Η εκπαιδευση και η τεχνολογια τα εργαλεια εξελιξης των κτηνοτροφων σε επιχειρηματιες

Όσα ειπώθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

Μόλις το 6% των κτηνοτρόφων και αγροτών της χώρας έχουν λάβει γεωργική ή ζωοτεχνική εκπαίδευση

Την ανάγκη σύμπραξης και της μεταφοράς τεχνογνωσίας από την πανεπιστημιακή – επιστημονική κοινότητα προς τους παραγωγούς, ώστε οι δεύτεροι να μπορέσουν να «υπηρετήσουν» τους πολλαπλούς ρόλους που επιβάλλει η εποχή, πέραν αυτού του εκτροφέα και αυτών του επιχειρηματία και του διαχειριστή του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέδειξε η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με περιβαλλοντικό αποτύπωμα», που διοργάνωσε Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» το πρωί της Παρασκευής στην Κομοτηνή.

Έφη Λαζαρίδου, CEO του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

«Ο κλάδος της αγροτοδιατροφής μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο στις περιοχές της Ροδόπης και της Λήμνου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε εννέα περίπου μήνες, στόχος του οποίου όπως εξήγησε η κ. Έφη Λαζαρίδου, CEO του Οργανισμού  είναι «με τον συνδυασμό θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στο πεδίο να δώσει τα σύγχρονα εργαλεία στους νέους και δραστήριους κτηνοτρόφους προκειμένου να έχουν μια βιώσιμη περιβαλλοντικά εκτροφή».

Αναφερόμενη στον κλάδο της αγροτοδιατροφής η ίδια υποστήριξε ότι μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ατμομηχανή ανάπτυξης εφόσον όμως αξιοποιηθούν εκείνες οι ευκαιρίες που ανοίγονται και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για έναν κλάδο ο οποίος επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή στα χρόνια της κρίσης, με σημάδια σημαντικής μάλιστα ανάπτυξης που καταγράφηκαν ειδικά στο κομμάτι των εξαγωγών.

«Καταλύτης σε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια ήταν το ανθρώπινο δυναμικό, οι παραγωγοί στον πρωτογενή τομέα και οι μεταποιητές που δίνουν την ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε ό,τι παράγεται από την γη» ανέφερε γνωστοποιώντας πως στη Ροδόπη η κτηνοτροφία αποτελεί πυλώνα της αγροτικής οικονομίας, με περισσότερες από 1700 εκμεταλλεύσεις οι οποίες συμβάλλουν στο 10% του ζωικού κεφαλαίου στο κομμάτι των αιγοπροβάτων στη Ελλάδα.

Κτηνοτρόφοι: εκτροφείς, επιχειρηματίες και διαχειριστές του φυσικού περιβάλλοντος

Σήμερα ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όπως εξήγησε οι κτηνοτρόφοι καλούνται εκτός από τον βασικό τους ρόλο ως εκτροφείς, να επιτελέσουν τον ρόλο του επιχειρηματία και του διαχειριστή του φυσικού περιβάλλοντος, δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδειχθούν «σε πυλώνες της περιφερειακής ανάπτυξης και θεματοφύλακες της διατήρησης και αναζωογόνησης του τοπικού οικοσυστήματος». Η μετάβαση όμως αυτή όπως έκανε σαφές η κ. Λαζαρίδου απαιτεί στέρεες εκπαιδευτικές βάσεις και δυνατότητες αξιοποίησης των πλέον σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας που άλλωστε επιτάσσει η εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική.

Θέλοντας ωστόσο να επισημάνει το έλλειμμα αυτών εξήγησε πως  από το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον τομέα, ήτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μόλις ένα 6% έχει πάρει οποιαδήποτε γεωργική ή ζωοτεχνική εκπαίδευση, με το υπόλοιπο 94% να βασίζεται στην πρακτική εκπαίδευση.

Επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης του πρωτογενή τομέα

«Είναι άμεση επιτακτική εθνική ανάγκη να υποστηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα προκειμένου να έχει εκείνα τα εργαλεία επιστημονικής υποστήριξης και συμβουλευτικής προκειμένου να πάει στην επόμενη ημέρα» επεσήμανε, εξηγώντας πως ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ιδρύθηκε για την επίτευξη αυτού του σκοπού με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στα τρία αυτά πρώτα χρόνια λειτουργία του έχουν υποστηρίξει περισσότερους των 3500 νέων αγροτών και παραγωγών και περισσότερες των 100 μικρών επιχειρήσεων και οικοτεχνιών σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητά τους, με απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά στο σύνολο των ωφελούμενων των τριών αυτών χρόνων, το 63% μετά το τέλος της παρακολούθησης προγράμματος έχει βελτιώσει τόσο την επιχειρησιακή και παραγωγική απόδοση του, το 33% έχει μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξορθολογίζοντας τις εισροές και πετυχαίνοντας και την απαραίτητη μείωση στο κόστος παραγωγής, ενώ ένα 32% από τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης έχει βελτιώσει αισθητά το εισόδημά του. «Τέτοια και γιατί όχι και καλύτερα αποτελέσματα φιλοδοξούμε να έχει και αυτό το πρόγραμμα» κατέληξε η ίδια.

