Ευρω: Αγγιξε την απολυτη ισοτιμια με το δολαριο – Το χαμηλοτερο επιπεδο 20ετιας

Γιατί πέφτει το ευρώ; Δείτε παρακάτω

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σήμερα 0,4% στα 1,0002 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών

Το ευρώ άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο σήμερα, ενώ τα χρηματιστήρια υποχωρούν λόγω της προοπτικής περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και των ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σήμερα 0,4% στα 1,0002 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Γιατί πέφτει το ευρώ

Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών. 

Η Fed έχει αυξήσει ήδη τρεις φορές το βασικό επιτόκιό της, το οποίο ανέρχεται σε 1,5% έως 1,75%, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση στις 21 Ιουλίου, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού της να είναι σήμερα μηδενικό και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων αρνητικό (-0,50%).

Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων.

Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.