Για πρωτη φορα φετα απο την Κομοτηνη στο Κοσοβο

Νέα προϊόντα και προσήλωση στην ποιότητα από τα τυροκομικά Δουκίδη - Την ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας και του πρωτογενή τομέα τονίζει ο Στέφανος Δουκίδης

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους τα τυροκομικά Δουκίδη και το 2019, παραμένοντας κοντά στους παραγωγούς αλλά και στο κοινό.
 
Για αυτό και συνεχίζουν να δημιουργούν νέα προϊόντα και συσκευασίες, σε συνεργασία με πανελλήνιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και να στηρίζουν τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται. 

Νέο συσκευαστήριο και συνεργασία με Σκλαβενίτη 

Με την ολοκλήρωση του κύκλου του γάλακτος για τα τυροκομικά το 2019, ο κ. Στέφανος Δουκίδης από τα τυροκομικά Δουκίδη τόνισε πως τα πήγαν αρκετά καλά, ήταν πάλι δίπλα στους παραγωγούς, ενώ κατάφεραν να αναπτύξουν και καινούριες συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας, στέλνοντας για πρώτη φορά φέτα από την Κομοτηνή στο Κόσοβο.
 
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουν νέο συσκευαστήριο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τον Σκλαβενίτη, η διάθεση πανελλαδικά μιας καινούριας συσκευασίας που έχει μπει σε όλο το δίκτυο καταστημάτων.
 
Παράλληλα κάνουν δοκιμαστικά κάποιους κωδικούς, τους οποίους ευελπιστούν πως θα μπορέσουν μέχρι το 2020 να τους διαθέσουν στην αγορά. 

Στήριξη στους παραγωγούς 

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είναι 25, αλλά η πραγματική τους δύναμη, σημείωσε, είναι οι 450 παραγωγοί, με τους οποίους δουλεύουν καθημερινά στο κομμάτι του γάλακτος, όπως και οι περίπου 500 παραγωγοί στο κομμάτι των σιτηρών και των δημητριακών.
 
Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η περίοδος του αλωνισμού, και είναι ευχαριστημένοι από την παραγωγή, αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι για τη βοήθεια που υπάρχει για τους συγκεκριμένους παραγωγούς.
 
Οι επιδοτήσεις, σημείωσε, πηγαίνουν σε άλλου είδους καλλιέργειες, και θα πρέπει κάποια στιγμή να βοηθηθεί και ο κτηνοτρόφος, αλλά και ο αγρότης. «Έχουν μείνει μόνοι τους, προσπαθούμε όσο γίνεται να τους βοηθήσουμε, και μακάρι να αλλάξει η κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δουκίδης. 

Απαραίτητη η στήριξη των κτηνοτρόφων 

Όπως εξήγησε μάλιστα, δυστυχώς παρόλο που υπάρχουν κάποιοι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, που θα μπορούσαν να δώσουν και μια δυναμική στον τομέα και σε όλη την παραγωγή, αυτοί είναι λίγοι.
 
Το ξεκίνημα είναι πολύ δύσκολο, σημείωσε, και θα πρέπει να δοθούν και τα σωστά κίνητρα. Στάθηκε δε στο γεγονός ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι επιδοτήσεις για την βιολογική κτηνοτροφία, και δεν εντάχθηκε κανένας από την Περιφέρεια ΑΜΘ. «Δηλώνει κάτι αυτό, έχουμε μείνει λίγο πίσω, και χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να γίνει κάτι καλό» τόνισε.
 
Βέβαια ένας από τους παράγοντες που δυσκολεύουν την κτηνοτροφία είναι και οι τιμές του γάλακτος, με τον κ. Δουκίδη να εκφράζει την άποψη πως είναι από τα λίγα τυροκομεία που έχουν κρατήσει τις τιμές ψηλά, όμως δυστυχώς το παιχνίδι παίζεται αλλού.
 
Όπως ανέφερε, «ξυπνήσαμε πέρυσι μια μέρα, είχε βγει ένας καινούριος τιμοκατάλογος από ένα πολύ μεγάλο τυροκομείο, του κάμπου όπως λέμε, και αναγκαστικά όλα τα υπόλοιπα τυροκομεία ακολούθησαν, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο».
 
Ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να προστατευτεί το γάλα, πρέπει να σταματήσουν οι Ελληνοποιήσεις του γάλακτος, να προστατευτούν τα ΠΟΠ προϊόντα, και αυτό τονίζουν σε όλα τα πολιτικά στελέχη που επισκέπτονται το τυροκομείο τους, χωρίς όμως να έχουν δει κάτι θετικό μέχρι τώρα. 

Απαξιώνει τα προϊόντα η εξόρυξη χρυσού 

Ο κ. Δουκίδης, ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις στην παραγωγή τους αν προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, σημείωσε πως, όπως είχε τονιστεί και παλιότερα από τον πατέρα του, είναι κατά.
 
Και αυτό γιατί θεωρούν πως οι πελάτες τους, είτε αυτοί είναι τα σουπερ μάρκετ είτε ο τελικός καταναλωτής, επειδή δεν θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα της εξόρυξης και τις επιπτώσεις της στο ζωικό κεφάλαιο και κατ’ επέκταση στα προϊόντα τους, δεν θα εμπιστεύονται τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός αγοράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.