Η αβεβαιοτητα του κορωνοιου «σκοτωσε» το κλιμα για εκδρομες

Τάκης Δολιανίτης: «Η κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν κάποιοι προορισμοί δουλέψουν»

Ένα πολύ δύσκολο μέλλον έχουν να αντιμετωπίσουν τα τουριστικά πρακτορεία, που βρίσκονται στη μέγγενη του κορωνοϊού και του ραγδαίως μεταβαλλόμενου τουριστικού περιβάλλοντος, που επιταχύνθηκε από την πανδημία.

Έτσι ενώ παραδοσιακά την περίοδο αυτή θα ολοκληρωνόταν οι προετοιμασίες για τις εκδρομές οι οποίες θα πραγματοποιούνταν τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας για τα Χριστούγεννα, φέτος η αβεβαιότητα για τα πρωτόκολλα, αλλά και ο κίνδυνος του κορωνοϊού, έχει σχεδόν εκμηδενίσει το ενδιαφέρον.

Αυτό τόνισε ο κ. Τάκης Δολιανίτης, από το Δημοκρίτειο travel, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή της Θράκης και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον

ΠτΘ: Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που παραδοσιακά ταξιδεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, παρόλα αυτά διαβάζουμε ότι ο όποιος προγραμματισμός έχει μπει στον πάγο και η κίνηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Ποια είναι η δική σας εικόνα σε επίπεδο Ροδόπης;

Τ.Δ.: Η κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν κάποιοι προορισμοί δουλέψουν, όπως η Βουλγαρία, και είμαστε σε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτε.

Όποιοι προσπαθούν να ταξιδέψουν τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν voucher στα χέρια τους από πέρυσι ή από πρόπερσι από κάποια τουριστικά γραφεία, και προσπαθούν να τα εξοφλήσουν.

Η μόνη κίνηση που υπάρχει είναι κάποιοι μεμονωμένοι που θα ταξιδέψουν για το Μπάνσκο και το Παμπόροβο με τα ΙΧ τους, ενώ στην Κομοτηνή για αυτό το σαββατοκύριακο υπάρχει μια κίνηση ομάδας φοιτητών η οποία θέλει να πάει στον Μπάνσκο.

Ο τουρισμός για Ελβετία, για Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, κλπ, δεν υπάρχει, επειδή συνεχώς αλλάζουν τα ιατρικά πρωτόκολλα, και φοβάται ο κόσμος να ταξιδέψει, ιδιαίτερα μαζικά, δηλαδή με τουριστικά λεωφορεία.

Αυτοί που επιθυμούν να ταξιδέψουν, ταξιδεύουν με το ΙΧ τους,  κλείνουν ένα διαμέρισμα κάπου στην Ελλάδα, φωνάζουν μια εταιρεία το κάνει έναν βιολογικό καθαρισμό και βάζουν τα παιδιά τους μέσα με ασφάλεια και έτσι αισθάνονται καλύτερα. Από κει και μετά προσέχουν τι τρώνε, και πώς τρώνε και πού κινούνται, γιατί θέλουν να προστατέψουν την οικογένειά τους. Η πανδημία φαίνεται πως θα μας δώσει και άλλες μορφές τουρισμού.

Μέχρι το 2023 η αβεβαιότητα

ΠτΘ: Από το καλοκαίρι και μετά που υπήρχε μια καλύτερη υγειονομική πορεία, κάτι που άλλαξε δεδομένου και των μεταλλάξεων;

Τ.Δ.: Κάτι πήγε να γίνει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δουλέψαμε λίγο με ελληνικά νησιά, με προορισμούς, ξεκίνησε λίγο η Τουρκία, ξεκίνησε λίγο η Βουλγαρία, όμως αυτό σταμάτησε αυτόματα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία καθημερινώς αλλάζουν και τα οποία δημιουργούν μια τρομερή ανασφάλεια στους πολίτες.

