Ευαγγελος Παπαδημητριου: «Η επενδυση της Θερμοηλεκτρικης στη Θρακη δεν ειναι ευκαιριακη»

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η δημιουργία του σύγχρονου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής». Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιείται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε ιδιόκτητο ακίνητο 100 στρεμμάτων και αναμένεται να παράγει 877 MW ενώ θα δημιουργήσει 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ευάγγελος Παπαδημητρίου, στη διάρκεια του East Macedonia & Thrace Forum II. Όπως τόνισε τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του σταθμού, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. «Είναι μια ιδιαίτερη σημαντική επένδυση για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ έχει και περιβαλλοντική διάσταση, αφού συμβάλλει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ταχύτατοι ρυθμοί

Ο συγκεκριμένος σταθμός, υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, ενσωματώνει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και εκπέμπει σημαντικά λιγότερους ρύπους όχι μόνο σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τις αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο γιατί είναι προηγμένης γενιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η κατασκευή του εργοστασίου προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς αφού σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έκδοση των αδειών (Μάιος 2020) έχει εισέλθει στη φάση των δοκιμών. Και αυτό παρά την καθυστέρηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια των αδειοδοτήσεων. «Παρότι η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις, όταν φτάνουμε στο δια ταύτα παρατηρούνται προβλήματα. Η χώρα υποφέρει από την γραφειοκρατία», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν υποστηρίζει, όπως τόνισε ότι «η αδειοδότηση δεν είναι μια σοβαρή διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Η γραφειοκρατία

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν σε όλο το φάσμα της αδειοδοτικής διαδικασίας για τη δημιουργία του εργοστασίου. Οι οποίες, όπως είπε, ήταν «καταφανέστατα μη λογικές».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κατασκευή της διασυνδετικής γραμμής με τον ΑΔΜΗΕ, η οποία περιλάμβανε την κατασκευή 45 πύργων υψηλής τάσης σε απόσταση 7 χιλιομέτρων. Πρόκειται για γραμμή που είναι απαραίτητη για την μεταφορά του ρεύματος που θα παράγει ο σταθμός στο δίκτυο. Το συγκεκριμένο έργο καθυστέρησε πολύ να πάρει έγκριση παρότι εντάχθηκε σε ειδικό άρθρο για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ως στρατηγικής σημασίας, που προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους. Οι χρόνοι ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, δεν έγιναν σεβαστοί από τους δημόσιους φορείς.

«Δεν είναι ευκαιριακή η επένδυση στην Θράκη»

Ο κ. Παπαδημητρίου ερωτώμενος για τον αντίκτυπο της επένδυσης της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» και την ανάληψη δράσεων ΕΚΕ υπογράμμισε πως βασικός στόχος της εταιρείας είναι να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξε η τοπική κοινωνία. Η οποία στάθηκε δίπλα στην επένδυση και την βοήθησε όπου χρειάστηκε. «Ήρθαμε για να μείνουμε. Δεν ήρθαμε να επενδύσουμε ευκαιριακά εδώ 400 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ανέφερε πως οι μέτοχοι της «Θερμοηλεκτρική», η Motor Oil με την θυγατρική More και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ αναλαμβάνουν σημαντικές δράσεις ΕΚΕ σε όλη την χώρα. Και έτσι θα συνεχίσει και η «Θερμοηλεκτρική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.