«Φτωχικα» και το 2016 τα οικονομικα του δημου Κομοτηνης

Ανοδικά μόνο οι κοινωνικές δαπάνες στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Ολοκληρώθηκε χθες το τρίτο στάδιο της διαδικασίας κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του δήμου Κομοτηνής για το έτος 2016.   Αφού πέρασε από την επιτροπή διαβούλευσης και την εκτελεστική επιτροπή του δήμου, το σχέδιο του προϋπολογισμού έλαβε χθες το «πράσινο φως» και από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, για να ακολουθήσει η αποστολή του στο Οικονομικό Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών. Με τις παρατηρήσεις, που ενδεχομένως να γίνουν από το Παρατηρητήριο, το σχέδιο θα επιστρέψει στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, από όπου θα παραπεμφθεί για την τελική έγκριση, το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. 

Στα 49 εκατ. ευρώ, έναντι των 52 πέρυσι, τα προσδοκώμενα έσοδα-έξοδα του 2016

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 ουσιαστικά αποτυπώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία θα μπορεί να διαχειριστεί στους επιμέρους τομείς ο δήμος Κομοτηνής, παρέχοντας αντίστοιχες υπηρεσίες και έργα στους δημότες του. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι το ύψος των δαπανών ανά τομέα διαμορφώνεται με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα του δήμου στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Με τις επιχορηγήσεις να βαίνουν διαρκώς μειούμενες και με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου να μην έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, οι προσδοκίες για έσοδα δε θα μπορούσαν παρά να είναι περιορισμένες. Για την ακρίβεια, το ύψος τους προϋπολογίζεται κατά τι χαμηλότερο από πέρυσι, ήτοι 49 εκατ. ευρώ, έναντι 52 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του δήμου για το έτος 2015. Σημειώνεται ότι από έκτακτα έσοδα, που προέκυψαν στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, και από τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού που ακολούθησαν, το τελικό ύψος του ανήλθε στα 57 εκατ. ευρώ. Σε κάτι παρόμοιο ευελπιστεί η διοίκηση του δήμου και για την επόμενη χρονιά, να προκύψουν δηλαδή έκτακτες εισροές, κυρίως μέσα από την ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ. 

Δημήτρης Πολιτειάδης «Ευελπιστούμε ότι όταν θα ενταχθούν έργα στο ΕΣΠΑ, θα μπορούμε να τα εντάξουμε στον προϋπολογισμό με μία αναμόρφωση»

«Οι τελευταίοι προϋπολογισμοί, όχι μόνο στους δήμους, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις, είναι επηρεασμένοι από την οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα», παρατήρησε στη σχετική δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης. Περιγράφοντας τους λόγους, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο προϋπολογισμός του δήμου Κομοτηνής, ο κ. Πολιτειάδης εξήγησε ότι «βρισκόμαστε στο μεσοδιάστημα μεταξύ του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που τελείωσε, και του νέου ΕΣΠΑ, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Επομένως, η μη ένταξη προς το παρόν κάποιων έργων στο ΕΣΠΑ επηρεάζει πάρα πολύ τον προϋπολογισμό του δήμου. Ευελπιστούμε ότι, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα ενταχθούν τα έργα, θα μπορούμε να τα εντάξουμε στον προϋπολογισμό με μία αναμόρφωση». 

«Στις κοινωνικές δαπάνες έχει προβλεφθεί, ώστε παρ’ όλη την κρίση να υπάρξει μια αύξηση των μεγεθών, όπως και πέρυσι, της τάξεως του 20%»

Το στοιχείο της συρρίκνωσης, που αναμένεται να χαρακτηρίζει το σύνολο σχεδόν των δαπανών αρμοδιότητας του δήμου Κομοτηνής κατά την επόμενη οικονομική χρονιά, δεν πρόκειται να αγγίξει τις κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. «Στις κοινωνικές δαπάνες έχει προβλεφθεί, ώστε παρ’ όλη την κρίση να υπάρξει μια αύξηση των μεγεθών, όπως και πέρυσι, της τάξεως του 20%», σημείωσε ο αντιδήμαρχος. «Είναι δαπάνες, που προορίζονται για διάφορες παροχές προς συμπολίτες μας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους», επισήμανε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.