Η ενεργειακη κριση «σκοτωνει» την κινηση στην τοπικη αγορα

Την πλήρη ανατροπή της καλής εικόνας στην έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων μεταφέρει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

Την διάψευση των αισιόδοξων μηνυμάτων που έφερε μαζί της η έλευση της νέας χρονιάς και η εκκίνηση της πρώτης μεγάλης εκπτωτικής περιόδου για το 2022, αλλά και την απαισιοδοξία της για το αμέσως επόμενο διάστημα ως προς την αντιστροφή αυτού του κλίματος μετέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική. Κωνσταντινίδου.

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το οικονομικό κλίμα της αγοράς της πόλης μας κατά το 2021 που έδειξε ναι μεν καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2020 αλλά και τη μεγάλη αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των Ροδοπιτών η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής αναφέρθηκε και στη μειωμένη κίνηση της τρέχουσας περιόδου παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση των εκπτώσεων του Φλεβάρη.

Σύμφωνα με την ίδια οι αρχικές προβλέψεις αλλά και η κίνηση που είχε καταγραφεί τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, αντιστράφηκε καθώς η εξέλιξη και ιδιαίτερα η κατάληξη των φετινών χειμερινών εκπτώσεων που βαίνουν προς το τέλος τους δεν είναι καλή. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την μεγάλη ενεργειακή κρίση που επηρέασε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Ειδικότερα όπως εξήγησε οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος ή η ακρίβεια στα καύσιμα «έκοψε» αμέσως τον τζίρο της αγοράς, με τους πολίτες να προτεραιοποιούν την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

«Με την έλευση του 2022 και τις μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό “κόπηκε” απευθείας και το παραμικρό που αναμενόταν να βοηθήσει στην ανάκαμψη των καταστημάτων» ανέφερε τονίζοντας πως «η κίνηση στην αγορά της Κομοτηνής χαρακτηρίζεται από χαμηλές πτήσεις».

«Δεν βλέπουμε φως για το επόμενο διάστημα»

Οι χειμερινές εκπτώσεις τελειώνουν επισήμως στις 28 Φεβρουαρίου με τα καταστήματα να προετοιμάζονται ήδη για την πασχαλινή περίοδο, χωρίς ωστόσο να αισιοδοξούν για τα οικονομικά αποτελέσματα και αυτής της περιόδου. «Δεν βλέπουμε φως για το αμέσως επόμενο διάστημα» ανέφερε η κ. Κωνσταντινίδου χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «εφόσον δεν γίνεται κάτι για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια και από άποψη πληθωριστικών πιέσεων είμαστε ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν αισιοδοξούμε για αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης».

Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν «στερούν» μόνο τους πελάτες από τα καταστήματα της τοπικής αγοράς αλλά αποτελούν μεγάλη «πληγή» και για τα ίδια τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις καθώς οι λογαριασμοί απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ρευστότητας τους.

«Έχουμε παραμερίσει όλα τα υπόλοιπα τα οποία θα φτιάχναμε, θα ξοδεύαμε, προορίζονταν για κάλυψη κάποιων αναγκών, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους λογαριασμούς της ενέργειας» ανέφερε η πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.