Ετησια γενικη συνελευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Θρακης

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο τους, οι μηχανικοί του δημοσίου και μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, πραγματοποίησαν χθες την ετήσια γενική τους συνέλευση στο ξενοδοχείο «Ξενία», με τον κατάλογο των επίκαιρων σημαντικών θεμάτων τους να είναι μακροσκελής. Το «παρών» στη συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ, κ. Παναγιώτης Μούζιος, και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν για επιμέρους ζητήματα του τοπικού σωματείου, αλλά και να προσφέρουν εκτενέστατη ενημέρωση για φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τον κλάδο και το προηγούμενο διάστημα είχαμε δει να τον οδηγούν σε κινητοποιήσεις. Πριν από τη συνέλευση δε, εκπρόσωποι των μηχανικών από το τοπικό σωματείο και από την πανελλήνια ομοσπονδία πραγματοποίησαν επισκέψεις στον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Παύλο Δαμιανίδη, και στο δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, που είχαν συζητήσεις, ουσιαστικού περιεχομένου, όπως δήλωσαν, σχετικά με τα μείζονα θέματα, που τους απασχολούν.

Ζωή Κοσμίδου «Ιδιαίτερος ο ρόλος των μηχανικών του δημοσίου στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας μας»

Η Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, κ. Ζωή Κοσμίδου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ουσιαστική συζήτηση, που έλαβε χώρα κατά τις επαφές, που είχε το κλιμάκιο μηχανικών με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας, επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο, που διαδραματίζει ο κλάδος των μηχανικών του δημοσίου στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας μας. «Ορισμένες φορές το ξεχνάμε», παρατήρησε, «αλλά εμείς πρέπει να επισημάνουμε, μιας και οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη». «Δεν είμαστε Γερμανία ή Ιταλία», συνέχισε, «όπου ενδεχομένως οι δημόσιες επενδύσεις έχουν τελειώσει. Στη χώρα μας έχουν σημαντικό ρόλο, τον οποίο πρέπει να αναδεικνύουμε». «Ο ρόλος αυτός», εκτίμησε στη συνέχεια, «επιχειρείται να υποβαθμιστεί στη σημερινή εποχή, μέσα από μια διαδικασία, κατά την οποία δίδεται δημόσιο έργο στην Εγνατία Α.Ε., εις βάρος των δημόσιων υπηρεσιών, κάτι που επιφέρει και πολύ μεγαλύτερη δαπάνη στην εκτέλεση αυτού του έργου». «Δεν μπορεί εμείς να συρόμαστε και να πιεζόμαστε από την κυβέρνηση, την τρόικα και τον «Καλλικράτη»», συνέχισε, «που μας οδηγούν σε μια διαδικασία εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να φεύγουν σωρηδόν από το δημόσιο και να απογυμνώνεται ο δημόσιος φορέας».

Παναγιώτης Μούζιος «Τον τελευταίο χρόνο ζούμε μια καταιγίδα προβλημάτων στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα μισθολογικά μας ζητήματα»

Από τη μεριά του, ο κ. Μούζιος, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που ζουν ως εργαζόμενοι οι μηχανικοί του δημοσίου, αφού τα τελευταία 30-40 χρόνια, όπως δήλωσε, «πάντα είχαμε ορισμένα προβλήματα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, αλλά αφορούσαν επιμέρους ζητήματα». «Τον τελευταίο χρόνο», συνέχισε, «ζούμε μια καταιγίδα προβλημάτων, που αφορούν και τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά και τα μισθολογικά μας ζητήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχουμε υποστεί μια σοβαρή μείωση ως μισθωτοί του δημοσίου και ως μηχανικοί, που ξεπερνάει το 20%. Μάλιστα, αν αυτό το συνδυάσουμε και με την αύξηση του κόστους ζωής σε όλα τα επίπεδα, διαπιστώνουμε μια μείωση της αγοραστικής μας δύναμης παραπάνω από 40%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σπρωχνόμαστε στην εξαθλίωση και στη φτώχεια».

«Δεν υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, ενώ οι πολίτες θα αναγκαστούν πλέον να χαρατσώνονται με υπέρμετρα κόστη»

Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει και τα δυσμενή αποτελέσματα, που επιφέρουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και στους ίδιους του πολίτες. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην διευρυνόμενη ιδιωτικοποίηση των έργων του δημοσίου, που αποτελεί, όπως δήλωσε, «όχι μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά αφορά και τους πολίτες, που είναι χρήστες των δημοσίων έργων και υποδομών». «Στους μεγάλους εθνικούς δρόμους», συνέχισε, «το βιώνουμε πλέον έντονα και δημιουργούνται αυτόνομα κινήματα, όπως το «δεν πληρώνω», αφού συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας είναι η παροχή των απαραίτητων υποδομών στους πολίτες με χαμηλό κόστος, έχει ερμηνευθεί δυστυχώς ως ένα νέο εργαλείο κερδοσκοπίας τραπεζικών και κατασκευαστικών ομίλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαλύεται η δημόσια διοίκηση στο κομμάτι των τεχνικών υπηρεσιών, να περιθωριοποιούνται οι υπάλληλοι, που εμπλέκονται με αυτή. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτήν την αντιμετώπιση, γιατί θεωρούμε ότι καταρχάς δεν υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι πολίτες, για παροχές, που τις κάλυπταν μέχρι πρότινος, θα αναγκαστούν πλέον να χαρατσώνονται με υπέρμετρα κόστη, σε μια εποχή, που οι αποδοχές τους συνθλίβονται».

Περιορισμένος και κατ’ επίφαση ο διάλογος με την πολιτεία

Τέλος, ο κ. Μούζιος εξέφρασε την ανάγκη, στο πλαίσιο των παραπάνω δυσμενών συνθηκών, που διαμορφώνονται, να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα αντίδρασης και κινητοποίησης. Περιορισμένο και κατ’ επίφαση χαρακτήρισε το διάλογο, που κάθε φορά επιχειρείται με την πολιτεία, υποστηρίζοντας ότι «κλειστές πόρτες συναντάμε τις περισσότερες φορές, αλλά και όσες φορές έχουμε έναν διάλογο με την πολιτική ηγεσία, είναι πλήρως «σκοτεινός» και ασαφής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.