Η “Pharmathen” «ριχνει» 15 εκατ. ευρω στη Ροδοπη

Για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της στις Σάπες

Νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιήσει τη φετινή χρονιά η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας.

Σύμφωνα με άρθρο του capital.gr το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αυτών, οι οποίες αποτελούν συνέχεια του περσινού  πακέτου των 10 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στο κομμάτι των ενέσιμων φαρμάκων με την τεχνολογία της παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI -Long Acting Injectable), θα κατευθυνθούν, στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας στις Σάπες της Ροδόπης.
 
Η παραγωγική μονάδα στη Ροδόπη, όπου τίθεται στο επίκεντρο των επενδύσεων, ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του 2010 (το κόστος για την κατασκευή της έφτασε τα 41 εκατ. ευρώ). Η συνολική έκταση της νέας μονάδας είναι 17 χιλ. τμ., ενώ η παραγωγική δυνατότητά της ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 3 δισ. δισκία και 2 δισ. κάψουλες. Εκεί  γίνεται η εμπορική παραγωγή και διάθεση των LAI σκευασμάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούν την αιχμή της καινοτομίας για τη βιομηχανία. 
 
Παράλληλα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει και φέτος την υλοποίηση επενδύσεων στο κομμάτι της έρευνας για την ανάπτυξη νέων μορίων, στο πλαίσιο του πενταετούς πλάνου  επενδύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ που εκτείνεται μέχρι και το 2018.
 
Μετά τη συμφωνία της Pharmathen με το βρετανικό private equity BC Partners το καλοκαίρι του 2015 για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου, η βιομηχανία αυξάνει σταθερά τα οικονομικά της μεγέθη και επεκτείνει την εξαγωγική της δράση. Ο τζίρος της τη χρονιά που πέρασε φτάνει τα 198 εκατ. ευρώ, από 194,1 εκατ. ευρώ το 2015 και 176,3 εκατ. το 2014. 
 
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της βιομηχανίας, το 2015 τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν τα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 11,4 το 2014. Αντίστοιχα τα ποσά που διατέθηκαν στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D) ήταν 20,7 εκατ. το 2015 και 21,9 εκατ. το 2014.

Η βιομηχανία, των αδελφών Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, ιδρύθηκε το 1969 είναι μία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που επανεπενδύουν συνεχώς τα κέρδη τους. Έχει παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες με περισσότερες από πέντε χιλιάδες άδειες κυκλοφορίας παγκοσμίως, ενώ διαθέτει- πέρα από το εργοστάσιο στις Σάπες- ακόμη μια μονάδα στην Παλλήνη και τρία ερευνητικά εργαστήρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ινδία). 
 
Η στόχευσή της στην έρευνα επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων και από την κατάταξή της στην έκθεση “EU Industrial R&D Investment Scoreboard” που καταρτίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Κοινό Κέντρο Ερευνών. Η έκθεση εξετάζει την απόδοση των κορυφαίων 2.500 επιχειρήσεων που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη παγκοσμίως (και οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 90% των συνολικών δαπανών από επιχειρήσεις), καθώς και τις 1.000 κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επενδύουν σε R&D. Στην τελευταία έκδοση για το 2016, η Pharmathen καταλαμβάνει στην 387η θέση (στην Ε.Ε). με συνολικές επενδύσεις 44,29 δισ. ευρώ (1553η θέση παγκοσμίως).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.