Gastrade: Αυξηση μετοχικου κεφαλαιου κατα 8,9 εκατ. ευρω στην τελικη ευθεια για το FSRU Αλεξανδρουπολης

Στόχος η ολοκλήρωση του πρώτου σταθμού μέχρι το τέλος της χρονιάς

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade κατά το ποσό των 8,9 εκατ. ευρώ αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Κατόπιν της ΑΜΚ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που προωθεί την ανάπτυξη δύο μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη ανέρχεται σε 15.155.000 ευρώ και διαιρείται σε 3.031.000 ονομαστικές μετοχές των 5 ευρώ εκάστη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Gastrade συστάθηκε το 2010, με αρχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν 14 ΑΜΚ, με ποσά από 30.000 ευρώ-2 εκατ. ευρώ, αλλά με πλέον σημαντική την τελευταία που αποφασίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας έρχεται σε μια στιγμή που το όλο εγχείρημα της δημιουργίας του πρώτου FSRU στη χώρα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της κατασκευής, με στόχο την ολοκλήρωση του project μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Ήδη πριν λίγες ημέρες φαίνεται να ήρθησαν τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν καθώς υπεγράφη η συμφωνία σύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ, κάτι που αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό σχήμα της Gastrade συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, -μέσω της Ελμίνας Κοπελούζου που είναι και Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας-, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 20% καθένας.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει μια νέα πύλη εφοδιασμού, διασφαλίζοντας νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, καθώς και στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών.

Το «σήμα εκκίνησης» για τις εργασίες κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) δόθηκε επίσημα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Αποθήκη του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης στις 3 Μαΐου, παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Κ. Μητσοτάκη και Kiril Petkov. ενώ εδώ και καιρό έχουν ολοκληρωθεί τα Market Test και οι διαγωνισμοί για την προμήθεια της πλωτής μονάδας (από την GasLog) και άλλα τεχνικά σκέλη του project.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης χωρητικότητας 153.500 κ.μ. και τεχνικής δυναμικότητας 5,5 δισ. κ.μ. LNG ανά έτος, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα τρέχουν και οι διεργασίες για το «ΑΣΦΑ Θράκης», που θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Το δεύτερο αυτό FSRU, το οποίο θα αναπτύξει επίσης η Gastrade, θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.