Η ΕΝΙΔΥΚ για το δευτερο ατυχημα διανομεα στην πολη μας

Γιάννης Κυριακίδης, μέλος Δ.Σ. ΕΝΙΔΥΚ – διανομέας «Για να μη μετρήσουμε κι άλλα θύματα, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας»

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα διανομέα καταγράφηκε στην πόλη μας το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο διανομές τράκαρε με αυτοκίνηση και χρειάστηκε να χειρουργηθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, αφού έσπασε το ένα του πόδι.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης παίρνει θέση στο θέμα υπενθυμίζοντας πως είναι το δεύτερο κατά σειρά σοβαρά εργατικό ατύχημα διανομέα μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα.  «Η εντατικοποίηση της εργασίας» σημειώνει η ΕΝΙΔΥΚ «που αντιμετωπίζουμε οι διανομείς, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις, με λίγα άτομα στην βάρδια, χρονόμετρο, πίεση για γρήγορη παράδοση της παραγγελίας, 10ωρη και 12ωρη εργασία, τα χαμηλά μεροκάματα και η ανασφάλιστη εργασία που αυξάνουν το άγχος για την επιβίωση των οικογενειών μας, σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση, παγετός, ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι), όπως αυτές που προκάλεσε στην Κομοτηνή την Κυριακή 14/2 η “Μήδεια”, δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο μίγμα για την ασφάλειά μας, για την ίδια μας τη ζωή».

Η συνδικαλιστική οργάνωση καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση επισημαίνοντας πως «μετά από τις τραγικές εικόνες που αντικρίσαμε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως και στην Κομοτηνή, με διανομείς να κουβαλάνε στο χέρι τα μηχανάκια, να κάνουν πατινάδα με αυτά προσπαθώντας να φτάσουν στον προορισμό τους μέσα στο χιόνι, το υπουργείο Εργασίας έκανε “συστάσεις” στους εργοδότες για τους διανομείς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε πίσω από την ατομική ευθύνη του πελάτη. Μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργεί με παραινέσεις, ούτε με την καλή θέληση των πελατών! Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι θα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας πλάτες, να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας εν μέσω κακοκαιρίας από τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Οι συστάσεις λοιπόν που γίνονται δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια μας. Επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, από αυτές της προστασίας των εργαζομένων».

«Προκειμένου να μη μετρήσουμε κι άλλα θύματα» τονίζει κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΕΝΙΔΥΚ «πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, απαιτούμε από κυβέρνηση και εργοδοσία να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, να μην βγαίνουμε στον δρόμο για όσο επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, είτε η διανομή να γίνεται με ευθύνη του εργοδότη με άλλον τρόπο (αυτοκίνητο με αντιολισθητικές αλυσίδες). Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα της οργάνωσης στο Σωματείο μας! Οργανωνόμαστε και παλεύουμε για να μην θρηνήσουμε κάποιον συνάδελφο!».

Η ΕΝΙΔΥΚ διεκδικεί:

  • Απαγόρευση διανομής σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες
  • Να μην χαθεί ούτε ένα μεροκάματο. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο εργαζόμενος ο οποίος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την εργασία του λόγω καιρικών συνθηκών ΑΜΟΊΒΕΤΑΙ κανονικά.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται αποκλειστικά από την επιχείρηση
  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλους τους διανομείς
  • Πλήρη και σταθερή εργασία. Επαναφορά της ΣΣΕ στον κλάδο του επισιτισμού (5ήμερο-7ωρο)
  • Χορήγηση κράνους και πλήρους εξοπλισμού (αδιάβροχο, μπότες, γάντια, χούφτες)
  • Μηνιαία αποζημίωση στον εργαζόμενο που δουλεύει με δικό του μηχανάκι
  • Να απαγορευτεί η χρονομέτρηση
  • Επιστημονική μελέτη για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του κλάδου
  • Δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας έναντι της πανδημίας (μάσκες, αντισηπτικό, γάντια) με ευθύνη της εργοδοσίας

Γιάννης Κυριακίδης

«Δεν μπορούμε υπό ακραίες συνθήκες να εργαζόμαστε και να περιμένουμε από τη καλή πρόθεση του πελάτη να μην παραγγείλει»

Με την αφορμή της ανακοίνωσης αλλά και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος όπως αυτή διαφάνηκε σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της «Μήδειας» για τις συνθήκες εργασίας αλλά και το τι πρέπει να γίνει προς την εξασφάλιση καλύτερων και κυρίως ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, διανομέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙΔΥΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Ροδόπης κλήθηκαν να εργαστούν κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και στην περιοχή μας, ο ίδιος εξήγησε πως την Κυριακή, ημέρα εκδήλωσης τους δηλαδή, ήταν λίγοι οι συνάδελφοι που δούλεψαν, ωστόσο την επομένη, όπου ο πάγος έκρυβε αρκετές παγίδες για τους οδηγούς η πλειοψηφία των διανομέων της πόλης δούλευε κανονικά.