Η ενημέρωση των νέων αγροτών βασική επιδίωξη της ΠΑΜ-Θ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης,  ο οποίος υπογράμμισε πως τέτοιες δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης των αγροτών αποτελούν βασική επιδίωξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ώστε μέσα από δράσεις ανάπτυξης ευφυούς γεωργίας και καινοτομίας, μέσα από σχέδια βελτίωσης κ.ο.κ. να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της περιοχής μας.

Ο ίδιος μίλησε και για τα βασικά αιτούμενα της σημερινής εποχής, όπως ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και τις γνώσεις που απαιτούνται πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας και νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, υπογραμμίζοντας πως είναι θέματα που δεν γνωρίζει ο νέος αγρότης και ο κτηνοτρόφος και μέσα από δράσεις ενημέρωσης τους δίνεται η ευκαιρία να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν.

Αντώνης Γραβάνης, Πρόεδρος ΕΒΕΡ

«Να κερδηθεί το στοίχημα του μέλλοντος για τους παραγωγούς»

Στη σημασία της ημερίδας για να κερδηθεί το στοίχημα του μέλλοντος που επιτάσσει οι παραγωγοί να είναι και επιχειρηματίες στάθηκε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης. Ο ίδιος τόνισε πως το ΕΒΕΡ θέτει ως πρωταρχικό του στόχο να συμβάλλει στην αύξηση των ωφελειών για τους παραγωγούς και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, υπογραμμίζοντας πως «είναι χρέος όλων μας να μπορέσουμε να συμβάλλουμε ώστε με την βοήθεια της επιστήμης να περνάμε από τις εμπειρικές πρακτικές, που έχουν την αξία τους, στην αξιοποίηση των ωφελειών της επιστήμης ώστε οι κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν το εισόδημα και το προϊόν τους και κατ’ επέκταση και την τοπική οικονομία».

Νικόλαος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ

«Να εμπιστευτεί ο αγρότης τον επιστήμονα»

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και καθηγητής Κτηνιατρικής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του τονίζοντας πως «ο αγροτοδιατροφικός τομέας, μετά τον τουρισμό, είναι πηγή πλούτου για την πατρίδα μας» προτάσσοντας την ανάγκη συντεταγμένης λειτουργίας αγροτών και επιστημονικής κοινότητας.

«Όπως και στο θέμα της υγείας μας, έτσι και στον πρωτογενή τομέα καλείται ο παραγωγός να εμπιστευτεί τον επιστήμονα. Τουλάχιστον όποιοι θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω δραστηριότητα θα πρέπει να εμπιστεύονται τον όποιο επιστήμονα έχουν δίπλα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε όπως εξήγησε δεν αφορά μόνο τον τρόπο εξασφάλισης και παροχής της υγείας αλλά και της φιλικής και μη επιβαρυντικής προς το περιβάλλον παραγωγής και κτηνοτροφίας.

Αναφερόμενος στην επιλογή της Κομοτηνής για την υλοποίηση του προγράμματος ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως «εδώ στην κατεξοχήν πρωτεύουσα του ακριτικού ελληνισμού και της Ελλάδας θα πρέπει να πέσει το “μάτι” του κέντρου και η “ομπρέλα” της πολιτείας, όχι με άσκοπες μετακινήσεις στο κέντρο αλλά με ευχάριστες μετακινήσεις στο τόπο που χρειάζεται ενίσχυση μέσα από τέτοιες δράσεις».

Υπογραμμίζοντας την κοινωνική διάσταση του προγράμματος αλλά και αντίστοιχων διοργανώσεων ο Πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως «πέρα από την επιστημονική προσέγγιση το τελικό αποτέλεσμα είναι να προσδώσει τα κατάλληλα  εργαλεία στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα».

Ερωτηθείς ως προς τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν έναν νέο άνθρωπο στον πρωτογενή τομέα ο ίδιος τόνισε πως «θα πρέπει να το κάνει από αγάπη και  με τεχνοκρατική αντίληψη, όχι με την παλιά νοοτροπία του ασχολούμενου με τη γη. Θα πρέπει να έχει διάθεση συνεργασίας, μεράκι και κάθε φορά να πιστεύει και να εμπιστεύεται τον ειδικό, διότι ειδικά στον χώρο της κτηνοτροφίας δεν χωρούν πειραματισμοί με το ζωικό κεφάλαιο».

Τον λόγο έλαβε επίσης ο κ. Γεώργιος Αρσένος,  Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος μίλησε για  τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον της προβατοτροφίας στην Ελλάδα για να ακολουθήσει ο κ. Δ. Βολουδάκης από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» που στάθηκε στην σημασία των συστημάτων μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την αγροτική οικονομία. Ακολούθησε η παρουσίαση του Προγράμματος Κατάρτισης από τον κ. Ηλία Γιάννενα, Επίκουρο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με εκτενή διάλογο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.