Γεωτρησεις φετος στο γεωθερμικο πεδιο του Μητρικου θελει να κανει ο Δημος Κομοτηνης

Η προγραμματική σύμβαση για τις γεωτρήσεις αναμένεται να έρθει στο Δήμο τις επόμενες μέρες

Πριν τις αρχές Μαΐου αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο Δήμο η προγραμματική σύμβαση για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στη λίμνη Μητρικού, που αναμένεται να δώσει ακριβή στοιχεία για την δυναμική του γεωθερμικού πεδίου.

Να υπενθυμίσουμε πως το γεωθερμικό πεδίο στη λίμνη Μητρικού (έκτασης 7.000 στρεμμάτων βόρεια της λίμνης), είναι χαμηλής ενθαλπίας, και σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν γίνει παλιότερα από το ΙΓΜΕ, η θερμοκρασία φτάνει σχετικά χαμηλά, μέχρι τους 40 βαθμούς, (για σύγκριση, το γεωθερμικό πεδίο του Αριστηνού στην Αλεξανδρούπολη προσεγγίζει τους 90 βαθμούς).

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τρίτη, μετά από παρατήρηση, σε έτερο θέμα, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Λουτατίδη, πως σύμφωνα με πληροφορίες του η δυναμική του Μητρικού είναι ήδη γνωστή, και ίσως οι πόροι για τις γεωτρήσεις θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς άλλα έργα ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής.

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου τόνισε πως η πραγματοποίηση των γεωτρήσεων αυτών αποτελεί απαίτηση μετά από προμελέτη που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια από την ΔΕΥΑΚ.

Τότε από τον ΕΘΙΑΓΕ τους είχαν πει ότι τα στοιχεία που διαθέτουν είναι πολύ παλιά και δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά.

Μάλιστα δεν προέρχονται από αντλήσεις στο ίδιο το πεδίο, αλλά από περιμετρικές γεωτρήσεις της περιοχής, και αποτελούν εκτιμήσεις ότι το πεδίο έχει αυτή τη δυνατότητα και δυναμικότητα.

Για αυτό και αν ο Δήμος Κομοτηνής θέλει να επενδύσει ένα σοβαρό κεφάλαιο για να κάνει γεωθερμία, θα πρέπει να κάνει τις γεωτρήσεις, για να εξακριβώσουν την δυναμικότητα του πεδίου.

Διαβεβαίωσε δε πως η προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (ο διάδοχος του ΕΘΙΑΓΕ) και το ΑΠΘ, θα έρθει πριν από το Μάιο, ώστε να προχωρήσουν το πρόγραμμα της γεωθερμίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.