Ετοιμος να υποδεχθει επισκεπτες ο ξενωνας Ρωμυλια στην Ξυλαγανη

Προορισμό θέλει να κάνει την Ξυλαγανή η Λαμπρινή Παπαδοπούλου, που πραγματοποίησε την Κυριακή τα εγκαίνιά του

Με ευχές για επιτυχία και καλές δουλειές, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 17 Απριλίου τα εγκαίνια του παραδοσιακού ξενώνα «Ρωμυλία» στην Ξυλαγανή, που είναι το πρώτο τουριστικό κατάλυμα του οικισμού.

Το κατάλυμα αποτελεί προϊόν της προσπάθειας της Ξυλαγανιώτισσας κ. Λαμπρινής Παπαδοπούλου, που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της έδινε το πρόγραμμα Leader, για να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό χώρο διαμονής και φιλοξενίας, σε μια περιοχή που θεωρεί ότι το είχε ανάγκη, αλλά και έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί τουριστικά.

Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει οι πρώτες κρατήσεις, με τον Ξενώνα να είναι ήδη πλήρης για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο Ξενώνας διαθέτει τρία ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, και δύο ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, με πλήρεις παροχές, συνολικής δυναμικότητας δώδεκα κλινών, με το ένα διαμέρισμα να έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας ΑμεΑ, ενώ σε όλο τον Ξενώνα υπάρχουν σύγχρονες παροχές.

Γνωρίζοντας την Ξυλαγανή

Η κ. Παπαδοπούλου τόνισε πως πάντα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στην Ξυλαγανή, και εντοπίζοντας την έλλειψη χώρου διαμονής στον οικισμό, έκανε την σκέψη της πραγματικότητα. Και αυτό γιατί η Ξυλαγανή έχει μια πολύ καλή θέση γεωγραφικά, κοντά στην ορεινή περιοχή και στη θάλασσα, ενώ είναι ένα κέντρο πολιτισμού, τόσο με το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και σε κοντινή απόσταση με την αρχαία Μαρώνεια.

Άλλωστε όταν ένας επισκέπτης έρθει στην Ξυλαγανή, επειδή οι σύλλογοι είναι πολύ δραστήριοι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα μπορούν να παρακολουθήσουν τοπικά ήθη και έθιμα.

«Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, παρόλο που θα έρθει για να δει τη φύση, να γνωρίσει από κοντά τον φιλόξενο κόσμο, αλλά και να γνωρίσει από κοντά τα ήθη και τα έθιμά του» τόνισε, σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλοξενίας, ενώ έχει και πολλές δυνατότητες για διασκέδαση.

Τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά, μιας και ήδη έχουν κλείσει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ θεωρεί πως οι παροχές τους θα κάνουν την διαφορά, όπως η δυνατότητα διαλογής απορριμμάτων στην πηγή. «Στόχος μας είναι να ανεβάσουμε γενικότερα το επίπεδο στις παροχές του τουρισμού. Η Ξυλαγανή θα μπορούσε να αποτελέσει, συνδυάζοντας όλα αυτά, ένα πολύ αξιόλογο προορισμό» τόνισε, από διακοπές, οικογενειακά Σαββατοκύριακα, συνδυάζοντας τον πολιτισμό με την διασκέδαση.

Ελπίδα να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης και Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Δημήτρης Λουρίκας.

Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως η κίνηση αυτή δείχνει πως υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, προοπτική, αλλά είναι και ενθαρρυντική η συνεργασία των ιδιωτών με την Αναπτυξιακή Ροδόπης και το Leader, μέσω του οποίου ενισχύθηκε αυτή η προσπάθεια. «Για εμάς είναι άξια συγχαρητηρίων και παράδειγμα προς μίμηση αυτή η προσπάθεια, και ευχόμαστε να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες και άλλοι συμπολίτες μας ή φορείς» ανέφερε, ώστε να αξιοποιήσουν όποια δυνατότητα τους δίνεται μέσα από τα αναπτυξιακά εργαλεία που θεσπίζει η πολιτεία.

Ικανοποίηση γιατί το Leader φέρνει καρπούς

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου έργου από το LEADER εξέφρασε ο κ. Λουρίκας και κατέθεσε την συμπαράσταση της Αναπτυξιακής Ροδόπης σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που υπάρχει. «Ευελπιστούμε πως στο μέλλον θα συνεχιστεί αυτή η κίνηση και με νέα έργα για την ανάπτυξη της περιοχής, μιας και αυτός είναι ο στόχος του Leader και την Αναπτυξιακής» επεσήμανε ο ίδιος.

Όσο για την υλοποίηση του εγχειρήματος ο κ. Λουρίκας τόνισε πως στο πρόσωπο της κ. Παπαδοπούλου είδαν έναν άνθρωπο με μεγάλη διάθεση και ορμή, που κινήθηκε ακόμα και όταν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία της εκταμίευσης. Και αυτό γιατί ενώ οι επενδυτές πληρωνόταν κατευθείαν από την Αναπτυξιακή, από τα τέλη του προηγούμενου έτους, πλέον η διαδικασία πέρασε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που όμως με νέο του έγγραφο όρισε εκ νέου την Αναπτυξιακή ως φορέα πληρωμής.

Όλη αυτή η «διευθέτηση» αρμοδιοτήτων έφερε καθυστερήσεις με τον κ. Λουρίκα να εκφράζει τη σιγουριά του η διαδικασία θα πάρει το δρόμο της και θα συνεχιστούν κανονικά οι εκταμιεύσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.