Η αυξηση του ενεργειακου κοστους δημιουργει προβληματα στην εκπληρωση των δημοσιων συμβασεων προμηθειων

Μέτρα ζητούν τα Επιμελητήρια ΑΜΘ

Επιστολή προς τον κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο -Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη – Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη – Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον κ. Μάκη Βορίδη – Υπουργό Εσωτερικών, απέστειλαν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ θέτοντας το ζήτημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην εκπλήρωση των δημόσιων συμβάσεων προμηθειών.

Τα επιμελητήρια της περιφέρειας μας ζητούν την λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν την αναπροσαρμογή όλων των συμβάσεων με προσαυξήσεις που θα προκύπτουν από τον μέσο όρο των τιμών παρατηρητή.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης γίνονται καθημερινά αποδέκτες της κραυγής αγωνίας των επιχειρήσεων της περιοχής μας, οι οποίες έχουν συνάψει συμβάσεις προμηθειών με φορείς του Δημοσίου και ΝΠΔΔ και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε βασικές πρώτες ύλες.

Όπως γνωρίζετε, οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών έχουν χρονικό διάστημα υλοποίησης ενός ή δυο ετών και ορίζουν σταθερές τιμές πώλησης, σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης του εκάστοτε διαγωνισμού. Συνεπεία της συνθήκης αυτής, οι συμβαλλόμενες επιχειρήσεις καθίστανται εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους των πρώτων υλών ή της ενέργειας, ακόμη και όταν αυτές καθιστούν ασύμφορη την υλοποίηση του έργου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ενέργειας με την ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικές πρώτες ύλες, έχουν φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες απορροφούν καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των προμηθειών και πλέον απειλείται πολύ σοβαρά η βιωσιμότητά τους.

Επειδή το ζήτημα αυτό απασχολεί το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν συμβληθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το ελληνικό δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, χωρίς να είναι σε θέση να αλλάξουν τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει.

Επειδή ήδη η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά οι επιχειρήσεις παραμένουν έκθετες στο κύμα αύξησης των τιμών.

Κύριοι Υπουργοί,

Αιτούμαστε άμεσα να ληφθούν μέτρα για το ζήτημα αυτό και προτείνουμε να υπάρξει οριζόντια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την αναπροσαρμογή όλων των συμβάσεων με προσαυξήσεις που θα προκύπτουν από τον μέσο όρο των τιμών παρατηρητή.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.