Η Nike σταματα τη συνεργασια της με 300 μαγαζια

Ενημέρωσε τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης με τις οποίες συνεργάζεται, ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί τους από τις 31 Μαΐου 2022

Μετά από 35 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η φίρμα αθλητικών ειδών Nike δίνει χαριστική βολή σε 300 καταστήματα αθλητικών ειδών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.

Σε ενημέρωση που απέστειλε ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου, η ευρωπαϊκή θυγατρική Nike European Operations Netherlands BV (ΝΕΟΝ) γνωστοποιεί το τέλος της συνεργασίας τους σε 91 επαγγελματίες που αναπτύσσουν το δίκτυο των 300 καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της να κλείσει 22 καταστήματα και τα κεντρικά γραφεία της στην Ελλάδα, η Nike ενημέρωσε τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης με τις οποίες συνεργάζεται, ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί τους από τις 31 Μαΐου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα Nike θα μπορούν να κάνουν τις τελευταίες παραγγελίες τους τον ερχόμενο Μάιο – ένα χρόνο πριν από την επίσημη λήξη της συνεργασίας.

Ο αμερικανικός οίκος  γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τη διάθεση προϊόντων του στην ελληνική αγορά μέσω ψηφιακών καναλιών (Nike.com και Nike apps), των ελάχιστων καταστημάτων της που θα παραμείνουν σε λειτουργία  και μικρού αριθμού “στρατηγικών συνεργατών”.

Aπειλή λουκέτου για τους Έλληνες συνεργάτες της Nike

Η απόφαση της Nike να κινηθεί αυτόνομα στην ελληνική αγορά ερμηνεύθηκε αρχικά ως απόρροια των προβλημάτων της Folli Follie, που ήταν ο βασικός εταίρος της στην Ελλάδα και λειτουργούσε τα καταστήματα με την επωνυμία του αμερικανικού οίκου.

Οι επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα διαβεβαιώνουν ότι  επιλογή δεν συνδέεται με την Folli Follie, αλλά με την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόζει ο αμερικανικός οίκος στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση με έμφαση στα online δίκτυα.

Όπως σημειώνουν στο Capital, αρκετοί από τους 91 επιχειρηματίες που σήμερα συνεργάζονταν με τον παγκόσμιο κολοσσό αθλητικών ειδών εξαρτώνται άμεσα από τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων αφού αποτελούν το 50% του τζίρου των καταστημάτων τους.

Οπότε, όπως αναφέρουν, η διακοπή της συνεργασίας τους με τη NIKE θα οδηγήσει αρκετούς εξ αυτών στο λουκέτο και στην απώλεια αρκετών εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στον χρόνο που τους δίνεται μέχρι την ολοκλήρωση της συνεργασίας οι ίδιοι σημειώνουν πως επί της ουσίας η εμπορική σχέση με τη NIKE ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάιο αφού οι παραγγελίες στο σύστημα της πολυεθνικής για την επόμενη σεζόν «πέφτουν” παραδοσιακά 12 μήνες νωρίτερα.

Οι 91 επαγγελματίες του χώρου εμφανίζονται αποφασισμένοι να τραβήξουν τον πολυεθνικό κολοσσό στα δικαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προσλάβει τρεις νομικούς συμβούλους στην Ελλάδα και έναν στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπερασπιστούν όπως λένε τα δικαιώματα τους και να αποζημιωθούν από τον πολυεθνικό κολοσσό για τη ζημιά που θα υποστούν.

Πηγή: in.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.