Eurostat: Μειωση του πληθωρισμου στο 6,5% τον Φεβρουαριο στην Ελλαδα

Στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Στο 6,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 7,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε οριακά στο 8,5% από 8,6%. 

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση την Eurostat, έφθασε στο υψηλό επίπεδο του 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε αποκλιμακώνεται, κυρίως λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας.

Οι τιμές της ενέργειας ήταν και τον Φεβρουάριο ο κύριος λόγος για τη μείωση του πληθωρισμού, καθώς ήταν μειωμένες κατά 5,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη μικρή αύξηση 0,7% που σημείωσαν τον Ιανουάριο. 

Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέχισαν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό 12,3% αν και ελαφρά χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο (12,8%). 

Επιταχύνθηκε, ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκόλο και του καπνού – στο 6,8% από 6,5%, γεγονός που σημαίνει ότι τρέχει πλέον ταχύτερα από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, η οριακή μείωση του πληθωρισμού οφείλεται επίσης στην επιβράδυνση  των τιμών ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν 13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο, ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού επιταχύνθηκαν στο 15% από 14,1% και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,6% από 5,3%. 

Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν 6,8% έναντι 6,7% τον Ιανουάριο και των υπηρεσιών κατά 4,8% έναντι 4,4%, αντίστοιχα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.