Η Fraport πληρωνει τον Μαρτιο 1,23 δισ. για τα αεροδρομια

Εξασφαλίστηκε το τίμημα ώστε να κλείσει η συμφωνία

«Ανάσα» στα κρατικά ταμεία αναμένεται να αποτελέσουν τα 1,23 δισ. ευρώ που θα κατατεθούν στα μέσα Μαρτίου με την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece, καθώς το σύνολο του ποσού έχει ήδη εξασφαλιστεί από διεθνείς και ελληνικές τράπεζες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport – Slentel (με ποσοστά 65% – 35%) εξασφάλισε το σύνολο του τιμήματος που πρέπει να καταβάλει και είναι επιχειρησιακά έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρα μας (Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου). Η εταιρεία θα λάβει συνολικά δάνεια περίπου 900 εκατ. ευρώ μέσω αυτού του κονσόρτσιουμ, όπου μετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), η International Finance Corporation (IFC, θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB).
 
Ουσιαστικά η μοναδική εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή είναι οι οριστικές υπογραφές της τελικής σύμβασης που αναμένονται στις 13 ή 15 Μαρτίου μετά από συμφωνία των στελεχών της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη μεταβίβαση των αεροδρομίων, ενώ όσον αφορά το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών που πρέπει να λειτουργούν στα αεροδρόμια είναι ξεκάθαρο με βάση την σύμβαση ότι αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πλευράς, ενώ η πυρόσβεση και η ασφάλεια έχουν αναληφθεί από τους νέους ιδιοκτήτες.
 
Η Fraport Greece θα ξεκινήσει άμεσα τις παρεμβάσεις στους ελληνικούς αερολιμένες με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι πρώτες εργασίες θα αφορούν την καθαριότητα, τις τουαλέτες και τον φωτισμό και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017, οπότε και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των εκτεταμένων έργων που θα αφορούν την κατασκευή νέων αεροσταθμών ή τη βελτίωση και την επέκταση των ήδη υπαρχόντων, ώστε να είναι λειτουργικά για τους επιβάτες. Η δεύτερη αυτή φάση θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ το σύνολο των παραπάνω έργων θα ξεπεράσει σε κόστος τα 400 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις αναμένονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει περίπου 95 εκατ. ευρώ. 

Νέες προσλήψεις 

Η Fraport Grecce έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 400 ατόμων που ήδη έχουν συμπληρώσει 15.000 ανθρωποώρες εκπαίδευσης, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να γίνουν άλλες 150 – 160 προσλήψεις, που θα απασχοληθούν στα ελληνικά αεροδρόμια.
 
Παράλληλα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται η εταιρεία θα εφαρμόσουν νέο σύστημα ελέγχου διαχείρισης κεντρικών σταθμών, με στόχο να αλλάξουν τα επίπεδα συνδεσιμότητας.
 
Η Fraport – Slentel ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταβάλλοντας προσφορά 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, ενώ σύμφωνα με την πρώτη συμφωνία που έχει υπογράψει με το ΕΔ θα έπρεπε να αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στις 31 Ιανουαρίου 2017.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.