Φτωχοτερο φετος το Χριστουγεννιατικο τραπεζι στη Ροδοπη

40% μείωση στους πελάτες είδαν τα κρεοπωλεία της περιοχής, ενώ και όσοι ψωνίζουν έχουν μειώσει τις αγορές τους στο μισό

Φτωχότερο θα είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Κομοτηνή, μιας και η ενεργειακή κρίση, και η αύξηση που έχει φέρει στα προϊόντα, έχει σαν αποτέλεσμα και λιγότερους πελάτες, αλλά και πιο περιορισμένες αγορές.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας κ. Βασίλης Ιωαννίδης, που τόνισε πως ήδη τα κρεοπωλεία έχουν απορροφήσει μεγάλο κομμάτι των αυξήσεων, τόσο στα λειτουργικά τους όσο και στα προϊόντα.

Αυξημένες τιμές παντού

Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, οι τιμές βρίσκονται στο 30% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας και το 50% στα αμνοερίφια. Οι γαλοπούλες κρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γύρω στα 10 ευρώ το κιλό, παρόλο που φέτος θα δούμε μόνο τις ντόπιες μαύρες γαλοπούλες, με την εκτροφή της λευκής να έχει σταματήσει, λόγω του υψηλού κόστους εκτροφής.

Όσο για την κίνηση, τα νούμερα είναι δραματικά, με μείωση περίπου 40% στον αριθμό των πελατών, ενώ το «καλάθι» είναι 40-50% χαμηλότερα, δηλαδή και αυτοί που αγοράζουν από 70 ευρώ ανά οικογένεια πήγαμε λίγο πάνω από τα 30 ευρώ.

Υπάρχει βέβαια η λεπίδα πως η κίνηση θα αυξηθεί τις δύο τελευταίες μέρες, όταν θα έχουν καλύψει τα νοικοκυριά όποιες υποχρεώσεις τους αποτελούσαν προτεραιότητα, και θα καλύψουν τις ανάγκες τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. «Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει τις τελευταίες δύο μέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά

Όσο για τα προϊόντα που αγοράζουν; Κυρίως χοιρινό και κοτόπουλο, με τα υπόλοιπα να έχουν σχεδόν σταματήσει, ενώ πάντα υπάρχει ενδιαφέρον και για παραδοσιακά προϊόντα, όπως η μπάμπω.

Δύσκολο όλο το έτος που κλείνει

Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη όλο το χρόνο, μιας και η συνεχής άνοδος των τιμών δημιούργησε μεγάλες αρρυθμίες στην προμήθεια αλλά και την πώληση των προϊόντων, ιδιαίτερα τους τρεις μήνες μετά τον Αύγουστο.

Ευτυχώς τους τελευταίους δύο μήνες έχει φρενάρει η άνοδος των τιμών, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, που επισήμανε πως τα κρεοπωλεία από τον Ιανουάριο με την ενεργειακή κρίση, και πολύ περισσότερο από τον Μάρτιο που άρχισε αυτή να μετακυλά στα προϊόντα, έχουν απορροφήσει σχεδόν το 100% της επιπλέον χρέωσης για τα λειτουργικά έξοδα στα καταστήματά τους, και περίπου το 60% στις αυξήσεις των προϊόντων.

Για αυτό και ο κόσμος θα δει, αν ψάξει, ότι τα κρεοπωλεία, τόσο τα συνοικιακά όσο και πολύ περισσότερο η Δημοτική Αγορά, που αποτελεί το κέντρο για την Κομοτηνή, έχει χαμηλότερες τιμές και από τα μάρκετ, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, με τα εισαγόμενα αυτή τη στιγμή να είναι ελαφρώς πιο ακριβά, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

«Πρέπει να βγει ο κόσμος να ψάξει, να βάλουν τα καλά, τους, και να βγουν έξω να δουν την αγορά, και να περάσουν καλά για τα Χριστούγεννα» τόνισε.

Όσο για την καινούρια χρονιά, περιμένουν μεγάλη πτώση της κίνησης τους πρώτους μήνες, λόγω του κόστους θέρμανσης και των καυσίμων, αλλά ελπίζουν πως τα πράγματα θα αναθαρρήσουν στη συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.