Η εξομαλυνση στις πληρωμες του ΕΣΠΑ «γεννα» εμπιστοσυνη

Η εμπιστοσύνη να μεταφραστεί σε εγρήγορση για απορρόφηση 4 δις ευρώ

Με τηλεδιάσκεψη σε διευρυμένη σύσκεψη με αντικείμενο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ των περιφερειαρχών της χώρας και παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου σε θέματα ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση, του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μπαλάφα, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κώστα Πουλάκη, έλαβε μέρος ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των επικεφαλής των περιφερειών για τις κυβερνητικές πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων σε έργα, που παρουσίαζαν μεγάλη καθυστέρηση μέχρι πρότινος. Οι δύο κεντρικοί άξονες της ενημέρωσης ήταν το κλείσιμο του παλιού ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013 και πώς θα καταστεί δυνατή η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ο κ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στη θετική τροπή που πήρε τελικώς το ζήτημα της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, μετέφερε στους περιφερειάρχες ότι, παρά από τις καθυστερήσεις πληρωμών τους καλοκαιρινούς μήνες, το τελευταίο δίμηνο διοχετεύτηκε 1 δις ευρώ στους δικαιούχους, καλύπτοντας το 80% των πληρωμών που εκκρεμούσαν. Παράλληλα, έθεσε για άλλη μία φορά τον στόχο της παροχής άμεσης ρευστότητας μέχρι τέλος του έτους με ποσό ύψους, που ξεπερνάει τα 4 δις ευρώ. 

Γιώργος Παυλίδης «Η εμπιστοσύνη μας προς το ελληνικό δημόσιο πρέπει να είναι πλήρης»

Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, που στην τοποθέτησή του ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής, δεν έκρυψε πάντως την ικανοποίησή του για τη διαφαινόμενη εξομάλυνση, ενώ απηύθυνε έκκληση στους φορείς υλοποίησης, στους αναδόχους και στους τελικούς δικαιούχους να εμπιστευτούν το ελληνικό δημόσιο και να επισπεύσουν τα έργα, ώστε να απορροφηθούν τα μεγαλύτερα δυνατά κονδύλια. «Είναι επιτυχία το γεγονός ότι μετά από μια τέτοια ανωμαλία φτάσαμε σε μια εξομάλυνση», σημείωσε, για να μεταφέρει τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, ότι υπάρχουν 4 δις ευρώ για να πληρωθούν μέχρι τέλος της τρέχουσας χρονιάς, και να στείλει το μήνυμα ότι «η εμπιστοσύνη μας προς το ελληνικό δημόσιο πρέπει να είναι πλήρης». «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να επισπεύσουν», τόνισε, «και αυτό θα είναι προς όφελος των ιδίων, της ρευστότητας στην αγορά, της απασχόλησης, αλλά και της πατρίδας μας και της τοπικής κοινωνίας». 

Προτάσεις για την αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ» θα καταθέσουν οι περιφερειάρχες

Στη διάρκεια της σύσκεψης, καθ’ υπέρβαση του βασικού θέματος συζήτησης, ο κ. Παυλίδης έθεσε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και το θέμα της αξιοποίησης του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», το οποίο, όπως παρατήρησε, «μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη ανάπτυξη για τα επόμενα τρία χρόνια». «Αν κάποια από τα ακίνητα της περιοχής απελευθερωθούν από τις λογικές «στραγγαλισμού» του ΤΑΙΠΕΔ», που έχει περίπου 2.000-3.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα», σχολίασε ο περιφερειάρχης, «τότε θα μπορούμε να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις». Με αφορμή την εν λόγω παρέμβαση, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τους περιφερειάρχες να καταρτίσουν έναν κατάλογο προτάσεων για την αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ» και να τον καταθέσουν στο Υπουργείο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.