Φωναζουν οι συνδικαλιστες της αστυνομιας αλλα…

Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που υπονομεύουν τη λειτουργία της αστυνομίας στην Ξάνθη, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια μέσα από δύο έγγραφα της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης (Σ.Κ.Α.Ν.Ξ.).
Προβλήματα στα οποία ο χρόνος δεν φαίνεται να επιφέρει την παραμικρή βελτίωση, αφού όλα δείχνουν ότι η φυσική ηγεσία του σώματος και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κωφεύουν. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι περσινές δεκαπέντε συνταξιοδοτήσεις «ισοσταθμίστηκαν» από δύο όλες κι όλες τοποθετήσεις αποφοίτων αστυνομικών σχολών;
Πρόκειται για μια συζήτηση που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς τα προβλήματα διογκώνονται, με την αστυνομία να μην μπορεί πλέον ν’ ανταπεξέλθει ακόμη και σε στοιχειώδεις λειτουργίες! Αυτό μαρτυρούν και τα δύο πρόσφατα έγγραφα της Σ.Κ.Α.Ν.Ξ. προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα οποία παραθέτουμε αυτούσια.

Τα δύο έγγραφα της Σ.Κ.Α.Ν.Ξ.

Το πρώτο έγγραφο απευθύνεται προς τον προϊστάμενο της Γ.Α.Δ.Α.Μ.-Θ. και έχει ως εξής: «Στρατηγέ. Με την υπ’ αριθμ. 40022/11/57059 διαταγή σας, διατάσετε τη μεταφορά λαθρομεταναστών από την Α.Δ. Ορεστιάδας στην Α.Δ. Ξάνθης και στην οποία μάλιστα κάνετε ιδιαίτερη μνεία για ιατρικές εξετάσεις πριν την μεταφορά τους. Δυστυχώς όμως οι κρατούμενοι όπως μας πληροφόρησαν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα, παρελήφθησαν χωρίς ιατρικές εξετάσεις και μάλιστα ο ένας από αυτούς αποδείχτηκε, μετά από εξετάσεις που έγιναν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ότι είναι φορέας ηπατίτιδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των συναδέλφων που ήρθαν σε επαφή μαζί του και των οικογενειών τους.
Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή κρατούνται 35 άτομα σε κρατητήρια που η χωρητικότητα τους είναι 32 ατόμων μεν, αλλά ορισμένα εκ των κελιών δεν έχουν ούτε τουαλέτα και άλλα δεν έχουν λουτρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των κρατούμενων και των συναδέλφων που έρχονται σε επαφή με αυτούς.
Στρατηγέ, ως Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τους συναδέλφους μας και τις καλύτερες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων».

Το δεύτερο έγγραφο απευθύνεται προς τον προϊστάμενο της Α.Δ. Ξάνθης και αναφέρει: «Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, η οποία όμως δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να είναι σε βάρος του αστυνομικού προσωπικού. Το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης είναι μία από τις υπηρεσίες που έχουν υποστεί τα αποτελέσματα αυτής της μείωσης αφού εδώ και ένα χρόνο τα περιπολικά δεν είναι πλήρως επανδρωμένα (μόνο ένα άτομο στο περιπολικό). Αυτό έχει ως συνέπεια κατά την άποψη του σωματείου μας, να θέτεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αστυνομικών που εκτελούν 8ωρη υπηρεσία μόνοι τους. Και μέσα σε όλα αυτά οι συνεχείς διαθέσεις και αστυνομικών του Τ.Τ στη διμοιρία, καθώς και οι αποσπάσεις προς άλλες υπηρεσίες στο ήδη ελλιπές προσωπικό τους, μεγαλώνουν το πρόβλημα αφού οι συνεχείς εναλλαγές υπηρεσιών καταπονούν τους συναδέλφους.
Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης κατανοεί το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει και η Διοίκηση με σωστή διαχείριση του προσωπικού να δώσει λύσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και ποιότητα εργασίας του προσωπικού όπως προβλέπεται από το Π.Δ 394/3-12-2001. Χρόνος εργασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και Π.Δ 45/2008 Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Ανησυχούμε και αναρωτιόμαστε τι θα γίνει»

Συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Σ.Κ.Α.Ν.Ξ. Κωνσταντίνο Μαλλικόπουλο, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία του απέναντι στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της Ξάνθης. Προβλήματα που κάθε φορά που επανέρχονται στην επικαιρότητα, δίνουν την αίσθηση ότι δεν πέρασε ούτε μια μέρα…

Ξεκινώντας από το ζήτημα των κρατητηρίων, δήλωσε: «Δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των συναδέλφων και των οικογενειών τους, αφού μπορεί να έρθει κάποιος (όπως και ήρθε) με μια αρρώστια κι εμείς να μην ξέρουμε τι μας γίνεται. Από κει και πέρα, έχουμε ένα κρατητήριο που είναι για 32 άτομα και συνήθως φιλοξενούμε περισσότερους. Το πρόβλημα είναι γνωστό από παλιά και αυτό που εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε και να ανεχτούμε είναι ότι ενώ οι κρατούμενοι θα έπρεπε να μένουν λίγες μέρες και να φεύγουν, μένουν μέρες ή και μήνες στα δικά μας κρατητήρια. Και οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες για να μείνουν εδώ τόσο καιρό».

Όσο για την αδυναμία ανταπόκρισης ακόμα και σε στοιχειώδεις λειτουργίες και καθήκοντα, ο κ. Μαλλικόπουλος αναφέρει: «Τα περισσότερα περιπολικά βγαίνουν για υπηρεσία με ένα άτομο, έχει γίνει πια μόνιμη κατάσταση κι ας το λέμε καθημερινά. Τόσο τα περιπολικά της τροχαίας, όσο και αυτά του αστυνομικού τμήματος που φτάσαμε σήμερα να μην βγαίνουν καθόλου!». Σημειώνει δε ότι «αυτό βέβαια δεν οφείλεται ούτε στον διευθυντή της Ξάνθης ούτε στην τοπική ηγεσία, αλλά στην φυσική και πολιτική ηγεσία που δεν μας ακούν τόσο καιρό».

Γνωστό και καταγεγραμμένο το μείζον ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, για το οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη: «Δυστυχώς από τις σχολές ήρθαν μόνο δύο άτομα, την ώρα που μόνο από συνταξιοδότηση έφυγαν δεκαπέντε!» λέει ο συνομιλητής μας, καταλήγοντας: «Έφυγαν και άλλοι με μεταθέσεις, ενώ αυτοί που θα έρθουν με τις φετινές μεταθέσεις είναι μόνο δύο! Ανησυχούμε και αναρωτιόμαστε τι θα γίνει και όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στη γενική συνέλευσή μας».

Σημειώνεται ότι η 24η γενική συνέλευση της Σ.Κ.Α.Ν.Ξ. θα γίνει αύριο το απόγευμα (19.30) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης.

Οι «χούλιγκανς» θα βλέπουν τον αγώνα από το …αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους

 

Για χρονικό διάστημα έξι μηνών θα απαγορεύεται σε όσους «χούλιγκανς» καταδικάζονται για πράξεις βίας, να μπαίνουν στα γήπεδα. Αυτό προβλέπει το άρθρο 5 του νομοσχεδίου για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη.

Οι «χούλιγκανς»«, όχι μόνον δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο, αλλά για όσο χρόνο διαρκεί η απαγόρευση θα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας τους και θα παραμένουν εκεί σ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα. Το άρθρο αυτό, ωστόσο , υπάρχει και στο νόμο «Κατάργηση διατάξεων περί συνδέσμων φιλάθλων – Ιδρυση Λεσχών Φίλων», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 8 Οκτωβρίου 2008, πλην όμως παρέμεινε ανεφάρμοστος.

Ο κ. Νικητιάδης, δήλωσε ότι αυτή τη φορά αυστηροποιείται και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Διαρκής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας υπό τον καθηγητή εγκληματολογίας κ. Ι. Πανούση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.