Η διαδικασια προσληψης εποχικων υπαλληλων

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν κάθε καλοκαίρι οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το ΑΣΕΠ ελέγχει προκηρύξεις (ανακοινώσεις) του δημόσιου τομέα, όπως και της ολυμπιακής Αεροπορίας και Αεροπλοΐας, των ΕΛΤΑ, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της ΔΕΗ. Ποια είναι, όμως, η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να γίνουν γνωστές στους ενδιφαερόμενους οι ανακοινώσεις των φορέων που ζητούν εποχικό προσωπικό;

Οι φορείς που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό, στέλνουν στο ΑΣΕΠ το σχέδιο της ανακοίνωσης τους. Το ΑΣΕΠ το ελέγχει και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον φορέα, για να τον ενημερώσει για τις διορθώσεις. Αφού γίνουν οι διορθώσεις και σταλεί ξανά η ανακοίνωση στο ΑΣΕΠ, περνά από δεύτερο έλεγχο και, αφού εγκριθεί, ο φορέας μπορεί να δημοσιεύσει την ανακοίνωση στον Τύπο.

Τα δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα σε 10 ημερολογιακές ημέρες. Πρέπει να διευκρινισθεί ότι, αν η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων είναι αργία, η προθεσμία παρατείνεται για μια και μόνο μέρα. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν (επικυρωμένα) είναι:

1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας

2. Φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών (όπου απαιτείται), στον οποίο να αναγράφεται ο ακριβής βαθμός αυτού (μόνο για τους υποψηφίους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ). Σε περίπτωση που ο βαθμός εκφράζεται με αξιολογικό χαρακτηρισμό ή με ακέραιο αριθμό, πρέπει στη φωτοτυπία του τίτλου να περιλαμβάνειτα βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό.

3. Φωτοαντίγραφο άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπου απαιτείται).

4. Πιστοποιητικό εμπειρίας στο αντικείμενο της ειδικότητας (όπου απαιτείται), η οποία αποδεικνύεται ως εξής:

Α. είτε με τυχόν υπάρχουσα δικαστική απόφαση, από την οποία προκύπτει το είδος της παρασχεθείσης εργασίας και η χρονική διάρκεια της παροχής της.

Β. είτε με ομοίου περιεχομένου βεβαίωση αρμοδίας ελληνικής ή αλλοδαπής δημόσιας αρχής.

Γ. είτε με όμοια βεβαίωση νομικού προσώπου του άρθρου 14 παρ. 1 Ν. 2190/1994 και του άρθρου 1 παρ. 3 του Ν. 2527/1997

Δ. είτε με όμοια βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα και

Ε. εάν από την προσκομιζόμενη βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα δεν προκύπτει το είδος της παρασχεθείσης εργασίας τόττε απαιτούνται πρόσθετη βεβαίωςη του εργοδότη και υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου κατά το άρθρο 8 Ν. 1599/1986, σε συνδυασμό πάντοτε με το βιβλιάριο κύριας ασφαλίσεως (εφόσον ο ασφαλιστικός φορέας δεν βεβαιώνει το είδος εργασίας). Δεν απαιτείται η υποβολή βιβλιαρίου κύριας ασφάλισης από υποψηφίους που προσκομίζουν βεβαίωση του ασφαλιστικού τομέα.

5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα:

α. ότι δεν έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος καθ΄ υποτροπή, συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,

β. ότι δεν είναι υπόδικοι και δεν έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλεμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της προηγούμενης περίπτωσης, έστω και αν το αδίκημα παραγράφηκε, γ. δεν έχουν, λόγω καταδίκης, στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή, ότι δεν τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση.

6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία να δηλώνουν αν το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο, που συμπληρώνεται κατά την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν απασχοληθεί σε δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 με την ιδιότητα του εποχικού υπαλλήλου ή για κάλυψη περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών ή όχι. Σε περίπτωση που έχουν απασχοληθεί να δηλώνουν την υπηρεσία στην οποία απασχολήθηκαν και την ακριβή χρονική διάρκεια της απασχόλησης (έναρξη και λήξη).

7. Η ανεργία αποδεικνύεται με πρόσφατη βεβαίωση του ΟΑΕΔ. Αποκλείεται η απόδειξη με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και κάρτας ανεργίας.

8. Προκειμένου για ανέργους υποψηφίους που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ: α. βεβαίωση του ΟΑΕΔ στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία συμμετοχής του υποψηφίου στο πρόγραμμα, καθώς και η ημερομηνία λήξης της συμμετοχής του και β. βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία εγγραφής του ως ανέργου στα σχετικά μητρώα.

9. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου για υποψηφίους που έχουν ανήλικα τέκνα. Ειδικά για τους πολύτεκνους και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών γίνεται δεκτό και πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ.

10. αν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται μόνον: α. προκειμένου για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, πράξη αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ, για την ισοτιμία, αντίστοιχα του τίτλου και τη βαθμολογική αντιστοιχία αυτού ή πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα δικαιολογητικά αυτά πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υπβολής των αιτήσεων:

β. προκειμένου για τεχνολογική εκπαίδευση, πράξη αναγνώρισης από το ΙΤΕ για την ισοτιμία, αντιστοιχία του τίτλου και βαθμολογική αντιστοιχία αυτού ή πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Ανανγωρίσεως Επαγγελματικής ισοτιμίας Τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Γ. προκειμένου για δευτεροβάθμια μη Τεχνική ή μη Επαγγελματική Εκπαίδευση, βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και για τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση αλλοδαπής, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της επιτροπής ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Καταρτίσεως (ΟΕΕΚ) – Εθνικής Αντιστάσεως 41, Ν. Ιωνία, Αθήνα – και βεβαίωση για την αντιστοιχία του βαθμού από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε εικοσάβαθμη κλίμακα.

Δ. προκειμένου για υποχρεωτική εκπαίδευση, βεβαίωση ισοτιμίας από τη Διεύθυνση Παιδείας ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) της ΚΥ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις κατά τόπους διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.

11. Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου ή Κοινότητας ότι ο υποψήφιος είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο. Για υποψηφίους των υπολοίπων νομών, που δεν έχουν κριτήριο της εντοπιότητας, απαιτείται η υποβολή βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας από τον οικείο δήμο ή κοινότητα (άρθρο 4 παρ. 5 Ν. 2647/1998). Σημείωση: τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής, που απαιτούνται για την πρόσληψη, πρέπει να είναι επικυρωμένοι και επίσημα μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις (άρθρο 29 ΠΔ 50/2001 και Ν. 148/1914).

Ένσταση

Αφού ελεγχθούν τα αποτελέσματα, αναρτώνται οι πίνακες κατάταξης και ο φορέας καλεί τους επιτυχόντες να αναλάβουν καθήκοντα. Σε περίπτωση που κάποιος από τους υποψηφίους πιστεύει ότι αδικήθηκε, μπορεί να υποβάλει ένσταση στο ΑΣΕΠ μέσα σε δέκα ημερολογιακές ημέρες (σφραγίδα ταχυδρομείου), από την ημέρα που αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο υποψήφιος πρέπει να αναφερθεί στην ένστασή του και όλα τα προσωπικά στοιχεία του (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνο), προκειμένου οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ να καταφέρουν να επικοινωνήσουν μαζί του. Μαζί με την ένσταση απαιτείται και παράβολο των 25 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.