Η ΕΝΙΔΥΚ για τις εξελιξεις στην εταιρια E-FOOD

«Ο οργανωμένος-συλλογικός αγώνας έχει αποτελέσματα, όσο κι αν προσπαθούν κυβερνήσεις και εργοδοσία να μας πείσουν για το αντίθετο»

Το δικό της σχόλιο για το θέμα με το πλαίσιο εργασίας σε γνωστή εταιρία καταθέτει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο σημειώνει πως «η μάχη που δίνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματα μας δεν γίνεται με ένα click στον υπολογιστή ή μια κακή αξιολόγηση στο play store», καλώντας σε οργάνωση στα σωματεία τον κάθε εργαζόμενο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΔΥΚ είναι η εξής:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην εταιρεία E- FOOD,  με την απόφαση της εργοδοσίας να μετατρέψει τους συναδέλφους διανομείς σε freelancers, βαφτίζοντάς τους «συνεργάτες» και εκβιάζοντάς τους με λήξη συμβάσεων, έπεσε στο κενό!

Οι εργαζόμενοι της E-FOOD έδωσαν ισχυρό μήνυμα τόσο στην εργοδοσία, όσο και στην Κυβέρνηση μέσα από τον οργανωμένο αγώνα και την συλλογική τους δράση, μέσα από τα σωματεία τους, πως οι αντεργατικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους μπορούν και θα μείνουν στα χαρτιά!

Οι συνάδελφοι της E-FOOD είναι ήδη νικητές, αφού μετά από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και παραμονή της σημερινής απεργίας, η εταιρία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 2.016 εργαζομένων σε αορίστου χρόνου και την πρόσληψή τους από την ίδια την εταιρία με ταυτόχρονη λήξη της συνεργασίας της με το δουλεμπορικό γραφείο της “MAN POWER GROUP”.

Οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις, τα ελαστικά ωράρια, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η δουλειά με  το μπλοκάκι, η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, είναι έργα τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που απλόχερα χάρισαν στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να μπορούν να τα αξιοποιούν αυξάνοντας την εκμετάλλευση, όσο και της κυβέρνηση της ΝΔ, που ψηφίζοντας τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη, έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, δένοντας ακόμα περισσότερο τον εργαζόμενο γύρω από τις στοχεύσεις του εργοδότη του, με απλήρωτη δουλειά.

Έχει το θράσος, μάλιστα, η κυβέρνηση να λέει ότι ο εργαζόμενος θα το επιλέγει «ελεύθερα». Το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησε και η εργοδοσία της E-FOOD, ότι τάχα όσοι θέλουν θα επιλέγουν να είναι συνεργάτες. Αλήθεια, πόσο ελευθέρα θα επιλέξει ο εργαζόμενος να πληρώνει μόνος του την ασφάλισή του, πόσο ελεύθερα θα επιλέξει να μην έχει άδεια, ή να ευθύνεται αυτός αν πάθει εργατικό ατύχημα; Πόσο ελευθέρα θα επιλέξουμε οι εργαζόμενοι και σε άλλους κλάδους να δουλεύουμε 10ωρα, ακόμα πιο εντατικά με εξαντλητικές βάρδιες;                                                                                                                                     

Η άμεση απάντηση των εργαζόμενων της E-FOOD, οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε μια σειρά πόλεις, δείχνουν τον δρόμο, αποδεικνύουν πως ο οργανωμένος-συλλογικός αγώνας έχει αποτελέσματα, όσο κι αν προσπαθούν κυβερνήσεις και εργοδοσία να μας πείσουν για το αντίθετο.

Η μάχη που δίνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματα μας δεν γίνεται με ένα click στον υπολογιστή ή μια κακή αξιολόγηση στο play store. Η μάχη αυτή απαιτεί οργάνωση στα σωματεία μας.  Η απεργία, η δράση, η συσπείρωση στα σωματεία μας με κατεύθυνση που θίγει την κερδοφορία των εργοδοτών και βάζει εμπρός την κάλυψη των δικών μας σύγχρονων αναγκών, είναι αυτό που πραγματικά πονάει την E–FOOD, αλλά και κάθε μεγαλοεργοδότη.

Τώρα χρειάζεται να δοθεί συνέχεια στον αγώνα των συναδέλφων διανομέων για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της εταιρίας αλλά ακόμα και για:

  • Να ενταχθεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως στον καύσωνα, στον παγετό κ.α.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, και όχι ατομικές.
  • Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.
  • Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ό,τι έξοδα απορρέουν από τη χρήση του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.