Ετοιμοι και υγειονομικα ασφαλεις οι επαγγελματιες της Θασου για την υποδοχη των τουριστων

Μαρία Πολυμέρου, Περιφερειακή Σύμβουλος Θάσου της «Περιφερειακής Σύνθεσης»

«Θα πρέπει να αποδείξουμε σταθερότητα, έτσι ώστε να ξαναξεκινήσουν να εμπιστεύονται οι τουρίστες την περιοχή μας»

Στην ιδιωτική πρωτοβουλία των ίδιων των επαγγελματιών του τουρισμού έγκειται πλέον η προσπάθεια προβολής της Θάσου, σύμφωνα με την Περιφερειακή Σύμβουλο της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Μαρία Πολυμέρου, καθώς όπως εξήγησε το τουριστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ανάγκες.

Η κ. Πολυμέρου μίλησε το πρωί της Τρίτης, 25 Μαΐου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μεταφέροντας την ετοιμότητα των επαγγελματιών να υποδεχθούν τους φετινούς επισκέπτες, αλλά και την κούραση τους στην επαναδιατύπωση των όσων θα πρέπει να γίνουν για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού καθώς όπως τόνισε «βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, επομένως προσπαθούμε μόνοι μας, ως ιδιώτες να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε για την προβολή του νησιού μας».

«Η Θάσος είναι ένα πανέμορφο νησί, αν και αδικημένο καθώς είναι μακριά από την Αθήνα, δεν υπάρχει σύνδεση και ιδιαίτερη διαφήμιση, ωστόσο όποιος έρχεται όμως και την ανακαλύπτει μένει ενθουσιασμένος» ξεκίνησε η ίδια επισημαίνοντας πως οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες και από άποψη υγειονομικής πλευράς – καθώς στην πλειοψηφία τους είναι εμβολιασμένοι – για την φετινή χρονιά.

Ωστόσο ζητήματα όπως το πρόσφατο κλείσιμο του Μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας λειτουργούν ως τροχοπέδη και δυσφήμιση για το νησί, η κίνηση στο οποίο ξεκίνησε δειλά με τους πρώτους,  Ρουμάνους κατά κύριο λόγο, τουρίστες ήδη από τις ημέρες του Πάσχα, μετουσιώθηκε σε θερμό ενδιαφέρον το οποίο όμως ανεκόπη από το κλείσιμο του σταθμού. Μάλιστα όπως εξήγησε η ίδια υπήρξε περίπτωση ξενοδοχείου που το πρώτο Σαββατοκύριακο του κλεισίματος είχε τριάντα ακυρώσεις. 

«Είναι λογικό να υπάρχει αυτή η ανασφάλεια» τόνισε η κ. Πολυμέρου, εξηγώντας πως «δύσκολα οι τουρίστες, που στη δική μας περίπτωση είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά, θα ξεκινήσουν για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι χωρίς να έχουν τη σιγουριά ότι όταν θα φτάσουν στα σύνορα θα μπορέσουν να περάσουν και να καταλήξουν στον προορισμό που έχουν επιλέξει στην περιφέρειά μας, βάσει του χρονικού προγράμματος που έχει και δίχως ουρές και καθυστερήσεις ή ακόμα και το χειρότερο να τον στείλουν πίσω ώστε να εισέλθει από την περιοχή του Προμαχώνα». «Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχει κάποια σταθερότητα, έτσι ώστε να ξαναξεκινήσουν να εμπιστεύονται οι τουρίστες να ταξιδέψουν στην περιοχή μας» ανέφερε η ίδια επισημαίνοντας την έκδηλη ανησυχία που καταγράφεται, όπως τόνισε η ίδια «και μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού».

«Ο κλάδος μας δεν ξεκίνησε ακόμα να έχει έσοδα»

Η κ. Πολυμέρου εξέφρασε όμως και την ανασφάλεια των επαγγελματιών που όπως ανέφερε γνωρίζουν ότι η φετινή χρονιά δεν θα αποτελέσει χρονιά κερδών, αλλά ισορρόπησης των ζημιών. «Οι επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει ξέρουν, αν όχι όλη τη σεζόν, το μεγαλύτερο κομμάτι, ότι φέτος δεν θα έχουν κέρδος, θα έχουν ζημία» επισήμανε εξηγώντας πως «δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος ώστε να γίνει σιγά σιγά επανεκκίνηση ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε 1-2 χρόνια στα επίπεδα που ήμασταν προ κορωνοϊού». Η βοήθεια που δόθηκε δια μέσου της επιστρεπτέας προκαταβολής σύμφωνα με την ίδια ήταν μεν θετική όχι όμως επαρκής, υπογραμμίζοντας και τον χαρακτήρα «δανείου» που αυτή έχει, για να τονίσει πως σε ό,τι αφορά την ΠΑΜ-Θ πέραν του ότι δεν έχει δοθεί κανένα χρηματικό ποσό, το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής έφερε «κατάφορες αδικίες για τον τουριστικό κλάδο» ως προς τα κριτήρια που τέθηκαν.

«Μιλάμε για έναν κλάδο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να έχει έσοδα. Όχι κέρδος, έσοδα» επεσήμανε η ίδια υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχουν «πιο δίκαια κριτήρια».

Μη εφαρμόσιμο το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της ΠΑΜ-Θ

Περνώντας στο ζήτημα της τουριστική προβολής η Περιφερειακή Σύμβουλος κατήγγειλε πως δεν έγινε η οποιαδήποτε διαμόρφωσή του στα υφιστάμενα, λόγω κορωνοϊού δεδομένα, κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα «μη εφαρμόσιμο». «Δεν νομίζω ότι θα έβγαινε κάποιος να κατηγορήσει τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αν είχε κάνει κάτι που δεν το είχε φέρει προς ψήφιση και γινόταν αργότερα, απλά για να προλάβουμε τη σεζόν, αλλά είχε αποτέλεσμα» ανέφερε η ίδια υπογραμμίζοντας πως «η προώθηση και η διαφήμιση θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει».

Θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα προς τους ενδεχόμενους επισκέπτες του νησιού η κ. Πολυμέρου τόνισε πως «η Θάσος είναι ένα πανέμορφο νησί γεγονός που όλοι το γνωρίζουμε αλλά σιγά σιγά προσπαθούμε να το κάνουμε γνωστό και στην ευρύτερη Ελλάδα». «Ο κόσμος είναι πάρα πολύ φιλόξενος. Έχουμε χτυπηθεί πάρα πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει απογοήτευση και προβληματισμός, όμως είναι κάτι που δεν πρόκειται να το περάσουμε στους πελάτες μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις διακοπές τους ευχάριστες. Είμαστε έτοιμοι και σας προσκαλούμε να έρθετε στο νησί μας» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.