Η ΓΣΕΕ για την αποφαση του ΣτΕ για τις τριετιες

«Ηχηρή απάντηση σε όσους επιδίωκαν την αποψίλωση του κατώτατου μισθού»

Χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες η ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για δικαίωση.

Να θυμίσουμε ότι προ ημερών, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ με το σκεπτικό ότι η προσβαλλόμενη ερμηνευτική εγκύκλιος στερείται εκτελεστού χαρακτήρα. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος εκτός από την Υπουργική Απόφαση περί καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου αποτύπωσε και τις ισχύουσες διατάξεις περί τριετιών. Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι υποδείξεις που περιέχει η εγκύκλιος για την υποχρέωση καταβολής των προσαυξήσεων των τριετιών, αποτελεί ζήτημα που ρυθμίζεται ευθέως από το νόμο, για την εφαρμογή του οποίου δεν είναι αναγκαία η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης. Συνακόλουθα, δεν είναι η ερμηνευτική εγκύκλιος, αλλά ο νόμος, που παράγει νομική δέσμευση για καταβολή των επιδομάτων τριετιών, αφού οι αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις για τις τριετίες δεν έχουν καταργηθεί και  επομένως είναι νομικά δεσμευτικές για τους εργοδότες.

«Οι τριετίες είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες»

«Η απόφαση του ΣτΕ δίνει ηχηρή απάντηση σε όσους μέχρι σήμερα επιδίωκαν με αβάσιμες νομικές ερμηνείες των κρίσιμων διατάξεων  την αποψίλωση του κατώτατου μισθού από τα επιδόματα προϋπηρεσίας» τονίζει η ΓΣΕΕ και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, μπήκαν μπροστά, εκτός των άλλων, και οι “μηχανές” της παρερμηνείας, για να ακυρώσουν το σαφές πόρισμα του Δικαστηρίου. Επαναλαμβάνουμε ότι αντικείμενο της δίκης στο ΣτΕ δεν ήταν η συμβατότητα του άρθρου 4 της ΠΥΣ 6/2012 («πάγωμα» των προσαυξήσεων λόγω τριετιών που συμπληρώνονται μετά τις 14.2.2012  μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%), αλλά μόνον αν η επίμαχη εγκύκλιος έθεσε νέο δίκαιο για τις τριετίες που είχαν συμπληρωθεί μέχρι τις 14.2.2012 ή αν οι τριετίες περιλαμβάνονται στον νόμο και είναι επομένως δεσμευτικές για τους εργοδότες. Το ΣτΕ με την απόφασή του, απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ, δέχθηκε  ότι  η επίμαχη εγκύκλιος δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα και  ό,τι περιέχει αναφορικά με τις προσαυξήσεις των τριετιών αποδίδει το περιεχόμενο ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης. Άρα οι τριετίες είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες και όσοι από αυτούς τυχόν αρνηθούν να τις προσθέσουν στον κατώτατο μισθό και να τις καταβάλουν παραβιάζουν την ισχύουσα εργατική νομοθεσία».

H ΓΣΕΕ σημειώνει τέλος πως «διεκδικεί και θα εξακολουθήσει να διεκδικεί σθεναρά το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών παροχών που “πάγωσε” το άρθρο 4 της ΠΥΣ 6/2012, των παροχών δηλαδή οι οποίες έχουν ως προϋπόθεση υπηρεσιακές ωριμάνσεις που έχουν γίνει κατά το μετά τις 14-2-2012 χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.