Ικανοποιητικη η κινηση στην εστιαση της Κομοτηνης τις ημερες των Χριστουγεννων

Γεμάτα τα μαγαζιά πρωί και βράδυ, γεγονός ωστόσο που δεν αντισταθμίζει το κενό των προηγούμενων μηνών σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Καφεποτοπωλών Σπύρο Θυμικιώτη

Χριστούγεννα εκτός σπιτιού έκαναν φέτος αρκετοί Ροδοπίτες και οι Ροδοπίτισσες οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν «ρεβεγιόν» σε καταστήματα ζυθεστίασης της περιοχής μας. Η κίνηση τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την παραμονή αλλά και τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν σε καφέ και μπαρ της Κομοτηνής ήταν περισσότερο από ικανοποιητική σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ.Σπύρο Θυμικιώτη ο οποίος γνωστοποίησε πως ναι μεν τα καταστήματα ήταν γεμάτα τόσο τις πρωινές όσο και τις βραδινές ώρες, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν μπορεί να «καλύψει» το κενό των προηγούμενων μηνών.

«Είναι μια καλή εικόνα ωστόσο, γιατί εκτός από το οικονομικό, ανεβαίνει και η ψυχολογία σου» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως στάθηκε σύμμαχος και ο καιρός.

Το διήμερο 24 και 25 Δεκεμβρίου έγιναν οι μεγαλύτερες καταναλώσεις, με «πρωταγωνιστή» το αλκοόλ, γεγονός που επιλέγουν οι επαγγελματίες να κρατήσουν από την γενικότερα αρνητική πορεία συνολικά του 2022.

Ερωτηθείς σχετικά με το θεματικό πάρκο του Πινόκιο και τον ενισχυμένο στολισμό αλλά και εκδηλώσεις από πλευράς της δημοτικής αρχής, ο κ.Θυμικιώτης εξήγησε πως φέτος δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτύπωμα στα καταστήματα εστίασης, ωστόσο πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία εφόσον επαναληφθεί και εξελιχθεί θα κινητοποιήσει τον κόσμο να βγει έξω και κατ’ επέκταση θα επωφεληθούν και τα καταστήματα της περιοχής.

Ως προς τις προετοιμασίες για την Πρωτοχρονιά, ο ίδιος εξήγησε πως αναμένεται μεγάλος όγκος πελατών την τελευταία ημέρα του 2022 και την πρώτη του Ιανουαρίου, ωστόσο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών είναι στην καθημερινότητα που ξεκινά εκ νέου από 2 Ιανουαρίου και εκεί έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Δεν είναι ούτε μια η ημέρα, ούτε δύο, ούτε έχουμε στην Κομοτηνή τόσο μεγάλου μεγέθους καταστήματα ώστε να μπούμε ότι σε μια ημέρα θα μπορέσουμε να βγάλουμε όσα χρειάζονται για να ανταπεξέλθουμε όλον τον μήνα» εξήγησε για να τονίσει πως η καθημερινότητα είναι το πρόβλημα.

Κανείς δεν θέλει να δουλέψει πλέον στην εστίαση

Στα πολλαπλά ανοιχτά για τον κλάδο ζητήματα έρχεται να προστεθεί και η τεράστια έλλειψη προσωπικού, όχι μόνο για την εορταστική περίοδο όταν και οι φοιτητές φεύγουν προς τους τόπους κατοικίας τους, αλλά γενικότερα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με τον ίδιο να σημειώνει την έλλειψη διάθεσης για δουλειά από πλευράς των νεότερων συμπολιτών και φοιτητών της περιοχής. «Είναι κάτι που ξεκίνησε μετά τον κορωνοϊό» εξήγησε ο ίδιος τονίζοντας πως «κανείς δεν θέλει πλέον να δουλέψει στα μαγαζιά της εστίασης, την ώρα που τα λεφτά είναι καλά και μάλιστα με τους καινούργιους νόμους τα ένσημά τους είναι τυπικά».

Η αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν που η εστίαση αποτελούσε πρώτη επιλογή για εργασία ειδικά για τους φοιτητές, είναι τεράστια με τον κ. Θυμικιώτη να δηλώνει άγνοια επί των λόγων που αυτή επήλθε. Ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε πως «προσωπικά δεν μπορώ να το κατανοήσω. Παλιά έκαναν στην κυριολεξία ουρά για να βρουν δουλειά στα μαγαζιά και τώρα τους κυνηγάμε με το “δίκαννο”» για να συμπληρώσει πως ίσως έναν λόγος είναι ότι «έχουν μάθει να βολεύονται πλέον με τα ελάχιστα ή προσπαθούν να ζήσουν με ένα επίδομα και με μια βοήθεια από τους γονείς ή τους παππούδες τους».

Ερωτηθείς σε σχέση με το νέο έτος ο ίδιος δήλωσε απαισιόδοξος και από τα μηνύματα που λαμβάνουν, εκφράζοντας την άποψη πως «από την κατάσταση που βλέπουμε και βιώνουμε, αλλά και τα καινούργια μέτρα όπως η κάρτα εργασίας κ.ο.κ. η εστίαση νομίζω ότι σιγά σιγά θα πάψει να είναι αυτό που όλοι θυμόμαστε ή αυτό που ήταν» για να ευχηθεί τέλος «Καλή χρονιά, πρωτίστως με Υγεία» σε όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.