Γλυκα Χριστουγεννα, παρα τις δυσκολιες, θελουν να κανουμε τα ζαχαροπλαστεια της Κομοτηνης

Μπορεί η κίνηση να είναι μειωμένη λόγω πανδημίας, όμως τα ζαχαροπλαστεία βάζουν τα χριστουγεννιάτικά τους

Τα ζαχαροπλαστεία, τόσο στην Κομοτηνή όσο και σε όλη την Ελλάδα, είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που έμειναν ανοιχτές και στις δύο καραντίνες, συνεχίζοντας να προσφέρουν μια γλυκιά απόδραση από τις δύσκολες μέρες της πανδημίας.Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, ξεκινούν και αυτά να προετοιμάζονται, έχοντας ήδη βάλει τα Χριστουγεννιάτικά τους, και περιμένοντας το κοινό να τα επισκεφτεί.

Βέβαια η κίνηση δεν είναι αυτή που ήταν τις άλλες χρονιές στον σχεδόν ενάμιση μήνα της καραντίνας, μιας και ενώ είχαμε πολλές γιορτές, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις σημαίνει πως πολύ λίγοι ήταν αυτοί που δώρισαν γλυκά και κεράσματα.

Όλοι ελπίζουν όμως πως η έστω και μερική χαλάρωση των μέτρων, αλλά και η έλευση των εορτών, θα μπορέσουν να ανατάξουν κάπως τόσο την αγορά, όσο και την διάθεση των συμπολιτών μας, για αυτό και κάνουν τις κατάλληλες προετοιμασίες.

Ο ΠτΘ βρέθηκε σε τρία ζαχαροπλαστεία της Κομοτηνής, το Γλυκοπωλείον, το Σπίτι του Γλυκού και τον Ντίνο, που μας μίλησαν τόσο για το πώς πήγε η «κίνηση» την προηγούμενη περίοδο, όσο και τι περιμένουν από τα φετινά Χριστούγεννα

Χαμηλή κίνηση, προσδοκίες για τα Χριστούγεννα

«Η κίνηση  μέχρι τώρα, σε σχέση με άλλες χρονιές είναι περιορισμένη», σημείωσε η κ. Βιβή Βαρβατσούλη από το Γλυκοπωλείο, «παρόλο που στις αρχές του Δεκεμβρίου είχαμε αρκετές ονομαστικές γιορτές, που συνήθως έβγαζαν τον κόσμο έξω, με αγορά γλυκών και κερασμάτων».

Όπως τόνισε, ο περιορισμός των μετακινήσεων αλλά και των συναθροίσεων, ακόμα και εντός των σπιτιών, σήμαινε ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τα προϊόντα από τα ζαχαροπλαστεία, παρόλο που ακόμα υπάρχουν συμπολίτες μας που παίρνουν γλυκά για τους ίδιους.«Για όλες τις γιορτές κατά τις μέρες που πέρασαν, η κίνηση δεν είχε καμία σχέση με πέρυσι» ανέφερε, και ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα Χριστούγεννα.

Όπως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση, υπάρχει μια αβεβαιότητα, όμως ευελπιστούν πως αν υπάρξει μια χαλάρωση των περιορισμών, και ο κόσμος αρχίσει να κινείται περισσότερο, και αυτοί να έχουν περισσότερη δουλειά τα Χριστούγεννα.

Βέβαια ήδη έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται, με προϊόντα να έχουν ήδη στολίσει τα καταστήματά τους, και θα έχουν όλα τα προϊόντα, όπως κάθε φορά, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες.

Για αυτό και έχουν βάλει ήδη τα χριστουγεννιάτικα δενδράκια τους, τις πιατέλες, τα σπιτάκια, αλλά και τα μελομακάρονα τους, κουραμπιέδες και τα άλλα εποχικά γλυκά, που αποτελούν «βασικά είδη» για την εορταστική περίοδο.

Δεν παύει να θέλει ο κόσμος το γλυκό του για τις γιορτές

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο η κίνηση έβαινε συνεχώς αυξανόμενη, όμως δυστυχώς φέτος είναι ακόμα υποτονική, σημείωσε ο κ. Ανδρέας Καλούδης από το «Σπίτι του Γλυκού».

Παρόλα αυτά, αυτό δεν τους πτοεί, και κάνουν τον προγραμματισμό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με την κίνηση να προβλέπουν να είναι λίγο μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.«Εμείς από την πλευρά μας θα ετοιμάσουμε αυτά που πρέπει να ετοιμάσουμε» σημείωσε, με διαφορετικές προτάσεις σε θέμα βασιλόπιτας φέτος, προσαρμοσμένο σε κάθε περίπτωση στις συνθήκες της εποχής.

Άλλωστε με τον περιορισμό των επισκέψεων από σπίτι σε σπίτι, τα δώρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, όμως ο κ. Καλούδης θεωρεί πως ο κόσμος δεν παύει να θέλει το γλυκό του για τις γιορτές.«Είμαστε κατά κάποιο τρόπο οι γιατροί της μελαγχολίας» σημείωσε, για αυτό και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όσους προστρέξουν σε αυτούς.

Εξάλλου τα ζαχαροπλαστεία, επεσήμανε, έχουν μείνει ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, και πλέον έχουν προσαρμοστεί στις επιταγές της.

Εξομάλυνση της κίνησης όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Η πτώση της κίνησης στην δεύτερη αυτή καραντίνα, παρότι υπαρκτή, είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στην πρώτη σημείωσε, από το Ζαχαροπλαστείο «Ντίνος» ο κ. Μάκης Κουσουτζίδης.

Μάλιστα όσο περνούν οι μέρες, η κίνηση πάει να εξομαλυνθεί και να πλησιάσει τα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς ακόμα να τα έχει φτάσει. Φυσικά όλα θα φανούν κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου η αβεβαιότητα που υπάρχει, ένεκα της εξέλιξης της πανδημίας στην χώρα, επηρεάζει και τον προγραμματισμό τους.

«Η προετοιμασία που κάναμε άλλες χρόνιές είναι αβέβαιη φέτος» σημείωσε, για αυτό και μάλλον θα είναι πιο περιορισμένα τα υλικά για τα προϊόντα που θα παρασκευάσουν, και από εκεί και πέρα θα δουν πώς θα κινηθεί η αγορά.

Πάντως ο κ.Κουσουτζίδης εξέφρασε την άποψη πως μπορεί, με δεδομένο ότι δεν θα λειτουργήσει η εστίαση αλλά και τα καταστήματα με ρεβεγιόν, θα γίνουν εορτασμοί σε σπίτια, έστω και με λίγα άτομα.

Αν συμβεί αυτό, τα ζαχαροπλαστεία μπορεί να έχουν και περισσότερη κίνηση, όμως όπως προαναφέρθηκε, η αβεβαιότητα τους κάνει πιο επιφυλακτικούς, για να μην μείνουν με απούλητα προϊόντα. Ειδικά για την Πρωτοχρονιά, υπάρχουν προϊόντα, όπως οι βασιλόπιτες, τα οποία δεν μπορούν να διατεθούν διαφορετικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.