικότητα, ανέφερε ο κ. Φυντάνης, εντοπίζοντας τρία χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα».

Το πρώτο είναι το «Brain Drain», η οικονομική μετανάστευση εξαιτίας της οικονομική κρίσης στο εξωτερικό, με το οποίο έφυγαν και πολλοί που δεν είχαν πρόβλημα με την εντατικοποιημένη εργασία.

Το δεύτερο είναι οι έρευνες των εταιρειών συμβούλων, που για πολλά χρόνια βγάζουν «ελλειμματικούς» σε δεξιότητες τους υποψηφίους που χρειάζονται οι Ελληνικές, και οι Ευρωπαϊκές, επιχειρήσεις, κάτι που αφορά και την εκπαίδευση.

Το τρίτο αφορά το καινούριο φαινόμενο, 50.000 θέσεις εργασίας να λείπουν από τον Ελληνικό τουρισμό με τη σεζόν να ξεκινά ήδη. Κάποιοι, τόνισε, «κλαίνε πάνω από το χυμένο γάλα» ενώ άλλοι προχωρούν σε διαδικτυακές καμπάνιες, που όμως το πιθανότερο είναι να έχουν σαν αποτέλεσμα την παράλληλη μετακίνηση εργαζομένων εντός του τομέα, με τον αριθμό των κενών να παραμένει ουσιαστικά ίδιος.

Άλλωστε οι διαθέσιμες θέσεις είναι χαμηλής εξειδίκευσης, και άρα λιγότερο δελεαστικές, ενώ ο τρόπος που επιδοτείται η ανεργία από τον ΟΑΕΔ, μαζί με τα επιδόματα και τα δικαιώματα που έχουν, κάνει επιφυλακτικούς τους άνεργους  να περάσουν σε μια εργασία με πολύ χαμηλή αμοιβή, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε στον Τουρισμό έχει δημιουργηθεί η φήμη για εντατική εργασία, χωρίς απαραίτητα τις ανάλογες απολαβές. Η όλη κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα δείχνει πως η αγορά έχει φτάσει στα όριά της, και μάλλον θα χρειαστούν αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Συνεχής η ενημέρωση και για όλα τα επίπεδα

Πέρα όμως από την κάλυψη αυτών των κενών, αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να βοηθήσουν όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην αγορά εργασίας.

Άλλωστε για όσους δεν πρόλαβαν την εκδήλωση του Σαββάτου, ο Ξάδερφος Skywalker έχει ιστοσελίδα με άρθρα και πολυμέσα για την υποστήριξή τους, καθώς και helpdesk, με τηλεφωνική γραμμή, chat αλλά και αν χρειαστεί βιντεοκλήση υποστήριξης.

Πέρα αυτού όμως, το Skywalker.gr κάνει συνολικά στη διάρκεια του χρόνου δραστηριότητες για την υποστήριξη των υποψηφίων, όχι μόνο για αρχάριους, αλλά και για προχωρημένους.

«Αν χάσει κάποιος την εκδήλωση του Σαββάτου, θα έχει ευκαιρίες να κάνει πράγματα και στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.