Ικανοποιητικη η συμμετοχη στην απεργια στην Ξανθη

Για άλλη μια φορά βρέθηκαν προχθές στους δρόμους οι εργαζόμενοι, στην πρώτη γενική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της χρονιάς που οργανώθηκε από τη Γ.Σ.Ε.Ε., την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αλλά και το Π.Α.Με.

Το σκηνικό ήταν το ίδιο με την τελευταία φορά –τουλάχιστον στην Ξάνθη- και την εθιμοτυπική απεργία που γίνεται κάθε Δεκέμβρη. Παγωνιά, ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου (αφού φτάσαμε στο να θεωρείται ικανοποιητικό το… 30%), δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες και ομιλίες με το ίδιο περιεχόμενο. Μόνο που τη φορά αυτή οι αποδοκιμασίες προς τις κεφαλές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ήταν πιο έντονες, κάτι που προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό σε πολλούς. Το σύνθημα «αλήτες, λέρες, εργατοπατέρες» δόνησε πολλές φορές την ατμόσφαιρα, προερχόμενο από τη μεγαλύτερη μερίδα των συγκεντρωθέντων έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης. Ακολούθησε ο καθιερωμένος… υγιεινός περίπατος στο ίδιο δρομολόγιο και φτωχότεροι κατά ένα μεροκάματο οι εργαζόμενοι επέστρεψαν αδύναμοι στο καταφανές αδιέξοδο της ζοφερής καθημερινότητας.

Η διήμερη απεργία των εκπαιδευτικών που ξεκίνησε την Τρίτη, ήταν μάλλον αυτή που σημείωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής (τη δεύτερη μέρα). Κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν να εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα χωρίς να υπάρξουν περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων, να επιστραφούν ο 13ο και 14ος μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους, να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, να μην εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων και να στηριχτούν όσα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, τραπεζικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, το προσωπικό Δ.Ε.Κ.Ο. και ταμείων, οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α., στα Μ.Μ.Ε., οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν μόνο επείγοντα περιστατικά καθώς απήργησαν γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και πρόνοια. Καμία πτήση δεν έγινε από τις 12.00 έως τις 16.00 λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Δεμένα στα λιμάνια παρέμειναν τα πλοία αφού στην απεργία συμμετείχε και η Π.Ν.Ο., ενώ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) προχώρησε σε κλείσιμο καταστημάτων, με το ωράριο να εξαρτάται από τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τους εμπορικούς συλλόγους κάθε περιοχής.
Ζώντας καθημερινά με τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, στριμωγμένοι στη γωνία και με την αίσθηση της… μοναξιάς –ακόμα και της προδοσίας- οι εργαζόμενοι, φαίνεται να έχουν περιέλθει στο αδιέξοδο των άσφαιρων κινητοποιήσεων που βέβαια δεν είναι ικανές να επιφέρουν την παραμικρή αίσθηση αναστροφής ή έστω ανάσχεσης της κατάστασης…

«Θα έχουμε μια συνέχεια του 2010»

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και δήλωσε: «Ήταν μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Είχε πάρα πολύ κόσμο και στην Αθήνα αλλά και εδώ, παρ’ όλο που ήμαστε λιγότεροι από την τελευταία απεργία της 15ης Δεκεμβρίου. Και σιγά-σιγά ο κόσμος από μόνος του πλέον θ’ αρχίσει να βγαίνει προς τα έξω, αφού σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίσουμε τα βαρέα και ανθυγιεινά, τα επικουρικά και διαρκώς βγαίνουν πράγματα. Θα έχουμε μια συνέχεια του 2010».

Ο κ. Μπεμπεκίδης επανέλαβε το αίτημα για «υλοποίηση των αιτημάτων μας» λέγοντας: «Μιλάμε κυρίως για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γιατί τελευταία βλέπουμε ότι η τρόικα επιμένει στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και ζητά μέχρι τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν. Οι απολύσεις, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση συνεχίζονται και είναι καταστροφική η συνταγή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Απαιτούμε από αυτήν να απορρίψει κατηγορηματικά όλες αυτές τις συνταγές της εξαθλίωσης σε βάρος των πολιτών, συνταγές που οδηγούν στην ενίσχυση των κερδών και των προνομίων όχι μόνο των βιομηχάνων αλλά και των τραπεζιτών».

Τέλος, αναφορικά με τα συνθήματα που ακούστηκαν προχθές και εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση των εργαζομένων προς τους… πατέρες τους, ο κ. Μπεμπεκίδης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ισχυριζόμενος –κατ’ αντιδιαστολή με όσα όλοι είδαμε- ότι «ήταν οι ίδιοι που άλλοτε φώναζαν από μια γωνιά, τώρα σε διαφορετικές γωνιές», λέγοντας ωστόσο ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, τι να κάνουμε τώρα και τι μπορούμε να τους πούμε;»…

Όσο για το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ο γραμματέας Γιώργος Πυργελής μας παρέπεμψε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το πρωί και κάνει λόγο για επιτυχημένη κινητοποίηση. Από τα χαράματα μέλη του Π.Α.Με περιφρούρησαν την απεργία στην «Alumil» των πρόσφατων 42 απολύσεων, ενώ παράσταση-περιφρούρηση έγινε και στο σχολικό συγκρότημα του 2ου-3ου γυμνασίου. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, απεργιακή φρουρά κατευθύνθηκε και πάλι στο εργοστάσιο της «Alumil», περιφρουρώντας την απεργία και στην απογευματινή βάρδια.

Το Π.Α.Με καλεί τα συνδικάτα να είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσουν σε ενδεχόμενες προσπάθειες εργοδοτών να προβούν σε απολύσεις ή σε άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Επίσης, ζητά κλιμάκωση του αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων στην «Alumil» και προετοιμασία για την επόμενη μαζική εκδήλωση που είναι το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη 10 Μαρτίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.