«Γενναιοτερες» παρεμβασεις περιμεναν απο τον Πρωθυπουργο επαγγελματιες και επιχειρησεις

Για μέτρα έμμεσης ενίσχυσης της αγοράς έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, κρατώντας στάση αναμονής για νέα μέτρα εφόσον τα οικονομικά του κράτους το επιτρέψουν

Είκοσι μία πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ.

Τα μέτρα αυτά όπως εξήγησε το πρωί της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης φέρνουν συγκρατημένη αισιοδοξία στον κόσμο της αγοράς, όπως αυτή προκύπτει από τις προβλέψεις που έγιναν για την οικονομική πορεία της χώρας εντός του 2023 και άρα εν αναμονή νέων μέτρων.

Κι αυτό καθώς όπως εξήγησε οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα από στελέχη της κυβέρνησης αφορούσαν σε πιο «γενναίες» παρεμβάσεις όπως η πλήρης κατάργηση ή η μεγαλύτερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, που τελικά δεν ήρθε.

Ο κ. Βαφειάδης έκανε λόγο για σύνθετα μέτρα που θα ωφελήσουν με έμμεσο τρόπο τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και την πλειοψηφία της ελληνικής επαρχίας, εξηγώντας ότι μέσα από τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε Πρωθυπουργός τόσο σε επίπεδο επιδομάτων, συντάξεων αλλά και αύξησης του κατώτατου μισθού αναμένεται μέρος αυτών των αυξήσεων να «πέσει» στην αγορά.

Συνδυαστικά μέτρα μείωσης της ανεργίας και έμμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν στο επιχειρείν όπως εξήγησε είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η απαλλαγή του 40% των ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του 2023 για κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης που οι επιχειρήσεις θα μετατρέψουν σε σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος για όσες επιχειρήσεις σχεδιάζουν νέες προσλήψεις υπό την προϋπόθεση ότι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης.

Δεν αντιμετωπίζεται το ενεργειακό

Ο κ.Βαφειάδης έκανε λόγο για συνδυαστικά μέτρα μείωσης της ανεργίας και έμμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ενώ δεν αντιμετωπίζεται το κύριο πρόβλημα των επιχειρήσεων που είναι το ενεργειακό.

«Σε ό,τι αφορά την ενέργεια τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν μας βοηθούν άμεσα να καταπολεμήσουμε το αυξημένο κόστος και αυτό διότι η επιδότηση θα γίνεται σύμφωνα με την μείωση κατανάλωσης της ενέργειας» ανέφερε εξηγώντας πως «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγάλες μειώσεις στην κατανάλωση της ενέργειας. Όταν δουλεύει ένας φούρνος δουλεύει ο φούρνος, δεν μπορώ να μειώσω την κατανάλωση της ενέργειας, εκτός αν μειωθεί η δουλειά μου».

Ο κ. Βαφειάδης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας την αναμονή από πλευράς των επαγγελματιών ως προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων του κράτους, που θα αποτελέσουν έφορο έδαφος για νέα μέτρα. Από εκεί και πέρα όπως τόνισε ο ίδιος κλείνοντας σε ό,τι αφορά τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν για ακόμα μια φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται αυτών, κάνοντας λόγο για «πολίτες άλλης κατηγορίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.