Ηλεκτρικο ρευμα: Διπλασια επιδοτηση για τον Ιανουαριο

330 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα νοικοκυριά

Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα για τον Ιανουάριο θα είναι διπλάσιες, ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 840 εκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οικιακά τιμολόγια

Ειδικότερα:

  • Για τις πρώτες 500 KWh θα είναι 33 λεπτά/KWh τον Ιανουάριο έναντι 22 λεπτών/KWh τον Δεκέμβριο – Αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 280 ευρώ /MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ /MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2.000 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 134 ευρώ η κιλοβατώρα
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 330 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
  • Για τους φούρνους η επιδότηση είναι 292 €/MWh

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση, που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

Κ. Σκρέκας: «Το 2023 θα βρει όλους τους καταναλωτές θωρακισμένους έναντι της ενεργειακής ακρίβειας»

Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όλο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Η δέσμευσή μας ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο κανέναν και αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, ισχύει απολύτως».

«Το 2023 θα βρει όλους τους καταναλωτές θωρακισμένους έναντι της ενεργειακής ακρίβειας», ισχυρίστηκε ο Υπουργός και ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα και Καλή και ευλογημένη Χρονιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.