Η ελληνικη οικονομια στο σταυροδρομι της κρισης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και επαγγελματικούς φορείς της πόλης, με ομιλητή τον Καθηγητή και Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα

Το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της, συζητήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 28 Μαΐου στην εκδήλωση – ομιλία που διοργάνωσαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (1ο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης) σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Σύλλογο Λογιστών Ροδόπης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας με ομιλητή τoν Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα.

 

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, έτυχε μεγάλης συμμετοχής και μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Χρήστος Μέτιος που απηύθυνε και χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ.Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης, ο υπεύθυνος Βιομηχανίας του «Ποταμιού», επιχειρηματίας κ.Σταμάτης Κουρούδης, και φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ.

 

Mενέλαος Μαλτέζος

«Θα πρέπει να δούμε, αν τυχόν υπογραφεί συμφωνία, το τι και ποιον δρόμο θα πάρει η χώρα και ποιες δυνάμεις θα είναι αυτές που θα σηκώσουν το βάρος της αλλαγής πορείας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας»

 

«Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της δρώσας οικονομίας σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου διοργανώνει σήμερα την ημερίδα αυτή σε μία προσπάθεια να προετοιμαστούμε για τις εξελίξεις που αναμένονται» τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Α’ Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μενέλαος Μαλτέζος, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα μας βρίσκεται όντως σε ένα σταυροδρόμι, περιμένουμε εξελίξεις, για τις οποίες θα πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι η επόμενη μέρα. Δηλαδή, αν τυχόν υπογραφεί συμφωνία, το τι και ποιον δρόμο θα πάρει η χώρα και ποιες δυνάμεις θα είναι αυτές που θα σηκώσουν το βάρος της αλλαγής πορείας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

 

 

Παναγιώτη Λιαργκόβας

«Χρειαζόμαστε να έχουμε τιθασεύσει τα δημόσια οικονομικά, τα ελλείμματα και τις ανισορροπίες και να οικοδομήσουμε τις επόμενες δεκαετίες πάνω σε στέρεα βάση»

 

Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι «επιβεβαίωσε» και ο ίδιος ο κ. Λιαργκόβας, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που τόνισε πως «πράγματι είμαστε σε ένα σταυροδρόμι για τη συμφωνία ή την ρήξη επομένως νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε τα πάντα, να διαλευκάνουμε τι σημαίνει συμφωνία, τι σημαίνει ρήξη, να είμαστε γνώστες και από εκεί και πέρα να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του για να δούμε το αύριο για το οποίο όλοι πασχίζουμε και προσδοκούμε».

 

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας για την επόμενη μέρα ο ίδιος υπογράμμισε πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές καθώς οδηγούν στη διερεύνηση όλων των εναλλακτικών και στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, επισημαίνοντας πως «για να σκεφτεί κανείς πώς μπορούμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να κλείσει για λίγο τα μάτια του και να ονειρευτεί ποια θα ήθελε να είναι η Ελλάδα της επόμενης 10-20ετίας, ο καθένας για τα παιδιά του». «Αν το κάνει ο καθένας μας αυτό» συνέχισε «θα διαπιστώσει ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Για παράδειγμα να έχουμε μία χώρα που να λειτουργεί παραδειγματικά, ο δημόσιος τομέας να μην έχει αυτή τη γραφειοκρατία, να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, όπου υπάρχει μικρότερη διαφθορά. Ζητήματα στα οποία υπάρχει και συμφωνία, δεν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις αλλά μία συναίνεση από όλο το πολιτικό φάσμα και επομένως είναι αυτά τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να σκύψουμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να τα πετύχουμε και να απαλλαγούμε όλοι μαζί από αυτά τα λάθη που τα τελευταία τριάντα χρόνια βασάνισαν όλους μας και μας οδήγησαν σε μία κατάσταση την οποία την πληρώνουμε ακριβά τώρα».

 

«Τα τελευταία έξι χρόνια περνάμε μία κρίση, η οποία έχει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Η Ελλάδα έχει αλλάξει προς το χειρότερο σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα. Προβλήματα όπως η ανεργία αλλά και η ένταση της φτώχειας και των ανισοτήτων έχουν σαφώς οδηγήσει τη χώρα σε χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε. « Από την άλλη πλευρά τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει σε μία καλύτερη τάξη από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Είδαμε και πρωτογενή πλεονάσματα και πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, άρχισαν δηλαδή να καλυτερεύουν κάποιοι δείκτες» συνέχισε και τόνισε τέλος πως « εγώ ωστόσο δεν πιστεύω ότι πρέπει να μένουμε στους δείκτες μόνο, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι η πραγματική οικονομία, το βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο δεν μπορείς να έχεις συνεχή χειροτέρευση των δεικτών και υψηλό βιοτικό επίπεδο. Κάποια στιγμή το υψηλό βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί, θα υποδαυλιστεί και θα καταρρεύσει, κάτι το οποίο έγινε, άρα χρειαζόμαστε να έχουμε τιθασεύσει τα δημόσια οικονομικά, τα ελλείμματα και τις ανισορροπίες και να οικοδομήσουμε αυτή τη νέα οικονομία, τις επόμενες δεκαετίες πάνω σε στέρεα βάση. Να πατάει λοιπόν σε στέρεα βάση και από εκεί και πέρα να ρίξουμε το βάρος μας στην επούλωση των τραυμάτων γιατί πραγματικά είναι τεράστια αυτά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια».

 

Ευάγγελος Δρυμπέτας

«Είναι καθήκον των ακαδημαϊκών και των οικονομικών δυνάμεων της πόλης να προσπαθήσουν για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, παρά το δύσκολο και αβέβαιο του εγχειρήματος»

 

Στη συμμετοχή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην εν λόγω διοργάνωση επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, τονίζοντας πως «το πανεπιστήμιο δεν θέλει να είναι ένας απλός θύλακας μέσα στην κοινωνία της Κομοτηνής, θέλει να συνδεθεί μαζί της και να είναι ενεργητικό της κομμάτι».

 

Ερωτηθείς σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας ο ίδιος δήλωσε σίγουρος για τις «εξαιρετικές» δυνατότητες τις οποίες διαθέτει η περιοχή, οι οποίες ωστόσο παραμένουν ανεκμετάλλευτες. «Το γεγονός ωστόσο ότι οι φορείς της πόλης ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά τόσο τα επιμελητήρια όσο και η περιφέρεια, ήταν ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψιν, όπως επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται και εξαιρετική προσπάθεια, την οποία τουλάχιστον από τη μεριά του Πανεπιστημίου είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να την καταβάλουμε» επεσήμανε.

 

Τέλος ο κ. Δρυμπέτας δήλωσε σίγουρος πως το Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως «πρόκειται για μία πολύ δύσκολη προσπάθεια, με αβέβαιο αποτέλεσμα, ωστόσο οι ακαδημαϊκοί και οι οικονομικές δυνάμεις της πόλης έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε».

 

Διεθνές συνέδριο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας

Ο κ.Δρυμπέτας έκανε επίσης γνωστό πως το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδαs, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» στις 3 Ιουνίου 2015, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής, στο οποίο Έλληνες και ξένοι ερευνητές θα μπορέσουν να μοιραστούν τις ιδέες τους για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

 

Το συνέδριο εστιάζει στις νέες πολιτικές για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ενώ μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών θα είναι οι διεθνούς φήμης οικονομολόγοι Zsolt Darvas, Iftekhar Hasan, John Kose και Paolo Manasse καθώς και έλληνες εκπρόσωποι του πολιτικού, οικονομικού, τραπεζικού και ακαδημαϊκού χώρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.