Φελινα Καζακου: «Στις γυναικες πρεπει να δωσουμε κινητρα, γνωση και εμπειριες»

Σημαντικές εμπειρίες από τη συμμετοχή της στην 4η «Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» στη Θεσσαλονίκη

Το παρόν και το μέλλον της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, με επίκεντρο την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, αποτέλεσε το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – Female Entrepreneurial Week», που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 24 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για επίσημη εκδήλωση της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την πορεία της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και της Οικονομικής Ενδυνάμωσης των Γυναικών, στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, αναλυτές, τεχνοκράτες και επιχειρηματίες γυναίκες από 20 διαφορετικές χώρες,  μεταξύ των οποίων και η Φελίνα Καζάκου, που μετέφερε, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, τις εμπειρίες της από αυτή, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται για όλες τις γυναίκες της χώρας μας.

Πρόκληση η συμμετοχή στο Σύνδεσμο

Η γνωριμία και η συνεργασία της κ. Καζάκου με τον Σύνδεσμο Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, ξεκίνησε πριν έναν χρόνο, όταν έλαβε την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει σε αυτή.

«Ήταν χαρά μου που συμμετείχα ως διακεκριμένο μέλος, γιατί καταφέραμε σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε άποψη και λόγο στον σχεδιασμό των δράσεων που κάνει ο Σύνδεσμος» ανέφερε.

Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες ήταν και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας, που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια. Το τετραήμερο αυτής της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην έξυπνη γεωργία, όπως αναπτύσσεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης από γυναίκες, τον τουρισμό και την καινοτομία σε αυτόν, τις εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικών δράσεων στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Ειδική μνεία έγινε και στη μετανάστευση και την αξιοποίηση των ειδικών δεξιοτήτων των μεταναστών ως επιχειρηματίες στη χώρα μας.

Σημαντικό ήταν, ανέφερε η κ. Καζάκου, πως η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, με γυναίκες από είκοσι διαφορετικές χώρες, φέροντας μαζί τους την διαφορετική κουλτούρα της επιχειρηματικότητας τους.

«Άρα το να καταφέρεις να ενώνεις τις ιδέες, τις απόψεις και κυρίως τι κάνει κάθε γυναίκα στη χώρα της με επιτυχία, είναι για μας ένα πολύ καλό εργαλείο, και για μελέτη, αλλά και για αξιοποίηση» τόνισε, την ώρα που αναζητείται το μοντέλο της επιχειρηματικότητας που πρέπει να ακολουθηθεί ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου. Άλλωστε θεωρεί πως την ώρα που η επιχειρηματικότητα σε όλο τον κόσμο αλλάζει, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Αναπτύσσεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της παρουσίας της στο Συνέδριο ήταν η γνωριμία της με την κ. Ελβίρα Μαράσκο, την Ιταλίδα πρόεδρο του Women 20, ένα αντίστοιχο δίκτυο γυναικών από είκοσι διαφορετικές χώρες.

«Αυτό που μας εντυπωσιάζει είναι ότι στην Ευρώπη οι γυναίκες έχουν καταφέρει να κάνουν επιχειρηματικές δράσεις, πολύ μικρές και έξυπνες» σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως πολλές φορές βρέθηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους γυναίκες της καθημερινότητας που είχαν κάποιες δεξιότητες και κατάφεραν μέσα από αυτές να αναπτύξουν ένα δίκτυο επιχειρηματικό γυναικών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εντόπισε στην Ολλανδία, όπου γυναίκες μέσα από συνεργατικά σχήματα προχώρησαν στην καλλιέργεια λουλουδιών, και στην μεταποίησή τους για παραφαρμακευτικά και καλλυντικά είδη. Δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν έχουμε όμως προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα, αν και υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες.

Μία από αυτές είναι το δίκτυο For Me, στο οποίο συνεργάζονται γυναίκες που κάνουν χειροποίητες κατασκευές, ζωγραφίζουν, κατασκευάζουν, πλέκουν, δημιουργούν, μέσα από συνεργατικά σχήματα.

Το δίκτυο δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες αυτές να έχουν μια πλατφόρμα ευρωπαϊκού επιπέδου, για να προωθούν την πώληση των προϊόντων τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Είναι ένα e-Marketplace που σου δίνει τη δυνατότητα χωρίς να ξοδεύεις χρήματα να προβάλεις αυτό που κάνεις, και μέσα από πολιτικές μάρκετινγκ, που είναι ενιαίες για όλες τις κυρίες που συμμετέχουν στο δίκτυο For Me» σημείωσε, και ήδη υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για αυτό από γυναίκες επιχειρηματίες.

Απαραίτητη η ενδυνάμωση των γυναικών

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η κ. Καζάκου σημείωσε πως για να ενισχύσουμε τις γυναίκες, θα πρέπει να τους δώσουμε εναλλακτικές λύσεις, να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν τις προσωπικότητές τους, ώστε να έχουμε ισχυρές και αυτόνομες γυναίκες, με νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρηματικές δράσεις.

«Στις γυναίκες πρέπει να δώσουμε κίνητρα. Πρέπει να δώσουμε γνώση, πρέπει να δώσουμε εμπειρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό άλλωστε ήταν και το στίγμα του συνεδρίου, με πολλούς εκπροσώπους φορέων δυναμικές γυναίκες, όπως η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, η βουλευτής κ. Σοφία Βούλτεψη, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου, αλλά και η κ. Σοφία Οικονομάκου, η πρώτη πρόεδρος Επιμελητηρίου στην Ελλάδα.

Όλα αυτά έρχονται να κουμπώσουν στο πρόσωπο μιας πολύ δυναμικής προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρηματικών Γυναικών Ελλάδος, της κ. Λίνας Τσαλταμπάση.

«Βούληση υπάρχει. Το θέμα είναι ότι αυτή η βούληση πρέπει να αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των γυναικών. Να την κάνουμε δηλαδή πράξη. Να μην μείνουμε ούτε μόνο στα χαρτιά, ούτε μόνο στα λόγια και ούτε μόνο στα μηνύματα, γιατί πολλά μηνύματα θα ακούσουμε αυτές τις ημέρες κατά της βίας, αλλά τη βία πρέπει να την καταπολεμήσουμε κάνοντας ισχυρές προσωπικότητες» κατέληξε η κ. Καζάκου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.