Η «Μαρμελαδα» καλωσοριζει το Φθινοπωρο παρεα με το Οινοποιειο «Τσικρικωνης»

Δωρεάν δοκιμή αλλά και παρουσίαση των κρασιών του κτήματος από τον οινοποιό Θοδωρή Τσικρικώνη

Το Καλοκαίρι μας αποχαιρετά και μαζί του και οι συνήθειες που παραδοσιακά η εποχή επιβάλλει. Ο ερχομός του Φθινοπώρου όμως φέρνει μαζί του και τις δικές του «παραδόσεις» ακόμα και σε όρους γευσιγνωσίας. Καλωσορίζοντας λοιπόν το Φθινόπωρο και «ανταλλάσσοντας» την δροσιά των καλοκαιρινών ποτών η «Μαρμελάδα» Wine Bar μας συστήνει, εκ νέου, τα κρασιά του οινοποιείου «Τσικρικώνης».

Αύριο, Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, από τις 7 το απόγευμα και μετά, τα κρασιά της «οικογένειας» «Τσικρικώνη» σας περιμένουν για μία δωρεάν δοκιμή, αλλά και αναλυτική παρουσίασή τους από τον οινοποιό κ. Θοδωρή Τσικρικώνη καθώς και τον Sommelier και ιδιοκτήτη της «Μαρμελάδα» κ. Γιώργο Αυφαντή.

Ο κ. Αϋφαντής όμως για το Κτήμα «Τσικρικώνη» εν είδει πρόσκλησης…

Το φθινόπωρο δεν λέει να έρθει, αλλά ο τρύγος έχει ολοκληρωθεί σε πολλά κτήματα στην Βόρεια Ελλάδα. Δύσκολη η χρονιά φέτος, περιορισμένες εξαγωγές αλλά και εγχώριες πωλήσεις λόγω της χαμηλής προσεύλεσης τουριστών. Οι λάτρεις του κρασιού οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια των οινοποιών, για επιβίωση πολλές φορές, και ιδιαίτερα των μικρών της ευρύτερης περιφέρειάς μας.
Πολλές φορές οι γνωριμίες με μικρά οινοποιία γίνονται σε εκθέσεις. Όταν όμως συμβαίνουν τυχαία είναι ακόμη πιο ειλικρινής η σχέση που δημιουργείται. Έτσι και με το οινοποιείο «Τσικρικώνης», τα κρασιά του οποίου φτάσανε στα χέρια μου μετά από ένα ταξίδι ενός καλού φίλου στην περιοχή του Παγγαίου.

Η έκπληξη ήταν ευχάριστη. Με το πρώτο άνοιγμα του φελλού και ο χαρακτήρας του ξεκάθαρος. Κάτω από τον ορεινό όγκο του όρους Συμβόλου σε υψόμετρο έως 350 μέτρα και σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το Αιγαίο Πέλαγος, εκτείνεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας της οικογενείας Τσικρικώνη. Ο αμπελώνας έχει έκταση 100 στρεμμάτων και χωρίζεται σε 4 αμπελοτόπια. Ελληνικές ποικιλίες όπως το Ροζακί Καβάλας, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Σάμου καθώς και κοσμοπολίτικες όπως το merlot το cabernet sauvignon, το sauvignon blanc και το chardonnay στολίζουν τα πρέμνα του αμπελώνα. Η ιστορία του ξεκινάει την δεκαετία του 1950 όπου φυτεύτηκαν για πρώτη φορά τα πρώτα κλίματα. Η κατάλληλη υγρασία από την θάλασσα κατά την διάρκεια της ημέρας και οι ήπιοι άνεμοι του ορεινού όγκου κατά την διάρκεια της νύκτας, συνθέτουν το κατάλληλο κλίμα για το αμπέλι.
Το οινοποιείο βρίσκεται σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τα ιδιόκτητα αμπελοτόπια,σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, μέσα σε έναν παλιό ελαιώνα. Πρόκειται για μια κάθετη μονάδα που περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και επεξεργασίας των σταφυλιών, χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης καθώς και αποθήκευσης και παλαίωσης. Δίπλα στο οινοποιείο υπάρχει και το παραδοσιακό αποστακτήριο της οικογένειας όπου παράγεται τσίπουρο για ιδιωτική χρήση.

Την Παρασκευή από τις 7 το απόγευμα ο οινοποιός Θοδωρής Τσικρικώνης με την ομάδα της «Μαρμελάδας» θα σας παρουσιάσουν αρκετά από τα κρασιά του κτήματος σε δωρεάν δοκιμαστικά ποτήρια, πάντα σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συνοδευτικά σε ένα φιλικό wine pairing. Σας περιμένουμε για να καλοσωρίσουμε μαζί το φθινόπωρο .


Αϋφαντής Γιώργος
Sommelier και ιδιoκτήτης του Μαρμελάδα wine bar
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.