Η «πανδημια» της τηλεργασιας δεν θα ληξει

Αποτελεί την ταφόπλακα του «ενοχλητικού» εργατικού δικαίου

Κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου, των κοινωνικών δικτύων και των τραπεζών γενικεύουν και μονιμοποιούν τη χρήση της στο προσωπικό τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις και στη διάκριση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου. Για τις επιχειρήσεις το όφελος είναι ανεκτίμητο, αφού η τηλεργασία και η εκ περιτροπής εργασία αποτελούν την ταφόπλακα του «ενοχλητικού» για την κερδοφορία τους εργατικού δικαίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στον προηγούμενο αιώνα.

Η πανδημία του κορωνοϊού προσέφερε στις επιχειρήσεις τη χρυσή ευκαιρία για την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών που σχεδίαζαν εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο που θα απασχολούν στο μέλλον τους εργαζομένους τους.

Με τον Covid-19 να πλανάται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων και τις καραντίνες να πέφτουν σαν το χαλάζι το τελευταίο δίμηνο σε όλο τον πλανήτη, η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, τα ελαστικά ωράρια εργασίας και οι υπόλοιπες μορφές ευέλικτης εργασίας εδραιώθηκαν ως μείζονες μορφές απασχόλησης σε μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών.

Οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα πρωτοστάτησαν σε αυτή τη μετάβαση.

Μεταξύ άλλων:

Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και η Microsoft προσέφεραν στους εργαζομένους τους την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, Google, Spotify και Facebook επέκτειναν την τηλεργασία από το σπίτι έως το τέλος του έτους, ενώ η Μastercard δημοσιοποίησε ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων της μπορέι να εργάζεται από το σπίτι έως ότου νιώσει έτοιμοι να επιστρέψει και ενώ η εταιρεία θα αναζητεί τρόπους για τη μείωση των γραφείων της.

Μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών η Barclays έβαλε σε τηλεργασία το σύνολο των 70.000 εργαζομένων της, διαμηνύοντας ότι τα μεγάλα γραφεία της πόλης μάλλον είναι παρελθόν. Τέλος, η Twitter προσέφερε την επιλογή στο προσωπικό της να εργάζεται πλέον από το σπίτι σε μόνιμη βάση.

Η Facebook έκανε ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση την περασμένη Πέμπτη ανακοινώνοντας ότι υιοθετεί μόνιμα το μοντέλο της τηλεργασίας και μετά την άρση της καραντίνας.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διεμήνυσε ότι θα ξεκινήσει «επιθετικά τις προσλήψεις για τηλεργασία» από τον Ιούλιο με στόχο στα επόμενα 5 με 10 χρόνια περίπου οι μισοί του υπάλληλοι να εργάζονται μακριά από τα γραφεία της εταιρείας.

Ευελιξία

Η εργασία από το σπίτι και η εκ περιτροπής εργασία μιας μικρότερης σε χρόνο και ευέλικτης εβδομάδας εργασίας επικροτούνται από εμπειρογνώμονες εργατικού δυναμικού ως εναλλακτική στη μαζική επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Οι εν λόγω «ειδικοί» υποστηρίζουν ότι εκτός του υγειονομικού οφέλους, αυτές οι μορφές απασχόλησης προσφέρουν καλύτερο ισοζύγιο ζωής-εργασίας σε εργαζομένους όπως οι γονείς που επιθυμούν περισσότερο χρόνο για τα παιδιά τους ή φροντίζουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους, οι νέες μητέρες, οι φοιτητές.

Οι υπέρμαχοι της τηλεργασίας σημειώνουν ακόμη ότι με την καθιέρωσή της ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις, εξοικονομείται χρόνος, προστατεύεται το περιβάλλον, δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στην επαρχία, μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση των εργαζομένων μέσα σε μια εταιρεία, ευκαιρίες σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Για τις επιχειρήσεις βέβαια το όφελος είναι ανεκτίμητο, αφού η τηλεργασία και η εκ περιτροπής εργασία αποτελούν την ταφόπλακα του «ενοχλητικού» για την κερδοφορία τους εργατικού δικαίου όπως αυτό διαμορφώθηκε στον προηγούμενο αιώνα.

Προσφέρουν νέες δυνατότητες για την προώθηση περαιτέρω ελαστικότητας στις σχέσεις εργασίας, στη διαχείριση του χρόνου εργασίας κατά το δοκούν, στον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, στην ιεράρχηση των μισθών, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική τους διαδικασία, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη μεγιστοποίηση των περιθωρίων κέρδους.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι, πέρα από τη μείωση αποδοχών και εργασιακών δικαιωμάτων που ντε φάκτο επιφέρουν τηλεργασία και μερική απασχόληση, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από ανεπανόρθωτες απώλειες. Η εργασία από το σπίτι τούς απομονώνει από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, τη συλλογική επαγγελματική δράση και τον αγώνα καθιστώντας τους έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών.

Εντατικοποίηση

Ο κίνδυνος της άνισης μίξης μεταξύ ελεύθερου και εργασιακού χρόνου διογκώνεται, ο κίνδυνος της ψηφιοποίησης των πάντων, της πλήρους καταγραφής των δράσεων των εργαζομένων και ο έλεγχός τους από την εργοδοσία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.

Παράλληλα μια σειρά από μεταλλάξεις, όπως το ενδεχόμενο ο ηλεκτρονικός χρόνος να υπερτερεί του φυσικού, η απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο, η ενίσχυση του ατομισμού, δημιουργεί το ιδανικό πεδίο για την ευρύτερη χειραγώγηση του ατόμου.

Η θέαση της τεχνολογίας ως εργαλείου χαμηλού επιπέδου σε σχέση με την απεραντοσύνη της ανθρώπινης υπόστασης μέσα στη διάρκεια του εργασιακού χρόνου, όπως αυτός έχει οριστεί από το δίκαιο αιώνων, ίσως να αποτελεί τελικά τη μόνη ελπίδα. Μην τρελαθούμε τελείως… περί μιας οθόνης πρόκειται.


Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.