Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ιστορία και προοπτικές

Διάβασα πρόσφατα σχόλιο της εφημερίδος ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με θέμα «… Τι θα γίνει με την Έκθεση Θράκης…». Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Η εφημερίδα σημειώνει «… δεν φαίνονται να υπάρχουν κινήσεις για επαναφορά… η έκθεση είχε αρχίσει να περνά σε αποδρομή… πρέπει να σχεδιασθεί κάτι το οποίο θα μπορέσει να την αναβαθμίσει».

Επειδή συνεργάσθηκα από το 1979 στην καθιέρωσή της, εις αντικατάσταση της ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ που λειτούργησε το 1976-78, θα ήθελα να αναφερθώ στο ιστορικό και τη διαδρομή της, δεδομένου ότι πάντα η ιστορία διδάσκει και βοηθά στην σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων.

Είχα κληθεί από τον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρο Ματσκίδη, επί Δημαρχίας Ανδρέα Στογιαννίδη, να κάνω μια μελέτη αλλαγής της μορφής της Έκθεσης. Έτσι στις 24/8/79 συγκλήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. με παρόντες εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και αποφασίσθηκε η διοργάνωση όχι εμποροπανηγύρεως αλλά μίας έκθεσης για την προβολή όλης της Θράκης. Το θέμα όμως δεν προχώρησε.

Τα χρόνια περνούσαν όταν ο συμπατριώτης μας Δ. Γερμίδης, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ίδρυσε το ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, στο Δ.Σ. του οποίου συμμετείχα μαζί με τον Ρήγα Τζελέπογλου Πρόεδρο της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τότε. Το 1991 η ΔΕΘ αποφάσισε τη διοργάνωση Περιφερειακών Εκθέσεων σε Θράκη, Ήπειρο και Κρήτη, και καταφέραμε της Θράκης να διοργανώνεται στη Κομοτηνή, αρχής γενομένης τον Μάϊο του 1992. Οι άλλες περιφερειακές εκθέσεις άρχισαν το 1995 στον Έβρο, το 1998 στην Ήπειρο και στην Κρήτη το 2001.

Εν τω μεταξύ η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΑΚΗΣ, στις 27-31 Μαΐου 1998, η 7η κατά σειρά απέκτησε χαρακτήρα βαλκανικής εμβέλειας. Υπήρχαν πολλά περίπτερα μεμονωμένων επιχειρήσεων αλλά και ομαδικές συμμετοχές όπως 46 επιχειρήσεων στο περίπτερο του Ε.Β.Ε. Ροδόπης, και 17 στο περίπτερο του ΕΟΜΜΕΧ κ.ά. Από τη Nis της Γιουγκοσλαβίας ήρθε αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου κ.λπ.

Το 2001 σημειώθηκαν 16 ξένες συμμετοχές επί συνόλου 108. Ένα χρόνο μετά, το 2002 οργανώθηκε επί τέλους με καθυστέρηση 10 χρόνων ειδικός φορέας διαχείρισης, το γνωστό ΔΕΚΑΜΑΘ, στο οποίο συμμετείχε η Δ.Ε.Θ. και τα Επιμελητήρια Θράκης. Τότε προτάθηκε η μετεγκατάστασή της από τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, αλλά ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε. Τη χρονιά εκείνη είχε έρθει 79μελές κλιμάκιο και από την Αδριανούπολη   με πολλούς επισήμους  κ.λπ.

Το 2003 φάνηκε ότι η έκθεση δεν πήγε και τόσο καλά με 12.900 επισκέπτες, αλλά το 2004 είχε 16.053 επισκέπτες, 141 εκθέτες εκ των οποίων 30 από Θεσσαλονίκη, στις γιορτές των Ελευθερίων. Πάντως δεν είχε πάρει την ορμή που θα έπρεπε μετά από 13 χρόνια λειτουργίας, ίσως γιατί υπήρχαν συχνές αλλαγές στους υπεύθυνους και έλλειψη έμπειρων προσώπων που να απασχολούνται συνεχώς και αποκλειστικά με την έκθεση.