«Αυτές είναι οι συνθήκες και δεν είναι μόνο η “Μήδεια” ή τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε» ανέφερε ο κ. Κυριακίδης χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως τα αιτήματα, όπως αυτά αποτυπώνονται και στην ανακοίνωση της ΕΝΙΔΥΚ,  «είναι πάγια, και το σωματείο μας τα έχει αναδείξει».

Προφανώς ο καθένας έχει την ατομική του ευθύνη, παρόλα αυτά, μια κοινωνία δεν λειτουργεί με παραινέσεις, ευχολόγια και την καλή πρόθεση του κάθε πολίτη. Όπως για παράδειγμα  η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων ή για το κλείσιμο των σχολείων, έτσι θα έπρεπε να βγάλει και ανακοίνωση για την απαγόρευση της διανομής σε αυτές τις ακραίες συνθήκες

Όπως εξήγησε ο ίδιος ενώ υπάρχει η σχετική νομοθεσία που ορίζει τι πρέπει να ισχύει και από την πλευρά των εργοδοτών, στην πραγματικότητα, οι υποχρεώσεις δεν τηρούνται, ενώ δεν υπάρχουν και εκείνες οι ελεγκτικές αρχές, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας που είναι υποστελεχωμένη, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να αποταθούν.

«Αυτό που υπάρχει στον κλάδο είναι η ανασφάλιστη εργασία ή η μερικώς ασφαλισμένη, η “μαύρη εργασία”, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα αυτή των συναδέλφων που τραυματίστηκαν, να χρειάζεται να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα εκτός εργασίας, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα. Αν κάποιος συνάδελφος έχει κάποιο ατύχημα, το οικονομικό βάρος της επιβίωσης το επωμίζεται ο ίδιος. Δεν υπάρχει κάποια προστασία» ανέφερε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως από τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, «διότι θεωρούμε και έτσι είναι ότι η δουλειά μας είναι επικίνδυνη».

«Δεν μπορούμε σε συνθήκες όπως αυτές της “Μήδειας”, να εργαζόμαστε και να περιμένουμε από την καλή πρόθεση του κάθε πελάτη, να μην παραγγείλει» ανέφερε υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ίδια η κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα για απαγόρευση των delivery σε τέτοιες συνθήκες. «Προφανώς ο καθένας έχει την ατομική του ευθύνη, παρόλα αυτά, μια κοινωνία δεν λειτουργεί με παραινέσεις, ευχολόγια και την καλή πρόθεση του κάθε πολίτη. Όπως για παράδειγμα  η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων ή για το κλείσιμο των σχολείων, έτσι θα έπρεπε να βγάλει και ανακοίνωση για την απαγόρευση της διανομής σε αυτές τις ακραίες συνθήκες» συμπλήρωσε.

«Να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε πριν θρηνήσουμε θύματα»

Ο κ. Κυριακίδης θέλησε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» να στείλει το δικό του μήνυμα προς το σύνολο των συναδέλφων του που όπως επισήμανε «έχουν αναγνωρίσει όλο το προηγούμενο διάστημα την στάση της ΕΝΙΔΥΚ, να οργανωθούν». «Τώρα είναι η ώρα, πριν χρειαστεί και θρηνήσουμε κάποιον συνάδελφο, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν γίνεται να περιμένουμε από καμία κυβέρνηση να λύσει την κατάσταση. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να μπούμε μπροστά, να οργανωθούμε στο σωματείο και από κοινού να εξειδικεύσουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας προς την κυβέρνηση. Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή μαζί μας να συζητήσουμε, και να δούμε πώς μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα σε αγωνιστική πάντα κατεύθυνση, ενάντια στην κυβέρνηση που βάζει εμπόδια στην καλυτέρευση στη ζωή μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.