Ικανοποιηση για την πρωτοφανη για τους δικηγορους συμμετοχη στο συλλαλητηριο εξω απο τη Βουλη

Πρωτοφανής ήταν η πρόσφατη κινητοποίηση των δικηγόρων, που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο την περασμένη Παρασκευή έξω από το κτίριο της Βουλής. Ο κ. Κυμπαρίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό, εστιάζοντας στον όγκο των συμμετεχόντων, που ανήλθαν στους 3.500 δικηγόρους. Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανόλη Λαμτζίδη, συμμετείχε σε διαβούλευση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, προβάλλοντας τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις του κλάδου, σχετικά με καίριες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Αν και οι δικηγόροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους προς το σύνολο των ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου, οι βασικές ενστάσεις, που προτάσσονται πλέον, αφορούν την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, καθώς και τη δημιουργία των δικηγορικών εταιριών, που «θα δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό», κατά τον κ. Κυμπαρίδη, «και θα καταστήσουν πολύ ακριβές τις παροχές δικηγορικής υπηρεσίας».

«Η στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δε συνάδει με την ομοψυχία, που πρέπει να υπάρχει»

Μετά τη διαμαρτυρία, που έλαβε χώρα έξω από τη βουλή, οι δικηγόροι κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που θυμίζουμε ότι απείχαν από τις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων δικηγόρων της επαρχίας. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, οι τελευταίοι καταδίκασαν τη συγκεκριμένη στάση των αθηναίων δικηγόρων, που, όπως δήλωσε ο κ. Κυμπαρίδης, «δε συνάδει με την ομοψυχία, που πρέπει να υπάρχει». Σε κατάληψη, επίσης, των γραφείων του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, που διήρκησε την Παρασκευή και το Σάββατο, προχώρησαν ορισμένα από τα μέλη του, που διαφωνούσαν με αυτή του τη στάση. Παρά ταύτα, ο κ. Κυμπαρίδης έκανε λόγο για μια μαζική συμμετοχή από τους υπόλοιπους συλλόγους της περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπήρξε προσυνεννόηση και οργάνωση για αυτό». «Ήταν μια συνολική κάθοδος των δικηγόρων της επαρχίας», συνέχισε, «που συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά. Άρα δεν τρελάθηκαν οι δικηγόροι ξαφνικά, για να κατεβούν σε συλλαλητήριο. Αυτό, λοιπόν, καταδεικνύει και το πόσο σημαντικό είναι για το αύριο του καθενός μας αυτό, που προμηνύει το νέο νομοσχέδιο».

Συνεχίζεται η αποχή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ εξετάζεται προσφυγή για αντισυνταγματικές διατάξεις

Σε ό,τι έχει να κάνει, τέλος, με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, εν όψει, μάλιστα, και της κατάθεσης του νομοσχεδίου προς ψήφιση στο τέλος αυτής της εβδομάδας, οι δικηγόροι έχουν ήδη κηρύξει νέα αποχή μέχρι τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, με απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων το περασμένο Σάββατο. Παράλληλα, για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε εισάγεται στη βουλή το νομοσχέδιο, αποφασίστηκε η 2ωρη συμβολική κατάληψη όλων των δικαστικών μεγάρων της χώρας. Περαιτέρω ορίστηκε η δημιουργία μιας επιστημονικής ομάδας, που, εφόσον δεν αλλάξουν προς το θετικό για τους δικηγόρους κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, σχετικά με τις αντισυνταγματικές διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη ζωή», υποστήριξε ο κ. Κυμπαρίδης, «υπάρχουν κακές εκτιμήσεις». «Σε αυτή, λοιπόν, την κακή εκτίμηση, που υπάρχει αυτή στιγμή», συνέχισε, «εμείς πρέπει να αντιπροτείνουμε αυτό, που είναι δίκαιο. Και επειδή η δικαιοσύνη ταλανίζεται στον τόπο μας και δέχεται τις αιχμές πανταχόθεν, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσει το κύρος και την αξιοπρέπεια, που της πρέπει».

«Καταφανώς προκλητική η απουσία των κεντρικών ΜΜΕ από το συλλαλητήριο της Παρασκευής»

Τέλος, οξεία ήταν η αντιπαράθεση, που ξέσπασε μεταξύ των διαμαρτυρόμενων δικηγόρων στο συλλαλητήριο της Παρασκευής και των ΜΜΕ της Αθήνας, που απείχαν από τη δημοσιογραφική κάλυψη της διαμαρτυρίας. Όπως δήλωσε ο κ. Κυμπαρίδης, «ενώ ο τοπικός τύπος πρωτοστατεί στην ενημέρωση των πολιτών για τα αιτήματά μας, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και με τα κεντρικά ΜΜΕ, των οποίων η απουσία στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία ήταν καταφανώς προκλητική». Με αφορμή το γεγονός αυτό, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων εξέδωσε δελτίο τύπου, όπου κατήγγειλε προς την ΕΣΗΕΑ την απεμπόληση του δικαιώματος του κάθε πολίτη να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στον τόπο του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.