Εξοικονομω – Αυτονομω: Εως τον Ιουνιο η προκηρυξη για ξενοδοχεια και τουριστικα καταλυματα

Ημερομηνίες, επιλέξιμες δαπάνες και κριτήρια επιλεξιμότητας γνωστοποίησε ο Κώστας Σκρέκας

O Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, απάντησε σήμερα από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφορούσε το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τον τουριστικό κλάδο.

Για το πότε αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ο υπουργός απάντησε ότι έως τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο, ενώ στόχος μέσα στα προσεχή τρια χρόνια να έχουν μοχλευθεί για το σκοπό αυτό κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και στον τουριστικό τομέα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας και ολιστικού σχεδιασμού ώστε να επιτύχουμε βιώσιμο τουρισμό στη χώρα.

«Συγκεκριμένα για τον τουρισμό, ήδη έχει ανακοινωθεί και σχεδιάζουμε μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουμε πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για την μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας που κατ’ επέκταση ισοδυναμεί με μικρότερο κόστος για τους επαγγελματίες.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος  εξειδίκευσε τις επιλέξιμες παρεμβάσεις που θα επιδοτηθούν ως εξής:

«Πρώτον, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιώσουμε τη θερμοδιαπερατότητα. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Σας είπα ότι στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Θα αυξήσει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία.

Θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν θα επηρεάζουν το κλίμα και το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ζητάμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία.

Επίσης, επιλέξιμες δαπάνες. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Διαχείριση εξοικονόμησης νερού. Διαχείριση απορριμμάτων. Σας είπα ότι περισσότεροι τουρίστες, περισσότεροι επισκέπτες, σημαίνει περισσότερες πηγές, περισσότερο νερό. Παράγουν περισσότερα απορρίμματα. Θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με έναν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Όλα αυτά τα προωθούμε και θα είναι επιλέξιμες δαπάνες μέσα από το πρόγραμμα το οποίο, μέχρι τον Ιούνιο επαναλαμβάνω, θα ανακοινώσουμε. Χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καταθέσουν τις παρεμβάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν».

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Ως προς τους δικαιούχους ο ίδιος τόνισε πως τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε όπως επισήμανε «αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους παρεπόμενους κλάδους, συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές».

Η επιλεξιμότητα θα έχει τα οικονομικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων το ότι δεν θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση και τα λοιπά, ενώ θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και όχι το σύστημα «όποιος πρόλαβε πρώτος».

Ως προς τα κριτήρια αυτά ο κ. Σκρέκας γνωστοποίησε πως αυτά θα εξειδικευτούν σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αλλά και μέσα από διαβούλευση ώστε  «να έχουμε απόλυτα αντικειμενικά, δίκαια και σωστά κριτήρια ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα»

«Και θα ξέρει ο καθένας πού είναι η σειρά του και πότε πρόκειται να μπορέσει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αναβαθμίσει την επιχείρησή του και το κατάλυμά του» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.