Ικανοποιημενοι απο την εξελιξη και τη διαχειριση των εργων στην ΠΑΜ-Θ οι Γ.Τσακιρης και Δ. Σκαλκος

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων επισκέφθηκαν το παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ στην ΑΜ-Θ για την αξιολόγηση της πορείας διαχείρισης κοινοτικών και κρατικών ενισχύσεων

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 16 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος.

Οι κ.κ. Τσακίρης και Σκάλκος συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ παρουσία και του προέδρου του κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, με θέμα τόσο την πορεία του προγράμματος της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στην ΑΜΘ όσο και ευρύτερα την εξέλιξη και την πορεία των προγραμμάτων επιχορήγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την εν γένει λειτουργία του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ καθώς και την διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Όπως εξήγησε στις δηλώσεις του ο κ.Σκάλκος ο λόγος της επίσκεψης του ιδίου και του κ. Τσακίρη ήταν διττός, αφενός για να συμμετάσχουν στο Δ.Σ. του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ αλλά και να επισκεφθούν την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ΠΕΠ ΑΜ-Θ, σε αντιστοίχιση με επισκέψεις που πραγματοποιούν σε διαχειριστικές αρχές σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία της εξέλιξης των χρηματοδοτούμενων έργων.

Γιάννης Τσακίρης

«Ο ΕΦΕΠΑΕ το πιο πολύτιμο εργαλείο σε ό,τι αφορά την διανομή κοινοτικών κονδυλίων»

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της πορείας του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην ΑΜ-Θ τονίζοντας ότι μετρά λιγότερους των έξι μηνών λειτουργίας και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της. «Σε ένα σημείο όπου υπήρχαν δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους κλάδους ο ΕΦΕΠΑΕ κατάφερε να κάνει το ακατόρθωτο σε ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ήτοι να στήσει έναν μηχανισμό ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να φτάσουν σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο που συγκρίνεται εύκολα και με άλλες περιοχές της Ελλάδας» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας τον ΕΦΕΠΑΕ ως «το πιο πολύτιμο εργαλείο σε ό,τι αφορά την διανομή των κοινοτικών κονδυλίων μέσω κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις». Ο ίδιος τόνισε πως ο φορέας μπορεί να παίξει ακόμα σημαντικότερο ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων προς την μετάβασή τους σε μια πιο πράσινη, ψηφιακή και ανταγωνιστική εποχή.

Αναφορικά με την συζήτηση που διεξήχθη παρουσία και των προέδρων των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ ο ίδιος ανέφερε πως πολλά από τα σημαντικά και στρατηγικά ζητήματα που τέθηκαν ως προς το κομμάτι του ΕΣΠΑ και των ενισχύσεων βρίσκονται ήδη προς επίλυση, ενώ επανέλαβε και τη δέσμευσή του Υπουργείου για την επίλυση όλων των υπολοίπων.

«Σε πλήρη σύμπνοια με τα Επιμελητήρια τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ»

«Με τα Επιμελητήρια ειδικά στο κομμάτι του ΕΣΠΑ είμαστε σε πλήρη σύμπνοια γιατί ουσιαστικά είναι η αγορά» ανέφερε για να τονίσει πως «αυτούς ακούμε ώστε εμείς να βγάζουμε προσκλήσεις που θα απορροφηθούν και θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δική μας δουλειά είναι χαρούμενη δουλειά, να ξοδεύουμε, έχουμε ΕΣΠΑ και θέλουμε να το ξοδέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα άρα είμαστε μαζί σε μία βάρκα απλά να κοιτάμε να κωπηλατούμε σωστά για να μην έχουμε θέματα στην πορεία» υπογράμμισε.

«Εξαντλήσαμε τις δυνατότητές μας σε ό,τι αφορά την εστίαση»

Η επίσκεψη του κ. Τσακίρη και του κ. Σκάλκου στην περιοχή μας συνέπεσε και με την ημέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης, με τον κ. Τσακίρη, ερωτηθείς σχετικά, να επισημαίνει πως «στην εστίαση κάναμε αυτό που μπορούσαμε συνδυαστικά με παράλληλες άλλες δράσεις, όσο και με ενισχύσεις η πλειοψηφία των οποίων έχει δοθεί». «Προσπαθήσαμε στο μέτρο του δυνατού σε όλη αυτή την διάρκεια της πανδημίας να βοηθήσουμε τους κλάδους που πλήττονται άμεσα. Η εστίαση είναι ένας από αυτούς όχι ο μοναδικός» ανέφερε τονίζοντας πως «μέχρι εκεί μπορούμε να φτάσουμε ως προς τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ». «Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας, τις εξαντλήσαμε σωστά και πλέον στο νέο ΕΣΠΑ πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε μια διαχείριση ώστε να επανανέλθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα» κατέληξε.

640 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ ΑΜ-Θ 2021-2027

Την ικανοποίηση του Υπουργείου για τις θετικές επιδόσεις συνολικά των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων αλλά και ειδικά της ΑΜ-Θ εξέφρασε με την σειρά του και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική επιτάχυνση η οποία απουσία των προβλημάτων της ΔΕΣΜΟΣ θα είχε ακόμα «υψηλότερα νούμερα» όπως ανέφερε.

Ο ίδιος εξήγησε πως πίσω από τα νούμερα υπάρχει και η πραγματικότητα των έργων που αλλάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, είτε πρόκειται για δημόσιες υποδομές, δίνοντας τα παραδείγματα των κάθετων οδών της Εγνατίας Οδού, είτε για υποδομές περιβάλλοντος κάνοντας ειδική μνεία στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Σέρρες και Δράμα, είτε για την αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων δίνοντας το παράδειγμα των Φιλίππων.

Ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε και στα έργα του επόμενου ΕΣΠΑ υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα με εγκεκριμένο πρόγραμμα στο σύνολο των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων επισημαίνοντας ότι για την ΑΜ-Θ υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης της τάξεως του 22%, με το τελικό ποσό του νέου ΠΕΠ να αγγίζει τα 640 εκατ. ευρώ.

«Βάσιμα αισιόδοξοι για μια καλύτερη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας»

«Πολλά χρήματα, πολλές οι πιστώσεις γεγονός που δημιουργεί μια ευθύνη και στην περιφερειακή αρχή να τα απορροφήσει και στην κεντρική διοίκηση να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί τις περιφερειακές αρχές προκειμένου να ανταποκριθούν στον ρόλο τους» σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά δηλώνοντας πως «μπορούμε να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι η επόμενη ημέρα του τέλους της πανδημίας και των δυσκολιών που αυτή θα δημιουργεί, θα είναι καλύτερη για όλους και για τους πολίτες της ΠΑΜ-Θ».

Πλάτων Μαρλαφέκας
«Η ΔΕΣΜΟΣ δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα διοικητικά προβλήματα»

Στο μέλλον του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην ΑΜ-Θ και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΔΕΣΜΟΣ αναφέρθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας. «Ο στόχος είναι καταρχήν ο ΕΦΕΠΑΕ να ολοκληρώσει την τρέχουσα προγραμματική περίοδο» εξήγησε τονίζοντας πως «η προσωπική μου άποψή είναι ότι η ΔΕΣΜΟΣ δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει με αυτά τα διοικητικά προβλήματα». «Ίσως κάποιος άλλος φορέας, αλλά δίχως τα δομικά προβλήματα του ΔΕΣΜΟΥ» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τρέξει το πρόγραμμα και να υπάρχει απορροφητικότητα στις επιχειρήσεις της περιοχής που είχαν παγώσει για περίπου 1,5 χρόνο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.