Φυτοφαρμακα: Το προβλημα των γεματων καδων απορριψης συσκευασιων αναδεικνυει ο Αγροτικος Συλλογος Δημου Κομοτηνης

Απαραίτητο να γίνεται αποκομιδή πιο συχνά, ώστε να μη μετατρέπονται οι χώροι σε σκουπιδότοπους, τονίζει ο Πρόεδρος Ν. Μποτρότσος

Το πρόβλημα που έχει προκύψει για ακόμα μια χρονιά με τους κάδους απόρριψης των πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε όλη τη Ροδόπη, αναδεικνύει ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος», στην εποχή που οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Νίκος Μποτρότσος, εκτός από την αποκρουστική εικόνα, τα συγκεκριμένα χημικά απορρίμματα είναι άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Εξ ου και τονίζει την ανάγκη τόσο οι κοινοτάρχες να επικοινωνούν τακτικά με το Δήμο για να κάνει την περισυλλογή, αλλά και οι αγρότες, όταν βρίσκουν τέτοιες καταστάσεις, να ειδοποιούν και να προσέχουν και αυτοί για την απόρριψη των συσκευασιών.

Περίοδος πολλών εργασιών στα χωράφια

Ο σύλλογος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, αλλά ανάλογες εικόνες επαναλαμβάνονται σε όλα τα σημεία απόρριψης συσκευασιών, σημειώνει ο κ. Μποτρότσος, μιας και αυτή είναι η περίοδος που οι γεωργικές εργασίες και οι ψεκασμοί είναι πιο έντονοι.

«Αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο ρίχνουμε τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, τα ψεκαστά λιπάσματα, τα κλασικά τα λιπάσματα και αυτοί οι κάδοι γεμίζουν πάρα πολύ γρήγορα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανονικά θα έπρεπε να γίνεται συλλογή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αν όχι και συχνότερα, όμως αυτό δεν γίνεται, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην γίνει συλλογή για πολλές εβδομάδες. Για αυτό, τόνισε, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως οι κοινοτάρχες των περιοχών που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, με τους οικείους Δήμους, ώστε να γίνει περισυλλογή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Την ίδια ώρα, ζητά από τους συναδέρφους του αγρότες, όταν παρατηρούν τέτοια φαινόμενα αφενός να ειδοποιούν, αν είναι δυνατόν τους αρμόδιους (είτε την κοινότητα είτε κατευθείαν τον Δήμο) ώστε να γίνει η αποκομιδή, και σε κάθε περίπτωση να προσπαθούν να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν πιο επιμελώς τις συσκευασίες δίπλα στον κάδο, ώστε να μην γίνεται ο χώρος, όπως τον χαρακτήρισε «σκουπιδότοπος».

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε πως ακόμα και αν τοποθετήσουν επιμελώς τις συσκευασίες, αν αυτές δεν συγκεντρωθούν άμεσα, αυτές θα σκορπίσουν, λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων.

Δεν εμφανίστηκαν άλλες προσβολές σκουληκιού στη Ροδόπη

Το ζήτημα των φυτοφαρμάκων απέκτησε και ιδιαίτερη σημασία την τελευταία εβδομάδα, μετά τον εντοπισμό προσβολών σκουληκιού, που στον Έβρο ταυτοποιήθηκε ότι είναι το Loxostege sticticalis, ενώ είχαμε εμφάνιση του Αφρικανικού Σκουληκιού των φύλλων του Βαμβακιού σε περιορισμένη έκταση, μέχρι σήμερα και στην ΠΕ Ξάνθης (περιοχή Κοσσού) , αλλά και πληροφορίες για την εμφάνισή του και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και την ΠΕ Ροδόπης).

Ευτυχώς, πέρα από την περιοχή της Μεσσούνης, δεν φαίνεται να υπάρχουν προσβολές σε άλλα σημεία, αλλά τόνισε την ανάγκη οι καλλιεργητές να είναι πολύ προσεκτικοί και να επιτηρούν τις καλλιέργειες τους.

Η συγκεκριμένη κάμπια, σημείωσε, καταπολεμάται με γνωστά φυτοπροστατευτικά, αρκεί κανείς να την προλάβει νωρίς, για αυτό και θα συνεχίσουν να προσέχουν στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στο βαμβάκι, μιας και από εδώ και πέρα πρέπει να έχουν το νου τους για το πράσινο και το ροζ σκουλήκι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.