Φορολογικες δηλωσεις: Παραταση της προθεσμιας εως 29 Ιουλιου

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δοθεί παράταση ενός μηνός για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φορολογικές δηλώσεις παρατείνονται έως τις 29 Ιουλίου 2022 στις 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021. Τη απόφαση υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.

«Η Κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ένας στους δύο δεν έχει κάνει φορολογική δήλωση

 Mέχρι την Πέμπτη έχουν υποβληθεί 3.471.103 δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων δηλώσεων, δηλαδή εκκρεμεί η υποβολή σχεδόν του 50% του συνόλου. Από αυτές το 54% ήτοι 1.874.395 είναι μηδενικές, το 13,93% ή 483.524 είναι πιστωτικές ενώ χρεωστικές είναι το 31,87% ή 1.106.240 δηλώσεις.

Η υποβολή τους είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα Fuel pass για την επιδότηση καυσίμων, η οποία προγραμματίζεται να ανοίξει στο τέλος Ιουλίου. H ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ξεκίνησε να λειτουργεί νωρίτερα από ποτέ στις 30 Μαρτίου, αλλά το ενδιαφέρον παραμένει ασθενές.

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.