Η «επανασταση» στον τομεα της διαγνωσης ηρθε στην Κομοτηνη

Κέντρο Διάγνωσης Παθήσεων Μαστού και Υπερήχων Χριστόδουλος Μακρίδης - Υπερσύγχρονος μαστογράφος και υπέρηχος σε ένα Κέντρο διάγνωσης ευρωπαϊκών προδιαγραφών για εξετάσεις με απόλυτη ακρίβεια

Η ιατρική «επανάσταση» στον τομέα της εξέτασης των παθήσεων του μαστού και τους υπερήχους ήρθε και στην Κομοτηνή με τη δημιουργία ενός πρότυπου διαγνωστικού κέντρου εξέτασης, το οποίο σίγουρα έλειπε από την περιοχή. Ο ιατρός ακτινολόγος κ. Χριστόδουλος Μακρίδης, μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του μαστού, δημιούργησε ένα εργαστήριο, βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο και υπέρηχο, με σκοπό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού αναφορικά με την εξέταση του μαστού και κάθε είδους υπέρηχο. 

Ο καρκίνος του μαστού ιάσιμος σε συντριπτικό ποσοστό

Σε μια εποχή που η τεχνολογία στον τομέα της ιατρικής έχει προοδεύσει στο έπακρο, η περιοχή μας είχε μείνει αρκετά πίσω και το κέντρο διάγνωσης του κ. Μακρίδη έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό. Η πρόληψη, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, είναι άκρως σημαντική.

Ο κ. Μακρίδης επεσήμανε δε ότι αφαίρεση όγκων μικρότερων των 2εκ. έχει τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας, ενώ σε περιπτώσεις όγκων κάτω του 1εκ., χωρίς λεμφαδενική μετάσταση, παρατηρείται 98% επιβίωση και σχεδόν πλήρης ίαση. 

Ετήσια μαστογραφία η υποχρέωση κάθε γυναίκας μετά τα 40

Λαμβανομένων υπ’ όψιν όλων των προηγουμένων, οι παθήσεις του μαστού είναι πλέον στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ιάσιμες και κάθε γυναίκα οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της μέσω της συστηματικής πρόληψης. Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, οι γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό πρέπει να πραγματοποιούν προληπτική εξέταση του μαστού μία φορά ετησίως μετά την ηλικία των 40 χρόνων. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, λόγω της κληρονομικότητας που αγγίζει το 8%, καλό θα ήταν να πραγματοποιούνται ετήσιες εξετάσεις από την ηλικία των 30 ετών. Στα 35-37 της χρόνια πρέπει κάθε γυναίκα να πραγματοποιεί μια μαστογραφία αναφοράς και από κει και έπειτα να εξετάζεται κάθε χρόνο μέχρι και τα 72. Δεν είναι σπάνιο δε το φαινόμενο να εμφανιστεί κακοήθης πάθηση και μετά τα 70, γι’ αυτό και οι γυναίκες της ηλικίας αυτής οφείλουν να εξετάζονται κάθε ένα ή δύο έτη, ανάλογα με τη σύσταση του κλινικού ιατρού τους. Ο κ. Μακρίδης, βέβαια, συστήνει και στις κοπέλες άνω των 25 ετών να πραγματοποιούν κατά διαστήματα προληπτικούς υπερήχους. 

Τυπικές οι Κομοτηναίες στις εξετάσεις τους

Ο κ. Χριστόδουλος Μακρίδης, εξειδικεύτηκε χρόνια σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και επέστρεψε πριν λίγο καιρό στην Κομοτηνή, ανοίγοντας αυτό το πρότυπο διαγνωστικό κέντρο που πράγματι έλειπε από την περιοχή. Ο ίδιος στη μέχρι τώρα πορεία του παρατήρησε ότι οι Κομοτηναίες ηλικίας από 40-55 χρόνων είναι αρκετά συνεπείς στις εξετάσεις τους, ενώ οι μεγαλύτερες είναι λίγο αμελείς στο κομμάτι της πρόληψης.

Σημαντικό «σφάλμα» θεωρεί το γεγονός ότι οι μουσουλμάνες δεν πραγματοποιούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τις απαραίτητες εξετάσεις, κατάσταση που οφείλει όπως τόνισε ο ίδιος να ανατραπεί. «Πολλές φορές αυτό αποτελεί ένα οικογενειακό ταμπού», διαπίστωσε, «αν και τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πείθονται να κάνουν αρχικά το τεστ Παπανικολάου και σιγά- σιγά ξεκίνησαν ορισμένες και τον ετήσιο έλεγχο μαστογραφίας. Προσπαθούμε να τις πείσουμε να κάνουν αυτόν τον έλεγχο οπουδήποτε».

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός σημαντικός παράγοντας και της πρόληψης

Ένα σημαντικό κομμάτι, τέλος, που αποτελεί πολλές φορές εμπόδιο στον προληπτικό έλεγχο των γυναικών είναι το οικονομικό ζήτημα, καθώς πολλές φορές οι ακριβείς εξετάσεις κοστίζουν. Το κόστος είναι μάλιστα το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι περισσότεροι «με το καλημέρα» της επίσκεψης, καθότι τα ταμεία καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό των εξετάσεων αυτών.

Ο κ. Μακρίδης τόνισε ότι οι τιμές στο διαγνωστικό του κέντρο είναι προσαρμοσμένες τόσο στη σημερινή εποχή όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρονται, γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες πραγματοποιούν μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαζί. 

Ημερίδα ενημέρωσης για της παθήσεις του μαστού εν όψει στην Κομοτηνή

Ο κ. Μακρίδης στη μέχρι τώρα πορεία του έχει συμμετάσχει σε πληθώρα σεμιναρίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στις 6 Νοεμβρίου είναι καλεσμένος από το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπερήχων και Βιολογίας στην Αθήνα, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής για τις κακοήθεις παθήσεις του μαστού. Ο ίδιος τόνισε ότι κάποια στιγμή στόχος της Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού και από της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας είναι να διοργανωθεί μια ανάλογη ημερίδα εδώ στη Θράκη, με σκοπό την ενημέρωση και την άμβλυνση του ποσοστού των γυναικών που δεν εξετάζονται.
 
Info: Κέντρο Διάγνωσης Παθήσεων Μαστού και Υπερήχων
Μακρίδης Χριστόδουλος
Δημ. Δεληβάνη 5, Κομοτηνή (πίσω από το Δημαρχείο) Τηλ. 25310 20011 Fax. 25310 20122 Κιν. 694021620
email. [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.