Το 2006 η 15η διοργάνωση ικανοποίησε τους διοργανωτές γιατί θεωρήθηκε η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση, με στόχο να διεθνοποιηθεί και να ανακοινώσει την οργάνωση κλαδικών εκθέσεων για την ΚΑΤΟΙΚΙΑ, το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ και την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Το 2007 η έκθεση δείχνει να παίρνει τα επάνω της και «… να κοιτάζει προς τα έξω, προς τα επάνω, δίπλα της…» με 16.000 επισκέπτες, με 156 εκθέτες και 50 εμπορικούς επισκέπτες από Σκόπια, Βουλγαρία και Κόσοβο.

Το 2008 αρχίζουν οι προβληματισμοί. Εκπρόσωπος του ΔΕΚΑΜΑΘ σημειώνει ότι ο θεσμός «… αποδυναμώνεται και απαξιώνεται…  Μεγάλωσε δίπλα μας, όχι μαζί μας. Δεν έγινε κομμάτι της επιχειρηματικής – οικονομικής ζωής…» με ελάχιστους επιχειρηματίες από την Ροδόπη.

Το 2011 η έκθεση συμπληρώνει 20 χρόνια. Εκθέτες και επισκέπτες μετά από μικρή πτώση τα προηγούμενα χρόνια, επέστρεψαν σε 120 και 7.500 αντίστοιχα, αλλά δημιουργήθηκαν ερωτήματα κατά πόσο ήρθε ο χρόνος για ορόσημο και μετεξέλιξη στη νέα κατεύθυνση των ανοικτών οριζόντων. Όπως τόνισε ο τότε Δήμαρχος «… είναι ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο και καθόλα δυναμικό ξεκίνημα».

Το 2012 η έκθεση «… πήγε ανέλπιστα καλά με βάση την οικονομική συγκυρία» και αλλάζει όνομα σε «Έκθεση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Το 2013 η έκθεση διοργανώθηκε Νοέμβριο με μεταβατικό χαρακτήρα λόγω αδυναμιών αλλά και ενθαρρυντικών μηνυμάτων, όπως επισκέπτες από Επιμελητήρια Αδριανουπόλεως και Σμύρνης. Σύνολο επισκεπτών 10.000. Όμως η έκθεση βρίσκεται εμπρός στο φάσμα της ολοκλήρωσης του κύκλου της. Λόγω καθυστερήσεων στην οργάνωση, ο θεσμός προγραμματίζεται πάλι για Μάϊο, ενώ παρόμοιες εκθέσεις διοργανώνονται σε κάθε πόλη της Περιφέρειας (Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, κ.λπ.).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η λειτουργία της θα έπρεπε να τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, ώστε να διασφαλισθεί ο χαρακτήρας και η οικονομική της στήριξη μοναδικά για όλη την Περιφέρεια. Όσο για τον τρόπο οργάνωσης, αυτή θα πρέπει να αναληφθεί από τους τοπικούς οικονομικούς φορείς, δημιουργώντας υπηρεσία επανδρωμένη από ειδικούς, με συνεχή απασχόληση και όχι μόνο τον τελευταίο μήνα πριν από την λειτουργία της. Ούτε από πολιτικά πρόσωπα  ή  εν ενεργεία επιχειρηματίες, παρόλη  τη δημιουργική τους  ικανότητα. Γιατί θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι οι τρόποι λειτουργίας των εκθέσεων έχουν αλλάξει σήμερα. Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων έχει υποκαταστήσει την ανάγκη μετακίνησης για επιτόπια ενημέρωση και σύγκριση των διαφόρων προϊόντων ή υπηρεσιών. Σήμερα οι εκθέσεις προσφέρουν κυρίως δυνατότητες όχι ενημέρωσης αλλά επαφής και επικοινωνίας. Αυτό γινόταν και τότε αλλά όχι στην έκταση που γίνεται σήμερα και γι’ αυτό οι εκθέσεις προϋποθέτουν τη δημιουργία   άλλων  βάσεων.

Ας ευχηθούμε και ας βοηθήσουν οι αρμόδιοι, η Έκθεση Θράκης στη Κομοτηνή, να εκπληρώσει τους οραματισμούς 10ετιών και να βοηθήσει στην τοπική πρόοδο.

*Ο Άρης Γ. Μανούδης είναι  οικονομολόγος, ασχολείται δε συστηματικά με θέματα ανάπτυξης και ιστορίας της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.