Η ενισχυση της γυναικειας επιχειρηματικοτητας στο επικεντρο της εκδηλωσης που διοργανωσαν ο Σ.Ε.Γ.Ε. και η W20

Πρόσβαση την πληροφορία αλλά και τα εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου για τις γυναίκες της ΠΑΜ-Θ ζήτησε η Φελίνα Καζάκου

Ανακοίνωσε δωρεάν Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Υποστήριξης επίδοξων γυναικών επιχειρηματιών από την “Ad Strategy”

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Impact of W20 in the lives of European Women – Η επιρροή της W20 στις ζωές των γυναικών στην Ευρώπη» διοργάνωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης, 23 Ιουνίου 2021, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) και η Woman 20 (W20), ομάδα εργασίας του G20 , με στόχο την επικοινώνηση όσο το δυνατόν πιο μακριά του μηνύματος της ισότητας των φύλων αλλά και τη συζήτηση επί των τρόπων ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη W20.

«Συμμέτοχοι» στην προσπάθεια αυτή στάθηκαν εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, μεταξύ άλλων, ως ομιλητές της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Μαρία Σπυράκη και Έλενα Κουντουρά, η  Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε. κ. Λίνα Τσαλταμπάση, καθώς και οι επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών της W20.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, παρατέθηκαν στοιχεία για τις ανισότητες που εξακολουθούν να ισχύουν μεταξύ των δύο φύλων, και τις πολιτικές που προωθούνται για την εξάλειψή τους, ενώ μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε πως εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος θα θεσπιστεί ένα gender smart  χρηματοδοτικό όργανο που θα ενισχύει κατά προτεραιότητα γυναίκες που ιδρύουν εταιρείες, δίνοντάς τους κίνητρα να κατευθυνθούν και σε κλάδους όπου δεν είναι τόσο συνηθισμένη η παρουσία τους.

Μοναδική εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν η Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης κ. Φελίνα Καζάκου,  η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση ως μέλος του Σ.Ε.Γ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κ. Καζάκου στάθηκε στη σημασία της δημόσια αυτής συζήτησης, και σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων, για την επίτευξη του βασικού στόχου των διοργανωτών που δεν είναι άλλος από την μεγιστοποίηση της επίδρασης της W20 σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των γυναικών, όπως το περιβάλλον, η εργασία, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, η ψηφιακή μεταρρύθμιση καθώς και η έμφυλη βία, όπως εξήγησε μέσα από τις «καλές πρακτικές και εμπειρίες που αντλούνται από το ευρωπαϊκό επίπεδο και μεταφέρονται στο εθνικό πλέον πλαίσιο».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες, ιδιαίτερα των μικρών τοπικών κοινωνιών να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική, πολιτική και επιχειρηματική ζωή».

Τέλος στα ευχολόγια• «ναι» στην πράξη

Σε συνέχεια της εκδήλωσης, η κ. Καζάκου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αναφέρθηκε και στα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, γνωστοποιώντας ότι και η εκδήλωση αυτή αφιερώθηκε στην αδικοχαμένη Καρολάιν Κράουτς, που δολοφονήθηκε βάναυσα, θύμα της έμφυλης βίας.

«Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σταματήσουμε τα ευχολόγια, τις τοποθετήσεις, και να αναλάβουμε δράση» σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «όπως συζητήθηκε και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πρέπει να χτίσουμε ισχυρές προσωπικότητες γυναικών ήδη από την φάση της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας, μέχρι και την ενηλικίωση και την δράση τους πλέον στην ελληνική κοινωνία». «Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκε το ζήτημα της ισχυροποίησης των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες που όπως τονίστηκε σίγουρα ξεκινάει από την εκπαίδευση, την ενίσχυση της γυναικείας προσωπικότητας, την οικογένεια, αλλά και την μετέπειτα οικονομική ανεξαρτησία τους, δηλαδή είτε την επιχειρηματική δραστηριότητα τους είτε την εργασία που μπορεί να κατακτήσει στο χώρο της κάθε γυναίκα» ανέφερε. Υπό την λογική αυτή η ίδια εξήγησε πως ένας βασικός στόχος της νέας προγραμματικής περιόδου, που ξεκινά και θα εμπεριέχει πολλά προγράμματα για την ενίσχυση της εργασίας και του επιχειρείν, είναι αυτά να συζητηθούν και να μεταφερθούν ως πληροφορία στους γυναικείους φορείς αλλά και τις συλλογικότητες της περιοχής μας.

Η κ. Καζάκου ανέφερε πως η Ευρώπη δίνει το παράδειγμα, καθώς η συμμετοχή των γυναικών τόσο στο όργανο του ευρωκοινοβουλίου για πρώτη φορά αγγίζει το 39%, ενώ η συμμετοχή στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγγίζει το 52%. «Αυτά τα δεδομένα ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα είναι πώς εμείς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παρουσία των γυναικών σε τοπικό επίπεδο» ανέφερε τονίζοντας πως «βασικός μου στόχος είναι να δούμε πώς εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στις τοπικές μας κοινωνίες προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τις γυναίκες για να συμμετέχουν πιο ενεργά τόσο στην πολιτική, όσο και στην επιχειρηματική ζωή».

«Όταν μιλάμε δηλαδή για την κοινωνική δραστηριότητα των γυναικών, αφορά φυσικά και στον εργασιακό τους χώρο και στα δικαιώματά τους και την παρουσία τους στην οικονομική ζωή ενός τόπου» ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως τα στοιχεία της ΠΑΜ-Θ δείχνουν μάλλον μια απογοητευτική κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα η ίδια ανέφερε πως θα πρέπει άμεσα τόσο η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μηχανισμούς και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και την υποστήριξη των γυναικών, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην ενεργοποίηση προς την σωστή κατεύθυνση όλων των δομών που αφορούν τις γυναίκες.

«Εκείνο που είναι σημαντικό να ξέρουμε είναι ότι ξεκινάει μια περίοδος που θα τρέξουν πάρα πολλά προγράμματα, ήδη έχουν σχεδιαστεί, είναι έτοιμα και μπορούμε και στη χώρα μας να λειτουργήσουμε ομαδικά προς αυτή την κατεύθυνση, για να βοηθήσουμε τις γυναίκες στις τοπικές μας κοινωνίες» τόνισε, γνωστοποιώντας και τη δέσμευση την οποία απέσπασε και από την πρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Ε. όσο και από τους Έλληνες ευρωβουλευτές που παρίσταντο στην εκδήλωση, για την ανάληψη μιας κοινής δράσης, υπό την μορφή μιας δεύτερης συνάντησης στην περιοχή, ούτως ώστε «να δώσουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία και σε τοπικό επίπεδο να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε».

WomenToWomen”: Δωρεάν Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Υποστήριξης επίδοξων γυναικών επιχειρηματιών

Η ίδια γνωστοποίησε όμως και την προσωπική της δέσμευση, στο πλαίσιο όπως εξήγησε «της συμφωνίας λόγων και πράξεων» για την υποστήριξη του στόχου αυτού, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του προγράμματος “WomenToWomen”, ενός δωρεάν προγράμματος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών για την υλοποίηση της επιχειρηματικής – επαγγελματικής τους ιδέας, από την εταιρεία “Ad Strategy” της οποίας προΐσταται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. «Η ομάδα της Ad Strategy που αποτελείται μεταξύ άλλων από πέντε πολύ ισχυρές και δυναμικές νέες γυναίκες δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό όποιας γυναίκας ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί, προκειμένου να συμβάλλουμε  συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στην εκκίνηση των επιχειρηματικών τους βημάτων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.