ΠτΘ: Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείτε ότι θα συνεχιστεί και θα παραμείνει;

Τ.Δ.: Εμείς πιστεύουμε ότι σαν τουριστικά γραφεία θα δουλέψουμε από το ΄23 και μετά, αν όλα πάνε καλά. Μέχρι τότε, πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Στα αεροπλάνα σε πτήσεις εξωτερικού η πληρότητα είναι μηδαμινή, κάτω του 50%. Τραβάνε κι αυτοί τον Γολγοθά τους. Στις πτήσεις εσωτερικού τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τον κλάδο του τουρισμού. Μη δίνεται σημασία σε αυτά που λένε στις τηλεοράσεις, ότι αυξήθηκε ο τουρισμός. Ποιος τουρισμός αυξήθηκε και με ποιες συνθήκες;

Εμείς μάθαμε να λέμε ότι από τη Νυμφαία πέρασαν 1 εκατ. άνθρωποι. Τι λεφτά αφήσανε το έχουμε μετρήσει ποτέ; Τι άνθρωποι ήταν αυτοί που πέρασαν; Ήταν τουρίστες, ήταν εργάτες γης, ήταν διερχόμενοι για άλλους προορισμούς; Και τι οικονομικό αποτύπωμα αφήσανε στην περιοχή μας;

Προβλήματα από τον κορωνοϊό, αλλά και την αλλαγή του περιβάλλοντος

ΠτΘ: Είπατε ότι πρέπει να προσαρμοστείτε, μιας και ο μαζικός τουρισμός παίρνει την κατιούσα. Το έχουμε δει και μέσω αυτών των δυο ετών και με αιτήματα που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, και έχουν κατατεθεί και στην κεντρική πολιτεία. Πώς κρατάτε ανοιχτά τα μαγαζιά σας;

Τ.Δ.: Τα μαγαζιά μας θα κλείσουν είτε έτσι, είτε αλλιώς. Ο στόλος των τουριστικών λεωφορείων θα μειωθεί γιατί δεν υπάρχει κοινό για να μεταφέρουμε πλέον και επίσης θα πρέπει να δοθούν και κάποιες λύσεις.

Η Ευρώπη εφηύρε το voucher και είπε ότι στις αεροπορικές εταιρείες και στα τουριστικά γραφεία που έχουν δώσει προκαταβολή για εκδρομές που ακυρωθήκανε λόγω του κορωνοϊού, δεν θα πάρετε πίσω χρήματα, αλλά θα πάρετε ένα voucher για δεκαέξι μήνες.

Το δεκαεξάμηνο και το δεκαοκτάμηνο εξέπνευσε στις 30 Νοεμβρίου, δεν δίνει κανείς πίσω χρήματα, και αυτόματα αρχίζει και δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα στην αγορά. Πρώτον, να γίνονται να γραφεία αφερέγγυα, γιατί οι αεροπορικές εταιρείες δεν δίνουν με τη σειρά τους κι αυτοί πίσω τα χρήματα, και δημιουργείται μια αφερεγγυότητα σε όλη την αλυσίδα που λέγεται τουρισμός.

Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει ένα κράτος που να βγει και να πει ξεκάθαρα τι θα γίνει αν το Δημοκρίτειο Travel π.χ. πάρει δεκαπέντε τουρίστες και τους πάει στη Ρουμανία αύριο ή στην Ιταλία και ένας από τους δεκαπέντε νοσήσει και χρειαστεί να κάτσουν 14 μέρες εκεί όλοι. Ποιος θα τα πληρώσει τα έξοδα αυτά; Υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες ασφαλίζουν, αλλά επί της ουσίας ποιος θα πληρώσει τη νύφη των δεκατεσσάρων ημερών της παραμονής των ανθρώπων εκεί;

Δεν βγαίνει κανείς να ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα και πώς θα τα ξεκαθαρίσει, αφού βαδίζουμε σε θολά νερά και τα κράτη και οι κυβερνήσεις, και οι υγειονομικές επιτροπές και όλοι.

Αυτά είναι προβλήματα που δημιουργούν αμφιβολία στον κόσμο και δημιουργούν και μια ανασφάλεια. Και τα ξενοδοχεία δεν τα προτιμάνε, φοβούνται, έχει πολυκοσμία, κλπ.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας είπε πριν τον κορωνοϊό ότι ένα από τα είκοσι επαγγέλματα που δεν θα υπάρχουν στο μέλλον είναι το επάγγελμα του τουριστικού πράκτορα. Και βλέπω ότι σιγά σιγά επιβεβαιώνεται. Είχε υπόψη του τις πωλήσεις μέσω του ίντερνετ, τις ενοικιάσεις δωματίων με έναν τρόπου που να μην ελέγχεται από το κράτος, και είχε υπόψη του όλη αυτή την κατάσταση. Τώρα βλέπω ότι θα κλείσουμε πολύ πιο γρήγορα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.